Életstílus

2017.07.25. 09:00

Az étkezési zavar veszélyes betegség

Önértékelési gondok, a különböző divatirányzatok, de akár egy negatív megjegyzés is súlyos evészavarokat okozhat. A szakemberek azt mondják, a tizenéveseknél alakul ki leggyakrabban, de a megfigyelések szerint egyre fiatalabbakat is érint a betegség.

Pavló Péter

– Az exbarátommal nagyon sokat veszekedtünk. Egy idő után azt vettem észre, hogy nincs étvágyam, egyre kevesebbet eszek – mesélte a 21 éves Anikó. Végül 41 kilós volt, amikor orvoshoz fordult, ahol megállapították, hogy anorexia nervosában (szó szerint az étvágy elvesztésétől – a szerk.) szenved.


Hasonló helyzetbe került Sára is. – Öt éven át voltam anorexiás, 38 kilósan kezdtem bele a terápiába. Bár ma sem érzem magam teljesen gyógyultnak, ha akkor nem kapok segítséget, ma már valószínűleg nem élnék – mondta.


A szakemberek szerint az evészavar korunk egyik veszélyes betegsége.

Kamaszkorban kezdődik


A napokban mutatták be az Egyesült Államokban a To The Bone című filmet, ami egy 20-as éveiben járó lány, Lily Collins betegségét mutatja be a nézőknek. A főszereplő anorexiában szenved, a film az őküzdelméről szól. Az alkotók szerint a produkció célja, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen súlyos problémát jelentenek napjainkban a táplálkozási zavarok.


A szakemberek szerint egy kiváltó okra nem lehet ráfogni az anorexia kialakulását. Több tényező együtthatásáról van szó, a háttérben biopszichoszociális faktorokkal. 


– A fogyókúra elkezdésének egyik oka lehet, ha megjegyzést tesznek a serdülőre az iskolában, utcán vagy akár a családban is – mondja dr. Kaczvinszky Emilia, a Szegedi Tudományegyetem Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztályának klinikai főorvosa. A szakember szerint emellett a média, a divatipar és a társadalmi elvárások is a soványsághoz kötik a szépséget és az elismerést.


– Szomorú tendencia, hogy az étkezési zavarok megjelenése ma már egyre fiatalabb korra tevődik át. Ritkán, de olyan esettel is találkozni, amikor már 8-10 éves korban jelentkezik – emeli ki dr. Kaczvinszky Emilia. A legtöbb beteg azonban a tizenéves fiatalok köréből kerül ki.


– A kezelés mindig attól függ, hogy mennyire súlyos az illető állapota. A komplex terápia egyik fontos része a családterápia, mert csak így várható  hosszú távú pozitív eredmény – mondja a főorvosnő. A klinikán fekvő betegeknél általában több hónapon át tartó terápiáról beszélhetünk, ahol a betegeknek hetente nagyjából 0,5-1 kilogrammot kell gyarapodniuk. Ezzel párhuzamosan zajlik a pszichoterápiás kezelésük.

Rejtve marad


Hogy hány embert érintenek a táplálkozási zavarok, a szakemberek szerint nagyon nehéz lenne megmondani. Ennek oka, hogy a legtöbben nem beszélnek a problémájukról, vagy félnek segítséget kérni, de nagyon sokan vannak olyanok is, akik nincsenek tisztában az állapotukkal.


Az internet névtelenségébe burkolózva ugyanakkor meglepő számban nyílnak meg és beszélnek róla. Van olyan, az anorexiával és bulimiával foglalkozó fórum, ahol eddig több mint 10 ezren osztották meg a világgal betegségük részleteit, vagy próbálják egymást lelkileg támogatni.


„22 éves vagyok, és már korábban (16 évesen) is volt anorexia-bulimia (utóbbi a falási rohamokkal járó evési zavar – a szerk.) problémám. Pár hónapja ismét előjött, de senkinek sem merek szólni" – írta egyikük. De olyan hozzászóló is akad, akinek sikerült kigyógyulnia a betegségéből, és történetét példaként osztotta meg másokkal.

„37 kilóval kerültem az orvosokhoz, 2,5 évig nem volt menstruációm sem. 8 évvel ezelőtt viszont sikerült kigyó-

gyulnom, szerencsére véglegesen, ma már négy gyermek boldog édesanyja vagyok" – írta egy másik felhasználó.


Férfiaknál is jelentkezik


A táplálkozási zavarok nem kizárólag a nőket érintik. A felmérések szerint több férfi is küzd a problémával. Emellett a férfiaknál egyfajta kényszeres testépítés vagy fordított anorexia is jelentkezhet.

A 36 éves Gábort saját bevallása szerint hosszú éveken keresztül komoly stresszhatások érték a munkahelyén, emiatt sokszor az evésbe menekült. 


– Azokban az időkben rengeteget híztam, és képtelen voltam kontrollálni, hogy mit mikor egyek. Ez a reflex még ma is bennem van, de szerencsére már jól tudom kezelni – mondta.


Az étkezési zavarok fajtái


Anorexia – kóros soványság

Bulimia – kényszerevés, önhánytatás, hashajtó használata

Ortorexia – csak egészségesnek tartott ételeket fogyaszt a beteg

Exorexia – testedzésfüggőség

Pregorexia – terhesség alatti túlzott fogyókúrázás

Obesitas – elhízás

Fordított anorexia – megszállott testépítés

Binge eating – kényszeres evés

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!