Életstílus

2017.10.11. 09:00

Recepttár - Ragyogó nyitány az őszhöz: a sütőtök

Az ősz első jele a piacokon a narancs különféle árnyalataiban pompázó sütőtökök látványa. Szerencsére egyre többen kedvelik, így érdemes megismerni a lehetőségeket: mi van a sült tökön és a levesen túl?

 A leggyakoribb sütőtökfajták:


Nagydobosi sütőtök

A nagydobosi sütőtök az első Magyarországon termesztésbe vont sütőtökfajta. Tömege 5–10 kg, külsőleg szürke héjú, vastag, narancssárga húsú, rövid, zömök kocsányú, 6–10 részben cikkelyezett. Ízvilága széles spektrumú: az édestől a parázsig (gesztenyére emlékeztető ízvilág) terjed. Húsa kemény, minden tökös étel kiváló alapjául szolgál. Sütésre kifejezetten ajánlott. Október végétől egészen tavaszig megtalálható és fogyasztható.

Orange (kanadai) sütőtök

Az orange, más néven kanadai sütőtök vagy sonkatök. Tömege 2–4 kg, körte alakú, sima héjú, élénk narancssárga színű fajta. Íze megbízhatóan finom, kifejezetten krémes állagú, jól tárolható, könnyen feldolgozható. Jó alapul szolgál levesek, saláták, ivólevek, főzelékek készítéséhez. Szeptembertől megtaláljuk az árusoknál.


Hokkaido tök

Kevéssé ismert a kisméretű, 3–5 kilós, harsány narancsszínű fajta, amely intenzív, édes ízével igazán különleges élményt nyújt. Egyes változatai sötétzöld vagy narancssárga héjúak is lehetnek. Eredetileg Amerikából származik, onnan került át Japánba – nevét Hokkaido szigetéről kapta. Sütni, főzni, levesnek, pürének is alkalmas, de leginkább tölteni kiváló. A megsütött tök héja is elfogyasztható. Augusztustól novemberig kapható.


Hogy válasszunk sütőtököt?

Először a tök kocsányát vizsgáljuk meg: az érett tök kocsánya száraz, a tökhöz közelebbi részekézzel szétmorzsolható, míg az éretlen tök kocsánya erős, zöld eres, ami jelzi, hogy a kocsány még betakarításkor tápanyagot szállított, nem fejeződött be az érés.


Egyszerű módja az ellenőrzésnek, ha körmünket a tök héjába próbáljuk belenyomni. Ha ezkönnyen sikerül, a tök éretlen.

Ha a tököt szeletelve vesszük, árulkodó a hús vastagsága, keménysége és színe. A vékony, halványsárga színű, laza szerkezetű, szinte szivacsos tök éretlen. Az érett tök 2–3 cm-es vastagságú, kemény húsú, élénk narancssárga színű.


Minden, amit a sütőtökről tudni érdemes! http://sutotok.com/

Sütőtöklekvár 


Elkészítés: 60 perc

Nehézség: 2


Hozzávalók (2 kg): 2 kg érett sütőtök, 300 g édes alma, 1 narancs héja és leve, 1 narancs kikapart húsa, 1 citrom héja és leve, 500 g barna nádcukor, 2 evőkanál reszelt, friss gyömbér, 2 dl víz, 50 g almapektin


Elkészítés:

1. A tököt felvágjuk, kimagozzuk, levágjuk a héját.

2. Az almákat feldaraboljuk, kimagozzuk.

3. Egy lábasban a víz hozzáadásával elkezdjük főzni. Mikor megpuhult, botmixerrel pürésítjük.

4. Hozzákeverjük a narancshúst, a narancs és a citrom reszelt héját és levét, majd a gyömbért, és felforraljuk.

5. A cukrot keverjük össze a pektinnel, és a forrásban lévő lekvárba keverjük.

6. Néhány percig együtt főzzük, majd sterilizált üvegekbe töltjük és lezárjuk. Száraz dunsztban hűtjük ki. Felbontás után hűtőben tartsuk! 

