Életstílus

2017.10.11. 09:00

Házimenza - Erősítsünk rá az őszre!

Az évszakfordulókhoz köthető időjárás-változás igénybe veszi a szervezetet: a fáradtság leküzdésében sokat segíthetnek a megfelelő ételek. Az 5 elem kínai gyógyító konyha és Farkas Viktória segítségével (lásd Mesterfogás rovat, xx. oldal) összeállítottunk önöknek egy ˝évszakváltó˝ heti menüt.

 Húsmentes hétfő


5 elem gofri

Elkészítés: 30 perc

Nehézség: 2


Hozzávalók (4 adag):

12,5 dkg vaj megolvasztva, 4 tojás, 4 ek. nádcukor, 2,5 dl rizstej, 3 ek. darált dió, 1 nagy alma meghámozva, lereszelve (200 g), 1 tk. foszfátmentes sütőpor, csipet só, 1 tk. citromlé,  1/2 tk. gabonakávé, 10 dkg fehér tönkölyliszt, kb. 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt/Graham-liszt

Elkészítés:

1. A puha vajat robotgéppel habosra keverjük először a nádcukorral, majd a tojásokkal. 

2. Hozzáadjuk a darált diót és felváltva adagoljuk hozzá a liszteket és a rizstejet. Egy sűrű tésztát kell kapnunk. 

3. Végül mehet bele a sütőpor, a só, a citromlé, a gabonakávé és végül a reszelt alma is. 

4. Kicsit állni hagyjuk, majd kiolajozott gofrisütőben merőkanalanként barnára sütjük. Mikorkész, először egy rácsra tegyük ki hűlni, hogy a gőz ne puhítsa fel a külső, ropogósabb réteget. Almaszósszal a tetején fogyasszuk.


TIPP: Almaszósz

3–4 almát meghámozunk, kimagozunk, felkockázunk és egy kevés vízben néhány szem szegfűszeg társaságában megpárolunk. Kihalásszuk a szegfűszegeket és botmixerrel pürésítjük. Ha kell, rizssziruppal vagy mézzel édesítjük.


1 adag tápanyagtartalma: 649,1 kcal; 14,9 g fehérje; 32,7 g zsír; 69,6 g szénhidrát


Dietetikus tanácsa: Sűrű leves után, ne önálló fogásként kínáljuk. Cukorbetegek xilittel/eritrittel/steviával készítsék, az adott étkezésen belül fogyasztható szénhidrátmennyiségüket vegyék figyelembe; lisztérzékenyek gluténmentes lisztet és gluténmentes pótkávét használjanak.


Kedd


Édesburgonya sült fokhagymával és fetával

Elkészítés: 40 perc

Nehézség: 1


Hozzávalók (2 adag):

2 nagy édesburgonya (600 g), 4 vörös- vagy lila hagyma (én vegyesen tettem mindkettőből) (400 g), 10–12 gerezd fokhagyma héjastól, kakukkfű, 2 ek. olívaolaj , só, bors, 5 dkg feta a tetejére

Elkészítés:

1. Az édesburgonyát meghámozzuk, majd egyforma kockákra vágjuk. Összeforgatjuk az olívaolajjal és alufóliával bélelt tepsire borítjuk. Fontos, hogy csak egy rétegben legyen benne zöldség, különben sosem sül meg. 

2. Megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel (jobb a friss, mint a szárított). 

3. Rászórjuk a fokhagymákat héjastól és a kisebb gerezdekre vágott hagymákat. 

4. 220 fokon, előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt kész. Tálaláskor megszórjuk morzsolt fetával.


1 adag tápanyagtartalma: 520,9 kcal; 13,1 g fehérje; 15,2 g zsír; 83,5 g szénhidrát


Dietetikus tanácsa: Savtúltengésben szenvedők és epebetegek egyéni tűrőképességük alapján, hagyma és fokhagyma nélkül készítve; cukorbetegek a fogyasztható szénhidrátmennyiségre figyelve; fogyókúrázók alkalmanként kisebb mennyiségben fogyasszák.


Szerda


Csirkés lasagne gombával és kukoricával

Elkészítés: 90 perc

Nehézség: 3


Hozzávalók (4 adag):

9 lap lasagne (a tepsi méretétől függően) (kb. 250 g), 1 csirkemellfilé (320 g), 50 dkg gomba,  fél doboz kukoricakonzerv, maradék hóvirágsajt (lehet mozzarella, vagy bármi) (kb. 40 g) , 1 vöröshagyma (150 g)  kevés olaj (kb. 20 g), 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 7 dl tej, só, bors, szerecsendió, kakukkfű, a tetejére reszelt sajt (parmezán, füstölt stb.) (kb. 50 g)

Elkészítés:

1. A gombát megtisztítjuk, felaprítjuk. A kukoricát lecsöpögtetjük, a hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. 

