Életstílus

2017.12.07. 19:59

A fogamzásgátló tabletták növelik az öngyilkosság esélyét

Egy dán vizsgálat kimutatta, hogy 2-3-szorosra nő az öngyilkosság kockázata azoknál, akik tablettát szednek. A tinilányok a legveszélyeztetettebbek.

munkatársunktól

Egy ideje tudjuk, hogy hangulatingadozásokat okozhatnak a fogamzásgátlók, sőt egy friss kutatás szerint a hormonális fogamzásgátlók szedése 2-3-szorosra növeli az öngyilkosság kockázatát, különösen fiatal korban.


A dán kutatók a fogamzásgátló tabletta és az öngyilkosság közötti összefüggést vizsgálták. A Velvet cikke szerint a követéses vizsgálatba bevonták az összes dán nőt, aki 1996 és 2013 között ünnepelte 15. születésnapját, és nem volt pszichiátriai beteg. Dániában országos adatbázisban vezetik az ember egészségügyi mutatóit, így azt is, szed-e fogamzásgátlót, és azt is, megkísérelt-e vagy elkövetett-e öngyilkosságot.


Így összesen csaknem félmillió kamaszlányt, illetve fiatal nőt követtek figyelemmel 8,3 évig. A résztvevők átlagéletkora 21 év volt. A vizsgált időszakban 6999 öngyilkossági kísérletet és 71 befejezett öngyilkosságot regisztráltak.


Összehasonlítva a hormonális fogamzásgátló tablettát nem szedőkkel, a tablettát szedő fiatal nők körében csaknem kétszeres eséllyel fordult elő öngyilkossági kísérlet és több mint háromszoros eséllyel befejezett öngyilkosság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!