Életstílus

2017.10.10. 09:00

Gyerekkel kis helyen

Kis térben, egy szűkös lakásban még egy párnak is nehéz kényelmesen együtt élnie, nem beszélve arról a helyzetről, ha gyerek érkezik a családba. Tippjeinkkel könnyebben túlélheti.

Sok családban a gyerekszoba, sőt, a külön hálószoba csak álom, egy térbe – vagy több icipicibe –kényszerülnek a családtagok. Egy kisbaba érkezése általában egyébként is a feje tetejére állítja a lakást, s ha nem készül erre otthona tudatos kialakításával, még kényelmetlenebbé válhat az együttélés.


Szanáljon folyamatosan!


Ez a tipp nemcsak a kis lakásokban és nemcsak kisgyerekes családokban üdvözítő, de ebben az esetben még fontosabb, hogy megszabaduljunk a felesleges holmiktól. Akik szülők, tudják, hogy a gyerekholmik különösen hajlamosak a gyors „szaporodásra", már csak azért is, mert a ruhákat, játékokat hamar kinövi a gyerkőc. Szakítson időt minden hónapban arra, hogy gyorsan átnézze a gyerek holmiját, s kiszanálja, amit a kicsi már nem fog hordani vagy használni. Ha nincs máshol – például a szülők házának padlásán vagy a garázsban – helye őrizgetni, ajándékozza tovább vagy adja el őket az interneten!


Legyen szervezett!


Ahhoz, hogy egy kis lakás optimálisan kiszolgálja a családot, nagyon tudatosan végig kell gondolni az életmódunkat, a napirendünket, a családtagok igényeit. Fontos, hogy mindennek meglegyen a helye, gondoskodjon elegendő tárolóról! Erre használjon ki minden lehetőséget: vásároljon tárolóval kombinált bútorokat, építse be a tetősík alatti helyet, használjon falra akasztható tárolókat, az apró holmit rejtse dekoratív dobozokba, akasszon fogast az ajtókra.


Legyen a gyereknek saját helye!


Még ha nincs is lehetőség külön gyerekszobát kialakítani a lakásban, akkor is legyen a kicsinek egy kis sarka, ahova elvonulhat, ahol kedvére játszhat. Egy szőnyeg, rajta egy pici gyerekasztallal és -székkel erre pont alkalmas, a játékokat pedig tárolhatja egy szép fonott kosárban. Nagyobb lakásokban is hasznos, ha van a nappaliban egy „gyereksarok", hiszen a kisgyerekek – még ha van is saját szobájuk – többnyire szeretnek ott tartózkodni, ahol a felnőttek. Ha eljátszhatnak a saját kis területükön, elkerülhető az a sok kisgyerekes családnál kialakult helyzet, hogy az egész lakás tele van a gyerek holmijával, játékaival.


A praktikum az első


Sajnos tény, hogy bármennyire is szeretnénk, ha az otthonunk úgy nézne ki, mint egy lakberendezési magazin egyik oldala, ebben a helyzetben a kényelmet a látvány elé kell helyeznünk. Még ha a nappalinkba és a stílusunkhoz egy fehér kanapé és egy nyersfehér gyapjúszőnyeg illene is a legjobban, a drága darabok aligha lennének hosszú életűek egy (vagy több) kisgyerek napi igénybevétele mellett...


A kevesebb több


Ha a lakás pici, az ember nem engedheti meg magának, hogy felhalmozza a tárgyakat. Gondolja végig szigorúan, mennyi holmira van szüksége! Ez nemcsak a gyerekholmikra vonatkozik, hanem a cipőkre, kozmetikumokra, magazinokra is. Ne felejtse el, hogy nem a tárgyak teszik a lakást igazi otthonná, hanem az élmények, mint a közös vacsora a családdal vagy a társasjátékozás a gyerekekkel.


Egyedi megoldások


Figyelje meg gyermekei – és az egész család – szokásait, s rendezze be személyre szabottan a lakást! Van, akinél beválik, hogy egy leterített nagy matracon játszhatnak, fetrenghetnek a gyerekek a nappaliban, éjszakára pedig felállítják a matracot, és kihúzzák a kanapét a szülők alvóhelyéül. Más gyerekek jobban szeretnek rajzolni, ügyeskedni, számukra nagy ajándék egy kis íróasztal, ahol kedvükre alkothatnak. Van, ahol a pici erkély jelent hatalmas könnyebbséget a szülőknek nyáron, ahol elfér egy felfújható pancsoló. Legyen kreatív!


Extra darabok


Használja ki az olyan megoldásokat, amelyek megkönnyítik az életet a kis terekben! Kapható például helytakarékos, kisasztallá alakítható etetőszék, a falakat pedig fedhetjük mosható, súrolható festékkel, amely kibírja a kisgyerek jelentette nagyobb igénybevételt.

Gondolkodjon függőlegesen!


Ha nincs tér vízszintesen terjeszkedni, nézzen felfelé! Érdemes kihasználni a falakat, ajtókat, hiszen rengeteg praktikus tárolót találunk a piacon. Ilyen a hálós, felfüggeszthető játéktároló, vagy a babaágy oldalára akasztható textil tárolók, műanyag dobozok, kosarak. Nem kell lemondania a szobanövényekről sem: könnyen felborítható vagy lerántható virágcserepek helyett válasszon függő kaspókat, kosarakat!

Ki a szabadba!


Egy szűkös kis lakásban ücsörögni a gyerekek számára kifejezetten nyomasztó lehet, hiszen nincs hol levezetniük az életkorukból fakadó energiáikat. Ilyenkor még fontosabb, hogy sokat tartózkodjunk velük a friss levegőn! A közös játszóterezések, kirándulások, hosszú séták utánkönnyebb bírni velük otthon, ráadásul, ha nem mindig vesz részt benne az egész család, a másik szülő is egy kis privát időhöz, térhez jut.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!