2. A csirkemellfilét apró csíkokra/kockákra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel.

3. Forró olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, aztán mehet rá a gomba. Sózzuk, borsozzuk, megpároljuk. Ha puha, kiszedegetjük, megint egy kis olajat öntünk a serpenyőbe és megsütjükbenne a csirkekockákat.

4. A vajat egy lábasban megolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, elkeverjük, halványbarnára pirítjuk és mehet bele lassan, fokozatosan a tej. Közben egy kézi habverővel állandóan kevergetjük. Addig főzzük, míg kicsit besűrűsödik. Közben sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval.

5. Ekkor jön az összeállítás. Egy kisebb szögletes tepsi aljára csurgatunk a besamelből, rárakunk egy sor lasagnelapot, megint kevés mártás, majd megszórjuk kukoricával, gombával, csirkével, sajtot morzsolunk rá. Újabb lapok, besamel, töltelék.

6. A tetejére megint besamel és reszelt sajt kerül. Mehet a sütőbe, 180 fokon sütjük kb. 40 percig, először fólia alatt, majd a végén anélkül, hogy a sajt megpiruljon.


1 adag tápanyagtartalma: 756 kcal; 48,8 g fehérje; 26,8 g zsír; 74,9 g szénhidrát


Dietetikus tanácsa: Cukorbetegek házi készítésű lasagnetésztából, a szénhidrátmennyiségbe beleférve; lisztérzékenyek gluténmentes lasagnetésztából; tejcukorérzékenyek laktózmentes tejtermékekkel készítve fogyasszák. 


Tipp! A lasagnetészta helyett használható részben vagy teljesen, vékonyra szeletelt padlizsán, illetve cukkini.



Csütörtök


Lencsés korhelyleves

Elkészítés: 90 perc

Nehézség: 2


Hozzávalók (6 adag): 20 dkg barna lencse, 20 dkg savanyú káposzta, 1 közepes vöröshagyma (100 g), 3–4 gerezd fokhagyma, 1 nagyobb sárgarépa (150 g) , 3–4 ek. olaj, 1 babérlevél, só, 10 dkg füstölt kolbász, 2 dl tejföl, 1 ek. rizsliszt, kevés citromlé


1. A lencsét előző este átválogatjuk, majd 1 liter hideg vízbe beáztatjuk.

2. Másnap a savanyú káposztát bő vízben átmossuk, lecsepegtetjük, felaprítjuk, majd annyi vízzel, amennyi épp ellepi, feltesszük főni. Fedő alatt kb. fél óra alatt puhára főzzük.

3. A hagymát, fokhagymát, sárgarépát megpucoljuk, a hagymákat felaprítjuk, a répát lereszeljük.

4. Egy nagy fazék aljában kevés olajat hevítünk, rádobjuk a vöröshagymát és kis lángon, kevergetve üvegesre pirítjuk. Utána mehet rá a fokhagyma és a répa, jól átkeverjük, kicsit pirítjuk, majd felöntjük a lencsével (az áztatólével együtt). Hozzáadjuk a babérlevelet és félig lefedve puhára főzzük (kb. 20 perc).

5. Közben a kolbászt felkarikázzuk. Ha a lencse már megpuhult, megsózzuk és hozzáadjuk a puha káposztát a levével együtt, meg a kolbászkarikákat, felöntjük még vízzel, ha szükséges és összeforraljuk.

6. A tejfölt egy kis tálkában elkeverjük egy kevés levessel és csomómentesen hozzákeverjük a rizslisztet, majd belecsorgatjuk a levesbe. Elkeverjük, sózzuk, ha szükséges és mérsékelt lángon 5 percig főzzük.

7. Tálaláskor citromlével savanyíthatjuk.

1 adag tápanyagtartalma: 362,4 kcal; 14,5 g fehérje; 21,5 g zsír; 24,8 g szénhidrát


Dietetikus tanácsa: Tejcukorérzékenyek laktózmentes tejföllel készítsék.