TiPP: Célszerű kis üvegekben eltenni, mert felbontás után gyorsan romlik. Kiváló gasztroajándék lehet!


Kb. 100 g tápanyagtartalma: 186,1 kcal; 2,8 g fehérje; 0,4 g zsír; 42,3 g szénhidrát


Dietetikus tanácsa: Savtúltengésben szenvedők egyéni tűrőképességük alapján; cukorbetegek és fogyókúrázók xilittet/eritritet használjanak az elkészítéséhez.


Tökmagpástétom

Elkészítés: 30 perc

Nehézség: 1


Hozzávalók (4 adag): 250 g tökmag, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 citrom leve, 5 ek. tökmagolaj, 1 kk. só, 1/2 kk. őrölt bors


Elkészítés:

A tökmagot sütőben enyhén megpirítjuk, majd a konyhai robotgépben ledaráljuk – közben beleszórjuk a többi hozzávalót is. Az elkészült krémet pirítóssal vagy friss kenyérrel kínáljuk.


TiPP: Friss csírákkal, lila hagymával, főtt tojással feldobhatjuk a vele készült szendvicset!


1 adag tápanyagtartalma: 502,1 kcal; 21,2 g fehérje; 44,1 g zsír; 2,2 g szénhidrát


Dietetikus tanácsa: Fogyókúrázók ritkán, feleekkora mennyiségben fogyasszák.


Sütőtökleves kókusztejjel

Elkészítés: 50 perc

Nehézség: 2


Hozzávalók (6 adag): 1 kg sütőtök, 2 dl kókuszkrém, 2 dl víz (ízlés szerint több is lehet), 2 ek. olívaolaj, 1/2 kk. csilipehely, 3 cm reszelt gyömbér, 1 kk. őrölt kardamom, 1 lime héja és leve, 1 tk. só, 2 ek. tökmagolaj


Elkészítés:

1. A tököt nagyobb darabokra vágva megsütjük, majd a héjától megtisztítva a hússal dolgozunk tovább.

2. Az olívaolajon felhevítjük a reszelt gyömbért és a fűszereket, majd hozzákeverjük a kivájt tököt is.

3. Hozzáöntjük a vizet, belekeverjük a kókuszkrémet, és botmixerrel pürésítjük.

4. Megsózzuk és felforraljuk – a lime héját és levét a végén adjuk hozzá. Tökmagolajjal megszórva tálaljuk.


1 adag tápanyagtartalma: 316,8 kcal; 4,5 g fehérje; 20 g zsír; 26,5 g szénhidrát


Dietetikus tanácsa: Pirított tökmaggal is megszórhatjuk.


Sütőtökös krémpite

Elkészítés: 60 perc

Nehézség: 3


Hozzávalók (8 szelet):

A tésztához: 200 g liszt , 100 g vaj , 25 g cukor , 1/2 cs. szódabikarbóna , 1 tojás , 1 csipet só


A töltelékhez: 400 g sült tök (héja nélkül mérve), 100 g méz, 1 tojás, 1 kk. őrölt fahéj, 1/2 kk. őrölt szerecsendió, 1/2 kk. őrölt gyömbér


Elkészítés:

1. Először készítsük el a tésztát: a lisztet, a szódabikarbónát, a cukrot, egy tojást az olvasztott vajjal és a sóval összegyúrjuk.

2. Kinyújtjuk, majd egy pitesütő formába simítjuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon 10 percig sütjük.

