Életstílus

2017.07.25. 09:00

Baktériumokat rejthet az autók klímája

Legionárius betegség, penész és pollen - ahogy az otthoni klímákban, úgy az autó légkondicionálójában is megtelepedhetnek. De egy rendszeresen tisztított klíma még mindig jobb lehet, mint a kereszthuzat.

Trogmayer Éva

Nyáron mindig központi téma a légkondicionáló berendezések fertőtlenítése. Az otthoni készülékeket évente ajánlott tisztítani, de mi a helyzet például az autókban használt klímákkal? – kérdi olvasónk, Baló Tamás Zoltán. Ugyanolyan fertőzéseket kaphatunk tőlük, mint azoktól, amelyeket a háztartásokban használunk, vagy más veszélyekkel is számolnunk kell? Dr. Bánfi Andrea gyermektüdőgyógyász válaszol.

A tüdőnk egészségére tör a legionella


– Nagyjából ugyanazokat a veszélyeket hordozzák azok a berendezések is, melyekkel utazás közben találkozunk – például egy autó vagy egy vonat, esetleg busz klímája –, mint az otthoniak. Az egyik legrettegettebb kór, amit a klímaberendezések nem megfelelő használata következtében összeszedhetünk, a Legionella baktérium által okozott megbetegedés. Ennek két fajtája van. Az egyik súlyos tüdőgyulladást okoz, a másik inkább influenzaszerű tünetekkel, légúti, kötőhártya-gyulladással,köhögéssel jár.


A kórokozók már könnyen kimutathatók a vizeletből és a vérből, a titok az, hogy gondolni kell rá, hogy esetleg keressük őket.


A járművek légkondicionálóiba, mivel mozgásban vannak, pollen is lerakódhat, amit aztán bekapcsoláskor a készülék a levegőbe fúj, így a betegségeken túlmenően allergiás tünetek is kialakulhatnak.

 

Speciális takarításra van szükség


– Ezek a problémák megelőzhetőek.  Évente legalább egyszer tisztítani kell a klímaberendezéseket, még az autóban is! Már kaphatók otthoni használatra való fertőtlenítő spray-k is, ám én inkább azt javasolnám, hogy szakértőt hívjunk ehhez a művelethez. A spray-k ugyanis csak a lamellákat tisztítják, a baktériumok – például a Legionella – viszont inkább vízforgató alkatrészen telepednek meg, a pangó vízben. Ezt házilag nem érjük el, szükséges a hozzáértő segítség.

Lehúzott ablak vagy hűsítő légkondi


– A klíma nagyon jó találmány. A hőségben igazán hasznos, hogy nem lankad a figyelmünk, és nem leszünk rosszul. Ha betartjuk a szabályokat, és komolyan vesszük a tisztítást, akkor nem lehet gond. Autóban szintén ezt javasolnám, hiszen a kereszthuzat akár fülgyulladáshoz is vezethet, pollen pedig egészen biztosan több jut a kocsi légterébe a lehúzott ablakon keresztül, így az allergiás sofőrök még veszélyes helyzetbe is kerülhetnek. Figyeljünk, hogy ne közvetlenül ránk fújja a berendezés a hideget, így elkerülhetjük az ízületi gyulladást.

Rossz hír az allergiával küzdőknek, hogy az autó légkondicionálójában pollenek is lerakódhatnak.


A zuhanyzófejben is megtelepednek a kórokozók


A Legionella mindenhol előfordulhat, ahol pangó meleg víz van. Megtalálható a háztartási melegvíz-rendszerek 90 százalékában, akár a zuhanyzófejben is. Lehetséges fertőző források a szökőkutak, a klímaberendezések, a hűtőtornyok, a párásító berendezések, a pezsgőfürdők, az akvárium, a kerti locsoló és a spriccflaskák is, írja a webbeteg.hu.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!