Életstílus

2017.08.30. 09:00

13+1 kérdés és válasz: Deli János - vérbeli vendéglős

 

„Harmadik generációs vendéglátós családból származom, nagyapám, Kári József 1930-ban nyitotta első vendéglőjét. Évekig a családommal dolgoztam, majd angliai tapasztalatszerző túrámon Heston Blumenthal csapatába kerültem, ahol ráébredtem, hogy szinte semmit sem tudok, így mindent újratanultam. Dolgoztam együtt Martin Blunosszal, Dominic Chapmann-nel és a Cliveden Hotel Michelin-csillagos éttermében. Hazatérve olyan innovatív helyeken kamatoztattam a tudásom, mint a Csalogány26, az Aranyszarvas vagy a MÁK bisztró. A csopaki Márga bisztrót 2015 elején indítottuk el, ezt az életérzést hozzuk el Budapestre is. Az aktuális kihívás a vár: a Speiz vendéglő a budai várban."


1. Milyen gyakran főz csak saját maga, a család vagy a barátok örömére?

Havonta egy-két alkalommal, de akkor megadom a módját. Rákészülök, minden részletre figyelek és átszellemülök.

2. Van kedvenc alapanyaga? Mi az?

Nagyon szeretem a húsokat. Kihívás előcsalni a tiszta ízeket a lehető legkevesebb beavatkozással.

3. Melyik az, amivel soha nem lenne hajlandó dolgozni? Miért?

Cement és mész. Nagyon fullaszt és kiszárítja az ember kezét.

4. Ha választhatna, kivel készíttetné el magának a tökéletes reggelit?

A feleségemmel szoktam elkészíteni. Bizarr, de mivel éltünk Angliában, az egyik közös kedvencünk a tradicionális angol reggeli.

5. Mi lenne a tálcán?

Paradicsomos bab, bacon, fehér kolbász, tojás és vajas pirítós, de csak nagy ritkán van ilyen...

6. Mióta tud főzni?

Nem tudok, de lelkes tanonc vagyok...

7. Milyen típusú ételeket fogyaszt a legszívesebben?

Amit épp a természet ad. A szezon tudja, mi kell a szervezetünknek.

8. Fontosnak tartja az egészségtudatos táplálkozást?

Egy életünk, egy testünk van. Nem mindegy, mivel tápláljuk. 

9. Mit tesz ennek érdekében?

Csak minőségi alapanyagokból főzünk itthon, ez a legfontosabb.

10. Mi volt a legemlékezetesebb konyhai baki, amit nem szeretne megismételni?

Tengeri sókristályt akartam fűszerekkel finomra őrölni és úgy véltem, egy jobb minőségű háztartási turmixgép aprítófeje alkalmas lehet rá. Nem volt azt... Rövidzárlat, biztosítékcsere, füst és villámok…

11. Melyik konyhai eszközt tartja valóban nélkülözhetetlennek?

Serpenyő.

12. Mi az, amit soha nem használna?

Ilyen nincs.

13. Milyen az ön számára az ideális konyha?

Ahol tudom, mi hol van. Fióktévesztő vagyok…

+1: Mi a kedvenc étele?

Édesapám gulyáslevese, remélem, egyszer nekem is sikerül elkészítenem!


Cikkünket a kéthetente szerdán megjelenő Gasztromagazinban találják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!