Életstílus

2017.12.11. 21:02

Lehetséges, hogy Leonardo ecsetvonásaira leltek a belgiumi Utolsó vacsora egy részletén

Krisztus és János apostol magától a mestertől származhatnak a másolaton.

Valószínűleg maga Leonardo da Vinci festette Az utolsó vacsora című festményének Belgiumban, a tongerlói apátságban lévő másolatának egy részét - jelentette be hétfőn az Antwerpenhez közeli apátság perjele.


Kris De Brabander szerint a festménynek arról a részéről, ahol Krisztus és János apostol látható, hiányoznak a skiccek, amiből arra lehet következtetni, hogy az a rész magának a nagy mesternek a keze munkája.


A reneszánsz zseni híres falfestményének belgiumi másolatát eddig kizárólag Leonardo tanítványainak tulajdonították, főleg a milánói Andrea Solarinak és Giampietrinónak, akik a 16. század elején készíthették az utánzatot.

 

Az 1494 és 1498 között keletkezett mű falra festett eredetije a milánói Santa Maria delle Grazie kolostor refektóriumát díszíti.


A perjel szerint nincs cáfolhatatlan bizonyíték arra, hogy Az utolsó vacsora tongerlói kópiája részben Leonardo saját munkája, ehhez még a festmény műszeres, főleg infravörös vizsgálata szükséges.


A további, tudományos vizsgálatokhoz valószínűleg adománygyűjtésre lesz szükség, és ki kell kérni a brüsszeli Királyi Művészettörténeti Intézet engedélyét is - mondta a perjel.


Az elöljáró szerint a felfedezés egy holland egyetemi oktató, az Egyesült Államokban művészettörténetet tanító Jean-Pierre Isbouts kutatómunkájának gyümölcse.


Az 1494 és 1498 között keletkezett mű falra festett eredetije a milánói Santa Maria delle Grazie kolostor refektóriumát díszíti. A 15. század utolsó éveiben több másolat is készült a remekműről, a Tongerlóban lévő kópia a kicsiny, évente mindössze 2000 látogatót vonzó apátsági múzeum ékessége.


A másolatot 1545-ben vásárolhatta egy tongerlói apát Normandiában, ahol korábban Georges d'Amboise bíboros, XII. Lajos minisztere díszítette vele a kastélyát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!