Életstílus

2017.07.25. 09:00

Közös családi nyaralás: 14 hasznos tipp, hogy ne legyen rémálom!

A közös családi nyaralás még évtizedek múlva is emlékezetes lesz mindenkinek. Éppen ezért nem mindegy, hogy az utazás és a nyaralás hogyan telik. Gyermekekkel utazni kihívást jelent minden szülőnek, de ha alaposan átgondoljuk a teendőket, nem válik rémálommá a nyaralás és maga az út sem. Az előrelátás segíthet csökkenteni a stresszt.

1

A nagyobb gyermekeket már be lehet vonni az utazás szervezésébe, így őkis inkább a feladataikkal foglalkoznak és kevéssé izgulnak majd. Fontos, hogy olyan nyaralóhelyet válasszunk, ahol vannak gyerekprogramok, játszótér, gyermekmedence. Ha a szálloda biztosít gyermekfelügyeletet, akkor a szülők szervezhetnek maguknak külön programot, így a kikapcsolódás biztosított számukra is. Tény, hogy a gyerekklubok extraköltséget jelenthetnek a nyaralóhelyeken, de megéri rájuk áldozni, hogy a felnőttek is pihenhessenek.


2

Fontos a biztonság és az egészség. Ha megvan a célpont, keressük fel a háziorvost, ha védőoltásokra van szükség. Ne feledjük otthon a naptejet, akönnyű vászonsapkákat, amelyek megvédenek a napszúrás ellen.

3

Ne feledjük, hogy a gyerekek könnyen elfáradnak, ezért a nagyobb városnéző túrákat, ami számukra fárasztó és unalmas lehet, halasszuk el akkorra, amikor kamaszként már élvezik azt.

4

Fontos, hogy a gyerekeket külön hálószobába tudjuk elhelyezni, hogy ki tudják magukat pihenni. A nyaralóhelyen érdeklődjünk, hogy van-e babaágy, etetőszék, könnyen tudunk-e mozogni a szállodában babakocsival.

5

Megfelelő mennyiségű eldobható kéztörlőt és pelenkát se felejtsünk elcsomagolni.

6

Az idősebb gyerekek számára nagyon jó szórakozást jelent az eldobható fényképezőgép. Arra is biztathatjuk őket, hogy írjanak naplót a nyaralásról.

7

Utazás közben számos probléma adódhat. Figyeljünk oda a gyerekek biztonságára, az autóban mindig kapcsoljuk be a gyerekek biztonsági övét is, akkor is, ha tiltakoznak. Ne tegyünk nehéz tárgyakat a hátsó ablakba, fékezéskor előreeshetnek a gyerekekre. Használjunk az ablakokra árnyékolót! Ha autóval utazunk, iktassunk be gyakori pihenőket. Lehetőleg olyan helyen álljunk meg, ami forgalmas és biztonságos, például egy benzinkútnál. Itt mosdót is találunk, és frissítőt is vásárolhatunk.

Fotók: Dreamstime


8

Ha repülővel utazunk, leszálláskor ébresszük fel a gyerekeket – ha nem nyelnek gyakran, bedugulhat a fülük és meg is fájdulhat a légnyomáskülönbségtől.

9

Ha a gyerek rosszul van az autóban vagy a buszon, ne engedjük, hogy olvasson, és indulás előtt adjunk neki hányinger elleni gyógyszert! Hogy milyet, arról a kezelőorvosát kérdezzük meg.

10

Az utazás sokszor hosszú és unalmas a gyerekek számára. Jól tesszük, ha apróbb játékokat veszünk nekik, és elmondjuk, hogy a következő városnál kapnak egyet a csomagból. Hagyjuk őket rajzolni, játsszunk szóláncot, kitalálóst. Az idősebb gyermekeknek mutassuk meg a térképet, segítsenek ők is a navigálásban.

Fotók: Dreamstime

Fotók: Dreamstime

11

Amint megérkezünk a nyaralóhelyre, derítsük fel a lehetséges veszélyforrásokat: fedetlen medence vagy alacsony korláttal ellátott erkély.

12

Ha a kisbabát tápszerrel tápláljuk, feltétlenül sterilizáljuk a vizet, amit neki adunk. Maradjunk távol az állatoktól – kutyák, macskák, majmok –, hogy elkerüljük az esetleges harapásokat, fertőzéseket. A bőröndbe kerüljenek alapvető gyógyszerek, fájdalom- és lázcsillapító, lázmérő, viszketésre, kiütésekre való krém, rehidratáló és kötszer is.

13

A kisgyerekek egy része hírhedten válogatós, ha étkezésről van szó. Új ételeket nem akarnak kipróbálni, emiatt ne bosszantsuk magunkat. Kérjük azt az étteremben, szállodában, amit szeretnek, ne vitatkozzunk velükezen! Úgyis annyit fognak enni, amennyire szükségük van. A nyaralás alatt is fontos tartani a megszokott étkezési időpontokat. Érdemes az érkezés napján körbelátogatni az éttermeket és érdeklődni a gyerekmenü-kínálatról.

14

Gyakori probléma utazás során a hasmenés. A gyermekeknél súlyosabb következményei lehetnek, kiszáradással járhat. Hogy elkerüljük a betegséget, kerülni kell a kockázatos élelmiszereket – legalábbis a gyerekek ne egyenek belőle. Ilyenek a tenger gyümölcsei, a hőkezelt húsok, a nyers gyümölcsök és zöldségek, valamint a nem pasztőrözött tejtermékek. Ha az ivóvízzel gond van, akkor csak palackozott vizet, szénsavas italokat és palackozott gyümölcsleveket adjunk a gyerekeknek, és fogmosáshoz is használjanak palackozott vizet. Fontos a gyakori kézmosás. Utcai árusoknál lehetőleg ne vásároljunk ételt, akármennyire csábító is!

 

Cikkünket a kéthetente kedden megjelenő Lilla magazinban találják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!