3. Közben összeállítjuk a tölteléket: a sült tököt pépesítjük, majd hozzákeverjük a tojást, a mézet és a fűszereket.

4. A tölteléket az elősütött tésztába simítjuk, majd visszatesszük a sütőbe és további 25 percig sütjük.

5. Kihűtve szeleteljük.


1 szelet tápanyagtartalma: 285,6 kcal; 5,8 g fehérje; 10,5 g zsír; 40,4 g szénhidrát


Dietetikus tanácsa: Cukorbetegek teljes kiőrlésű liszttel, xilittel/eritrittel és diabetikus mézpótlóval; lisztérzékenyek gluténmentes liszttel; tejcukorérzékenyek laktózmentes vajjalkészítsék.


Sütőtökös kagylótészta

Elkészítés: 50 perc

Nehézség: 2


Hozzávalók (4 adag): 400 g kagylótészta, 300 g spenót, 250 g ricotta, 250 g sütőtök apróra vágva, 50 g búzadara, 1 csipet frissen reszelt szerecsendió, 5 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 5 dl tej, 1 kk. őrölt bors, 1 tk. só


Elkészítés:

1. A tésztát forrásban lévő sós vízben 5 percig főzzük, majd leszűrjük és leöblítjük.

2. A spenótot apróra vágjuk, majd kevés olajon megpároljuk a zúzott fokhagymával, a szerecsendióval és egy csipet sóval.

3. A ricottát összekeverjük a búzadarával, és hagyjuk, hogy a dara megduzzadjon.

4. Ezután megsózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a spenótot, végül az apró kockákra vágott sütőtököt.

5. A tölteléket az előfőzött kagylótésztákba kanalazzuk, egy kiolajozott tepsibe sorakoztatjuk és aláöntjük a tejet.

6. A tálat befedjük és 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Forrón tálaljuk.


1 adag tápanyagtartalma: 781,8 kcal; 29 g fehérje; 24,8 g zsír; 105,7 g szénhidrát


Dietetikus tanácsa: Cukorbetegek adagonként 5 dkg durumtésztát; lisztérzékenyek gluténmentes tésztát és rizsdarát; tejcukorérzékenyek laktózmentes/növényi tejet és laktózmentes ricottát/túrót használjanak.


Sütőtökös marharagu

Elkészítés: 2,5 óra

Nehézség: 3


Hozzávalók (8 adag): 1 kg sütőtök, 800 g kockákra vágott marhalapocka, 1 fej vöröshagyma (150 g), 1 gerezd fokhagyma, 1 tk. apróra vágott, friss zsályalevél, 2 sárgarépa apróra vágva (200 g), 1 petrezselyemgyökér apróra vágva (100 g), 50 g paradicsompüré, 3 dl száraz vörösbor, 3 dl marhaalaplé, 50 g kukoricaliszt, 1 tk. só, 1 kk. őrölt bors, 8 ek. olaj


Elkészítés:

1. Egy serpenyőben olajon pirítsuk meg a kockákra vágott hagymát, majd adjuk hozzá a zsályaleveleket és a zúzott fokhagymát is.

2. A húst kockákra vágjuk, a kukoricalisztben megforgatjuk és olajban gyorsan körbesütjük.

3. Egy sütőtálban keverjük össze a pirított hagymát, a húskockákat és az apróra vágott zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, majd felengedjük a borral, az alaplével és a paradicsompürével.

4. Lefedve, 180 fokra előmelegített sütőben 2 órán át sütjük.

5. 1,5 óra múlva hozzákeverjük a sütőtököt is, és fedő nélkül visszatesszük a sütőbe a hátralévő fél órára.

Tipp: Köretnek készítsünk hozzá polentát!


1 adag tápanyagtartalma polenta nélkül: 504,6 kcal; 20,1 g fehérje; 29,5 g zsír; 31,9 g szénhidrát


Dietetikus tanácsa: Lisztérzékenyek gluténmentes paradicsompürével készítsék; fogyókúrázókfeleennyi olajjal készítsék és köretnek friss salátát/savanyúságot válasszanak mellé.


Fotók: Dreamstime

Cikkünket a kéthetente szerdán megjelenő Gasztromagazinban találják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!