Péntek


Mazsolás kelbimbó

Elkészítés: 50 perc

Nehézség: 2


Hozzávalók (4 adag):


1 kg kelbimbó, 2+6 ek. olívaolaj, 3 ek. szójaszósz, 2 ek. rizsecet, 4 ek. méz, só, frissen őrölt bors, 4 ek. nagy szemű mazsola

Elkészítés:

1. A kelbimbók külső leveleit lehúzzuk, a torzsájukat levéltőig visszavágjuk. Minden darabot félbevágunk.

2. A mazsolát 5 percre forró vízbe áztatjuk, majd leszűrjük.

3. Egy nagy tűzálló tálat vagy egy mély tepsit kiolajozunk és beleszórjuk a kelbimbókat. Meglocsoljuk 6 ek. olívaolajjal, a szójaszósszal és a rizsecettel meg a mézzel, megsózzuk, borsozzuk és az egészet jól összeforgatjuk.

4. A mazsolákat leszűrjük és rászórjuk a zöldségre.

5. Előmelegített sütőben 200 fokon, hagyományos üzemmódban kb. 20 perc alatt roppanósra sütjük.


1 adag tápanyagtartalma: 374,9 kcal; 13,3 g fehérje; 21,4 g zsír; 30,3 g szénhidrát


Dietetikus tanácsa: Cukorbetegek diabetikus mézpótlót használjanak és hagyják ki a receptből a mazsolát; lisztérzékenyek gluténmentes szójaszósszal készítsék.


Szombat


Csicseriborsós sütőtökcurry

Elkészítés: 60 perc

Nehézség: 2


Hozzávalók (4 adag): 600 g sütőtök, 1 közepes vöröshagyma (100 g), 5 kis gerezd fokhagyma, 2 cm-nyi friss gyömbér, kevés olaj, 1 tk. barna mustármag, 2 ek. kurkuma, 1 tk. őrölt rómaikömény, 1/2 tk. őrölt görögszénamag, 6 dl kókusztej, 40 dkg főtt csicseriborsó (konzerv vagy kuktában főtt), 1 tk. nádcukor, kb. 1/2 tk. só, 7 dkg kesudió/földimogyoró szárazon megpirítva, a tetejére: aprított korianderzöld (esetleg petrezselyem)

Elkészítés:

1. A vöröshagymát, a fokhagymát és a gyömbért megtisztítjuk és késes aprítóban péppé aprítjuk.

2. A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, kb. 2×2 cm-es kockákra vágjuk.

3. Egy nagy serpenyőben felhevítünk egy kevés olajat, beleszórjuk a barna mustármagot, majd rádobjuk a hagymás-gyömbéres pépet. Kevergetve, kis lángon kb. 5 percig pirítjuk (vigyázat, a mustármagok pattogni fognak). 

4. Utána megszórjuk a száraz fűszerekkel (kurkuma, őrölt római kömény, őrölt görögszéna), majd a tökkockákat is hozzáadjuk. Jól átforgatjuk, átmenetileg 1–2 percre kicsit nagyobb lángra kapcsoljuk.

5. Megsózzuk, megszórjuk kevés nádcukorral és löttyintünk hozzá egy kevés kókusztejet. Fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk. 

6. A vége felé hozzáöntjük a főtt csicserit és felöntjük a maradék kókusztejjel (ha szükséges, kevés vizet adhatunk még hozzá), és készre főzzük. 

7. A végén ha szükséges, még igazítunk az ízeken. Megszórjuk a pirított kesuval vagy földimogyoróval és megszórjuk korianderzölddel.

8. Főtt basmati rizzsel tálaljuk.


1 adag tápanyagtartalma rizs nélkül: 504,7 kcal; 13,2 g fehérje; 25,3 g zsír; 55,7 g szénhidrát


Dietetikus tanácsa: Fogyókúrázók fogyaszthatják „karfiol rizzsel" is.


Vasárnapi ebéd:


Diós fehérrépa-krémleves

Elkészítés: 30 perc

Nehézségi fok: 1


Hozzávalók (4 adag): kevés olívaolaj (20 g), 4 fehérrépa (kb. 300 g), kb. 5 dkg zeller , 1 nagyobb alma (200 g), 4 szem krumpli (200 g), 1 gerezd fokhagyma, pici citrombors/fehér bors, kb. 1,5 tk. só, kb. 1,5 tk. citromlé, késhegynyi kurkuma, 2 ek. kókuszkrém/tejszín/vaj, 2 tk. diópaszta (diókrém), esetleg darált dió, tálaláshoz: dióolaj és friss petrezselyemzöld 


Elkészítés:

 A zöldségeket (fehérrépa, zeller, krumpli) és az almát meghámozzuk, felaprítjuk és kevés olívaolajon elkezdjük pirítani. Kevergetjük, közben hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, a citromborsot és a sót. Felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi, majd hozzáadunk 1 tk. citromlevet és egy pici kurkumát. Kis lángon, fedő alatt puhára főzzük, majd botmixerrel pürésítjük. Utána keverünk bele egy 1 ek. kókuszkrémet (vagy egy kevés tejszínt) és 1 tk. diópasztát vagy darált diót.


