Életstílus

2017.10.12. 09:00

Ciki az öv és az óvszer is

Bukósisak, biztonsági öv, gyerekülés, óvszer - olyan, az életünket, egészségünket védő tárgyak, melyeknek használatát még ma is sokan megmosolyogják. Pedig a szakértők szerint egy érett felnőtt embernek már fel kéne érnie ésszel, hogy az óvatosság nem ciki.

Trogmayer Éva

 

– Sűrűn járok biciklivel, és általában húzok sisakot is. Egyszerűen így érzem biztonságosnak. Ezért viszont többször is kinevettek már. Általában azon vinnyognak, hogy kócos lesz a hajam a „bilitől" a fejemen. Rém vicces. Szerintem megfésülködni sokkal könnyebb, mint összekanalazni az agyvelőt a betonról – meséli olvasónk, Ági. Másik olvasónk, Zita pedig még bizarrabb történettel folytatja.


Felnőtt kamaszok

– Mivel nincs állandó párkapcsolatom, rendszeresen szedek fel pasikat a Tinderen. Olykor-olykor egy-egy rövid légyott is összejön. Azt viszont nyomatékosan kérni kell minden alkalommal, hogy védekezzünk, 

vagyis hogy használjunk gumit. A pasik közül sokan utálják, cikinek tartják, és nem értik, miért van rá szükség, hiszen eddig sem ejtettek senkit teherbe. A nemi betegségeket hírből sem ismerik, vagy egyszerűen kiröhögik – avat be a harmincas éveiben járó nő. Partnerei sem gyerekek már, mondja, többségük felelősségteljes férfinak tartja magát, éppen ezért meglepő ez a hozzáállás.


Heller Csilla pszichológus rávilágít, az óvatosság kigúnyolása tipikusan kamasz viselkedésforma. – A legveszélykeresőbb életszakasz a 14 éves kor. Ekkor maga a veszélyérzet okoz örömet – mondja, és hozzáteszi, a kamaszkornak azonban az is feladata, hogy kialakuljon a felelősségérzet, ám elképzelhető, hogy ez nem megy végbe maradéktalanul.


– A bukósisakra vonatkozó beszólás tipikusan ilyen tinis megnyilvánulás. Abban az életkorban számít a legjobban az, hogy hogy áll az ember haja, milyen a külseje. Az óvszer kicikizése pedig egyszerűen egoista, önző és totálisan felelőtlen dolog – mutat rá, és felvilágosít, nemcsak konkrét értelemben vett életkor létezik, beszélhetünk pszichés életkorról is. Előfordul, hogy valaki az évei száma szerint felnőttnek számít, gondolkodásában viszont egyáltalán nem.


Sose halunk meg

Az „úgysem történhet semmi" hozzáállás az épeszűnek tűnő embereket is könnyen elérheti, vélekedik olvasónk, András. 

– Legutóbb – miután biztonságosan bekötöttem a fiamat az autóban – az egyébként teljesen normális gondolkodású unokatestvérem kinevetett és közölte, hogy az ő négyéves gyerekét ne kössem be, mert kényelmetlen lesz szegénynek, és úgysem lesz semmi bajunk – meséli hitetlenkedve. Olvasónk, Erika rákontráz. – Mi a férjemmel vitázunk folyton, amikor együttközlekedünk gyalogosan. Ő túl merész, kilép az autó elé, mert úgy gondolja, „van azon fék meg kormány", a kislányunk születése előtt pedig előszeretettel kerülte a zebra használatát. Én inkább megvárom, hogy átengedjenek az úton, ha már látom, hogy lassít, tudom, hogy mehetek – mondja.


A pszichológus szerint a „sosem esik bajunk" felfogás mögött a halálhoz fűződő idegen viszonyunk áll. – Nem élünk reális világban: a betegeket, sérülteket, haldoklókat beküldjük a kórházba, és hiába látjuk a tévében a baleseteket vagy a szörnyűségeket, úgy érzékeljük, hogy ezek tőlünk messze történnek. Az életközepi válság beköszöntéig gyakorlatilag nem foglalkozunk ezzel a témával – világít rá, és elmondja, éppen ezért döbbenünk meg, ha velünk vagy a környezetünkben valakivel mégis történik valami. – A halál és a haláltól való félelem totális tabu. Már régen leválasztottuk, eltoltuk magunktól a témát, nem része a kultúránknak, ezért nem is hisszük, hogy „idő előtt" bajunk eshet – magyarázza Heller Csilla.


Csak az egészség menő

Másik olvasónk, Gabriella rákérdez: tényleg ciki például a lifthasználat? – Letaglóz, amikor rám szólnak, hogy ne használjam a felvonót, mert nem egészséges. Kifogáskereső vagy, ha nem lépcsőzöl – osztja meg velünk, és kiderül, az egészséges életmóddal kapcsolatban is rengeteg dolgot tart egy-egy társadalmi csoport kínosnak. Iszol tejet, fogyasztasz tejterméket? – Ciki. Eszel glutént? – Pfuj! Ételallergiád van? – Ne divatozz már! Kevesebb mint hatezer lépést teszel meg egy nap? – Ember vagy egyáltalán?


Heller Csilla azt mondja, ez már nem egyszerűen a pszichológia kérdése. Itt az orvostudomány is bekapcsolódhat a történetbe, hiszen létezik egy új testképzavar, ami az egészségesnek mondott életmódra alapozva betegíti meg az embereket. – Természetesen e mögött is húzódik pszichológiai ok: kialakulásának egyik mozgatórugója ugyanúgy a halálhoz, a betegségekhez való idegen viszonyunk, mint amiről már fentebb beszéltünk – fejezi be, és egyetért, óvatosnak lenni semmilyen körülmények között nem lehet ciki.


Nem védekeznek a szexelő tinik

A legfrissebb felmérések alapján 16 éves kor felett a megkérdezettek fele már aktív szexuális életet él, és mivel szüleik nem támogatják anyagilag a szexuális életüket, minden hetedik magyar szexuális életet élő tinédzser inkább költ sürgősségi fogamzásgátlásra, mint megelőzésre. Többségük részt vesz iskolai felvilágosító órán, a felelős szexuális magatartást mégsem sikerül elsajátítaniuk, mert az iskolák többsége nem fektet kellő hangsúlyt a minőségi szexuális oktatásra. A szexuális úton terjedő betegségekről nagyon keveset tudnak. Ennek köszönhetően minden negyedik 25 év alatti fiatal úgy gondolja, hogy a nemi betegségek kizárólag aktus útján terjednek, és hosszabb ideig fennálló, látható tünetek hiányában egyáltalán nem foglalkoznak a kérdéssel.


Életet menthet

Magyarországon szeptember elején háromnapos akciót tartott a rendőrség. Ezalatt összesen 4249 alkalommal állapították meg a „passzív biztonsági eszközök" használatának elmulasztását. A biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszerek és a bukósisak előírásszerű használatát ellenőrizték kiemelten. A három nap alatt 4170 alkalommal tapasztalták a biztonsági öv használatának elmulasztását, ebből túlnyomórészt – 3539 esetben – a járművezető nem kapcsolta be a biztonsági övét. A gyermekbiztonsági rendszert 50 alkalommal nem használták, 29 motoros pedig bukósisak nélkül közlekedett.   

Feleződne a sérülések száma

Tanulmányok bizonyítják, hogy a hárompontos biztonsági övet használók közül 50–60 százalékkal kevesebben sérülnek meg, mint az övet nem használók közül.

 

Fotók: Dreamstime


Cikkünket a Kisalföld hetente csütörtökön megjelenő Bizalmasan mellékletében olvashatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!