Életstílus

2017.06.21. 09:20

Kiszínesedik a (fő)város

A nyár végén a gasztronómia és a bor inspirálta témájú alkotásokkal festik tele a várost a művészek.

A gasztronómia és a bor inspirálja idén a Színes Város Fesztivál művészeit, akik negyedik alkalommal készítenek falfestményeket fővárosszerte a nyár végén induló, egy hónapon át tartó fesztivál alatt.


Idén újításként a szervezők kifejezetten a budapestieket szeretnék megszólítani, és bevonni a város színesítésébe azzal, hogy a lakosság különböző elhanyagolt kültéri falfelületeket, akár tűzfalat vagy felújításra szoruló helyszíneket javasolhat megfestésre - mondta el Flór Péter, a fesztivált szervező Színes Város Csoport főtitkára az MTI-nek.

Célunk, hogy a felújítás és a művészeti alkotás által átalakuljanak a köztéri felületek, így színesebb és izgalmasabb pontok szülessenek a városban

- emelte ki.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

2013-ban készült egy zöldségboltot ábrázoló falfestés a VII. Dob utca 48. alatti lakóház tűzfalán.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A javasolt fővárosi felületeket július 5-éig várják az [email protected] e-mail címre.


A fesztiválnak idén először kiemelt partnervárosa is lesz: Berlin, így a német város több művésze alkot majd a budapesti falakra, egy budapesti alkotó falfestménye pedig a német fővárosban készül majd el.


Az elsősorban tűzfalak festésével foglalkozó fesztivál továbbra is a kortárs képzőművészeti szcéna izgalmas és friss művészeit, alkotásaikat kívánja bemutatni. Ebben az évben a magyar és a német művészek mellett várhatóan Ausztriából, Spanyolországból, Lengyelországból és Nagy Britanniából érkeznek majd nemzetközileg elismert alkotók.


A rendezvény 2014-es kezdete óta 33 különböző urbanisztikai projekt valósult meg. Az első évben a diskurzusra és ellentétpárokra épült a tematika, 2015-ben a hungarikumokat dolgozták fel az alkotók, illetve bemutatták, hogy milyenek a magyarok a külföldiek szemével, tavaly pedig a város és a víz kapcsolatával foglalkoztak.


A program fővédnöke idén Tarlós István főpolgármester lesz.  

Címkék#Budapest
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!