Tálaláskor meglocsolhatjuk dióolajjal vagy megszórhatjuk petrezselyemzölddel.


Hatása:

A fehérrépa melegítő hatású, Föld elemű alapanyag, mely táplálja és mozgatja a vért, erősíti a vese csíjét, átalakítja a nyálkát. 

A dió melegíti a vesét és táplálja a vesejint is. 


Mikor ajánlott?

• vérszegénység, vérhiány (szemszárazság, farkasvakság, töredezett haj és körmök)

• reuma

• vesekövekre való hajlam

• fázósság

• az alsó végtagok gyengesége

• csökkent libidó


1 adag tápanyagtartalma: 226,7 kcal; 3,8 g fehérje; 14,7 g zsír; 18,8 g szénhidrát


Dietetikus tanácsa: Savtúltengésben szenvedők és epebetegek egyéni tűrőképesség alapján a fűszerezésen változtatva fogyasszák.



Zöldséges marhahátszín polentával


Elkészítés: 90 perc

Nehézségi fok: 3


Hozzávalók (4 adag):

4 vékony szelet marhahátszín (kb. 400 g), kb. 3 dl száraz vörösbor , kevés olaj/kókuszzsír (20 g), 1 nagy vöröshagyma (150 g), 2 sárgarépa (200 g), fél zellergumó (100 g , 25 dkg csiperkegomba, 7 db aszalt szilva (70 g), 7 db datolya (45 g), kis darabka friss gyömbér (fél centi), kevés frissen őrölt bors, mustár a hús megkenéséhez (40 g), só, kis csokor petrezselyemzöld 


Elkészítés:

A húsokat megmossuk, szárazra törölgetjük, a szélüket egy éles késsel röviden bevagdossuk, hogy sütésnél ne ugorjanak össze. Egy nagyobb fedeles dobozba tesszük őket és felöntjükannyi száraz vörösborral, amennyi ellepi. Mehetnek a hűtőbe egy éjszakára.

Másnap a zöldségeket megtisztítjuk, a répát és a zellert nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a gombát szeletekre vágjuk, az aszalványokat kimagozzuk, a vöröshagymát felaprítjuk. A friss gyömbért meghámozzuk és lereszeljük vagy felaprítjuk.

Egy nagyobb serpenyőben kevés olajat/kókuszzsírt hevítünk, rádobjuk először a vöröshagymát, majd mehet rá a többi zöldség is (répa, zeller, gomba). Kevergetve, kis lángon puhára pároljuk őket, közben meg is sózhatjuk.

A borban pácolt húsokat lecsepegtetjük, szárazra töröljük, mustárral vékonyan bekenegetjük és megborsozzuk. Egy másik nagy, vastag fenekű serpenyőben is felhevítünk néhány ek. olajat/kókuszzsírt és a húsokat mindkét oldalukról megpirítjuk benne. Utána megsózzuk, majd hozzáöntjük a párolt zöldségeket is, belerakjuk a reszelt gyömbért, az aszalt szilvát és a datolyát, és felöntjük egy kevés borral (kb. 1 dl). Fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk (min. 1 óra kell neki). Tálalás előtt megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.

Körtés polenta illik hozzá köretnek. 


Hatása:

A marhahús semleges hatású, Föld elemhez tartozó hús, mely elsősorban a lép-hasnyálmirigycsíjét erősíti és a vért táplálja. A közepet erősítő hatást fokozza a többi édeskés zöldségféle és az aszalt gyümölcsök is. 

Az alkohollal való főzés és a friss gyömbér pluszmeleget visz az ételbe, ezáltal melegíti a vesét.


Mikor ajánlott?

• gyenge emésztés, evés utáni fáradtság, puffadás

• gyenge kötőszövet, narancsbőrre való hajlam

• hasmenésre való hajlam, lazább széklet

• fáradékonyság, kimerültség

• fázékonyság, hideggel szembeni averzió

• gyakori éjszakai vizelés


1 adag tápanyagtartalma: 485,7 kcal; 21,4 g fehérje; 25,1 g zsír; 33,1 g szénhidrát


Dietetikus tanácsa: Cukorbetegek aszalt gyümölcs nélkül készítsék.


