Életstílus

2017.08.29. 09:00

Till Attila is az uzsisdobozra esküszik

Teljes kiőrlésű pékáru, csökkentett zsírtartalmú felvágott, kefir, gyümölcs, zöldség - ezeket tartalmazza egy ideális uzsonnásdoboz. Az iskolakezdés alkalmából megnéztük, az ismert hazai szülők mit csomagolnak a gyerekeknek.


– Amikor általános iskolás voltam, mindent lehetett kapni a büfében: csokit, cukrot, kólát, chipset. Mégsem híztam el sem én, sem az osztálytársaim – mondja olvasónk, a 29 éves Attila. A 43 éves kétgyermekes anyuka, Hajnalka szerint viszont az ilyen „ételeknek" semmi keresnivalójuk a gyerekek közelében, mert csak „az egészségtelen életmódhoz szoktatják őket".


– Nem attól fog elhízni valaki, hogy megeszik 40–50 gramm sózott krumplit. A baj az, ha nem mozog mellé, vagy a szülők nem tanítják meg arra, hogy ezt nem főétkezés helyett kell enni – reflektál a 35 éves Annamari.

A szakemberek szerint bár valóban nem szerencsés, hogy ilyen ételekkel és italokkal találkoznak a gyerekek, a táplálkozási szokásaikat nagymértékben befolyásolja, hogy odahaza mihez szoknak hozzá.


Száműzik a chipset


Régóta komoly vitát generáló kérdés, hogy az iskolai büfékben mit lehessen és mit ne árusítani. A szülők alapvetően két táborra szakadtak a kérdésben: míg az egyik fél szerint a kólát, chipset, cukorkát, energiaitalt és ehhez hasonló dolgokat ki kellene tiltani az oktatási intézmények falai közül, addig a másik tábor szerint mindez felesleges lépés lenne. Úgy tűnik azonban, hogy a vita végére most pont kerülhet.

Nemrég Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára jelentette be, körlevélben tájékoztatta az iskolaigazgatókat az Emmi az iskolai büfékben árusítható, valamint a tiltott termékekről. Ezek alapján megtiltanák azoknak a termékeknek az árusítását, amelyek a chipsadó alá tartoznak, a jogszabály megszegése pedig súlyos büntetést vonna maga után.


– Alapvetően jó lépésnek tartom, hogy ezek az ételek és italok kikerüljenek az iskolákból. Ez azonban csak akkor érheti el a célját, ha kínálnak helyettük olyan alternatívát, amit a gyermek szívesen fogyasztana el – mondja Gábor Lilla dietetikus.


A szakember szerint a mostani csokikat a cukormentes vagy csökkentett cukortartalmú édességekkel lehetne kiváltani. – A szendvicsek készüljenek teljes kiőrlésű pékáruból, emellett a gyümölcssalátákat és a pohárkrémeket (például a tejberizst) is érdemes lenne bevezetni – mondja Gábor Lilla.

Mi legyen a dobozban?


– A gyerekek a kapott uzsonnapénzből úgyis meg tudnak venni mindent, ha nem az iskolában, akkor a közelben található boltokban – fogalmazta meg a sokszor elhangzó ellenérvet a 36 éves Rebeka.

A dietetikus szerint ez valóban így van, a gyerek ugyanakkor jóval kisebb eséllyel vesz ilyesmit, ha odahaza nem ennének chipset vagy nem innának cukros üdítőt. Emellett adott még a lehetőség, hogy ne uzsonnapénzt, hanem uzsonnát vigyen a gyerek az iskolába.


– Ha odahaza akarjuk összekészíteni a dobozt, mindenképpen figyeljünk a változatosságra. Legyen benne teljes kiőrlésű pékáru, zsírszegény felvágott, tejtermék (kefir, joghurt vagy zsírszegény túró), mellé pedig olyan zöldség vagy gyümölcs, amit a gyerek is szeret – hangsúlyozza a szakember. Gábor Lilla szerint annak függvényében, hogy ki mit szeret, érdemes lehet a határon mozogni.


– Ha nem szeret vizet inni, készítsünk neki például teát vagy limonádét – tanácsolja a dietetikus.


Egy kevés nasi belefér


A WMN főszerkesztője, D. Tóth Kriszta még májusban döntött úgy, egy héten át megmutatja a világnak, milyen uzsonnát csomagol 11 és fél éves lányának, Lolának. Mint írta, az elmúlt három évben nem fizettek elő az iskolai menzára, a dobozolást sokkal jobb és praktikusabb megoldásnak találták.


A csomagban mindennap volt valamilyen gyümölcs vagy zöldség, gyümölcslé és ásványvíz is, emellett azonban csoki és chips is került bele, amit sokan úgy kommentáltak, hogy felesleges, és „kutyáknak sem való, nemhogy gyereknek".


D. Tóth Krisztához hasonlóan a népszerű televíziós műsorvezető, Till Attila is az uzsonna csomagolására szavaz. Mint mondja, legkisebb fiuk, Félix idén lesz harmadikos, akinek mindennap csomagolnak uzsonnát.

– A feleségemmel szendvicset, gyümölcsöket plusz egy kis csokit szoktunk a dobozba tenni. A mi iskolánkban szerencsére olyan rendszer van, hogy az alsósok nem vásárolhatnak a büfében, így nincs meg a chipsek csábítása sem – árulta el Till Attila.


A dietetikus szerint az ilyen ételek fogyasztásakor különösen figyelni kell, hogy mozogjon is a gyerkőc. – A napi ajánlott mozgásmennyiséget a mindennapos testnevelés megadja, de ha a gyereknek van rá igénye, egy-két óra hosszát nyugodtan mozogjon még, akár kötött, akárkötetlen formában – emeli ki a szakember.


Többször kevesebbet


A dietetikusok szerint a helyes táplálkozás napi ötszöri étkezésből áll. A reggeli és a vacsora a napi energiaszükséglet 20–20, a tízórai és az uzsonna 10–10, az ebéd pedig 40 százalékát tegye ki. Mivel a gyerekek napi 5–8 órán át vannak iskolában, érdemes lehet erre felkészülve összecsomagolni az uzsonnát.

Receptek

A glutenerzekeny.hu internetes oldalon a gluténérzékeny gyermekek szülei több uzsonnareceptet találnak. A laktozerzekeny.hu honlapon a laktózérzékenyek is számos ötletet olvashatnak.

 

Fotó: Dreamstime 

Cikkünket a Kisalföld hetente kedden megjelenő Gyógy-ír mellékletében olvashatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!