Életstílus

2017.12.12. 08:00

Érzelmi stressz az év végén

Sokan pont ebben az időszakban szomorúak, frusztráltak, kedvetlenek, sőt, akár depressziósak is.

Kisalföld napilap


Kétségtelen, hogy a karácsony és a szilveszter a felszabadult ünneplés ideje – vagyis annak kellene lennie. Sokan azonban pont ebben az időszakban szomorúak, frusztráltak, kedvetlenek, sőt, akár depressziósak is.


Sok olyan helyzet van, amely befolyásolja az ünnepek szépségét és elrontja az ünnep meghittségét. Sokan túlság osan feszültek, nem tudnak megnyugodni.Az ünnepek sajnos érzelmi stresszel is járnak, és mentálisan eléggé intenzíven igénybe vesznek mindenkit. Emellett ott van az egészségesnek igazán nem mondható menü, amivel mi traktálunk és amivel bennünket traktálnak mások, ha vendégségbe megyünk. Ezek a fizikális állapotunkra vannak rossz hatással.

A karácsonyi stressz és depresszió okait szedtük most össze.


Akik már nem lehetnek velünk


A legnagyobb szomorúságot a szeretett személy hiánya jelenti karácsonykor. Ha egy szerettünk meghalt vagy távol van, mert másik országban él, az nagyon nagy szomorúságot tud okozni, főleg az ünnepek alatt, amikor arra gondolunk, hogy ott kellene ülnie velünk az asztalnál, velünk nevetni, ajándékot bontani – de nincs ott.


Családi feszültség


Stresszre adhatnak okot a családi veszekedések. A karácsonyt mindenki a szeretet ünnepének tartja, de bizony ilyenkor feszülnek a legjobban egymásnak az indulatok, fellángolnak a viták, előkerülnek a régi sérelmek. Konfliktusforrás lehet az is, hogy hol karácsonyozzon a család. Mindenkinek megvan a saját terve, ezeket pedig olykor nehéz összecsiszolni. Aztán ott vannak azok a családtagok, akik nem tudnak viselkedni, vagy túl sokat isznak. Ők is el tudják rontani az ünnepet.Anyagi nehézségek


Sok család küzd pénzügyi nehézségekkel. Az ünnepek extraterhet rónak az egyébként is szoros családi költségvetésre. Ezeknek a családoknak nincs pénzük ajándékra, ezért a szülők nagyon rosszul érzik magukat, sokat aggódnak. A pénztelenség az egyik leggyakoribb stresszforrás.


Sok elvárásnak kell megfelelni


Az ünnepre való készülődés során az azzal járó rohanásban sokan nagyon elfáradnak fizikailag és mentálisan is. A karácsonyi bevásárlás intenzív stresszt jelent, amikor nagyon sok elvárásnak kell megfelelni rövid idő alatt. Még akkor is, ha a karácsonyikészülődéssel kapcsolatos tevékenységek alapvetően kellemesek és élvezetesek, kibillentenek bennünket a napi rutinból, amit megszoktunk, és ez stresszel jár.


Kötelezettségek


A vásárlás, az ajándékok beszerzése, a különféle társadalmi eseményeken való részvétel, a kötelezettségeknek való megfelelés, a karácsonyi sütés-főzés mind stresszt és fáradtságot eredményez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!