Körtés polenta

Elkészítés: 20 perc

Nehézségi fok: 1


Hozzávalók a körethez (4 adag): 2 érett körte (300 g), 4 szem aszalt szilva (40 g), 2 ek. citromlé, 3 ek. olívaolaj, 1 dkg blansírozott mandula, 1 ágacska rozmaring, 2,5 dl forró víz, 2,5 dl tej vagy gabonatej, 8,5 dkg polenta (kukoricadara), 1,5 dkg vaj, 1 tojássárgája 


Elkészítés

A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, a magházukat kivájjuk, citromlével bekenjük. A mandulát és a rozmaringlevélkéket felaprítjuk.

Egy normál méretű, kerek tortaformát kiolajozunk és elrendezzük benne a körtéket úgy, hogy a kivájt részükbe 1–1 aszalt szilvát teszünk és azzal a résszel lefelé lerakjuk. Mellészórunk mandulát és egy kis aprított rozmaringot.

Egy fazékban felforraljuk a (rizs)tej és a víz keverékét, megsózzuk és kevés vajat adunk hozzá, majd belekeverjük a polentát, közben folyamatosan keverjük, hogy ne csomósodjon (legjobb ehhez egy kézi habverő). Kis lángon addig főzzük, míg megpuhulnak a szemek, ekkor elzárjuk a gázt és kicsit hűlni hagyjuk. Mikor már nem tűzforró, beleforgatunk egy tojássárgáját és egy kevés aprított rozmaringot. Ezt a masszát ráöntjük a körtékre, rásimítjuk és hideg helyre tesszük, hogy megdermedjen. Mikor már megszilárdult, tálalás előtt mehet a sütőbe 200 fokra 10–15 percre.


Hatása:

A kukoricadara a legjinebb gabona, a testfolyadékokat táplálja, a lépcsít erősíti, nedvesíti a gyomrot. Emellett kivezeti a felesleges nedvességet. 

A körte a tüdőjint táplálja, a tüdőt nedvesíti.


Mikor ajánlott?

• elhízás

• száraz állapotok (száraz bőr, száraz nyálkahártyák)

• magas koleszterinszint

• magas vérnyomás


1 adag tápanyagtartalma: 302,3 kcal; 5,9 g fehérje; 15,1 g zsír; 33,6 g szénhidrát


Dietetikus tanácsa: Tejcukorérzékenyek laktózmentes tejet/növényi tejet használjanak.



Ribizlis-mákos clafoutis


Elkészítés: 60 perc

Nehézség: 2


Hozzávalók (8 adag): 3 tojás, 5 dkg nádcukor, 5 dkg vaj megolvasztva, 1,5 dl gabonatej (pl. tönköly- vagy rizstej), 8 dkg zabliszt, késhegynyi őrölt kardamom, csipet só , pici citromlé, 3 dkg darált mák, késhegynyi őrölt vanília, 30 dkg ribizli (tisztán mérve)


Elkészítés:

1. A ribizlit megmossuk és egy villával lehúzogatjuk róla a szemeket.

2. A tojásokat a cukorral robotgép segítségével habosra keverjük. 

3. 2 perc után mehet bele az olvasztott vaj, a gabonatej, a zabliszt és a többi ízesítő a megadott sorrendben (kardamom, só, citromlé, mák, vanília).

4. Egy sütőformát kivajazunk, kilisztezünk, beleszórjuk a ribizliszemeket és nyakon öntjük a tésztával.

5. Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe és kb. 30 perc alatt készre sütjük (tűpróba).

Megjegyzés:

Zabliszt helyett használhatunk fehér tönkölylisztet vagy mandulalisztet is.

Ez a cukormennyiség egy mérsékelten édes sütit eredményez.


Hatása:

A ribizli táplálja a csít, a vért és a testnedveket. Méregtelenít, tisztítja a vért.

A mák szintén táplálja a vért és az esszenciát, a jinget. Nyugtatja a shent (a szellemet, az elmét), táplálja a vese és a máj jinjét.

A tojás és a vaj táplálja a csít, a vért, a jint és nyugtató hatású.

Mikor ajánlott?

• kimerültség, csí-iány

• száraz állapotok (száraz bőr, száraz nyálkahártyák, székrekedés)

• feledékenység

• alvászavar, elalvási nehézségek


1 adag tápanyagtartalma: 172,4 kcal; 4,5 g fehérje; 8,7 g zsír; 18,5 g szénhidrát


Dietetikus tanácsa: Cukorbetegek és fogyókúrázók xilittel/eritrittel készítve, ritkán fogyasszák; lisztérzékenyek rizstejjel és mandulaliszttel; tejcukorérzékenyek laktózmentes vajjal/kókuszzsírral készítsék.


Fotók: Dreamstime

Cikkünket a kéthetente szerdán megjelenő Gasztromagazinban találják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!