Életstílus

2017.06.30. 21:36

Betegszabadsággal gyászolják a fiatal finnek a halott macskájukat

A fiatal finn munkavállalók kevésbé képesek szembenézni az élet nehézségeivel, mint a korábbi generációk, sokan közülük például betegszabadságot kérnek, hogy házi kedvencük halálát meggyászolhassák - állapította meg egy új finn tanulmány.

A Finn Akadémia és a Munkavédelmi Intézet kutatásának eredményeiről pénteken számolt be a helyi média.


Anna Koukkanan, a kutatás egyik résztvevője az intézet holnapján írta, hogy a fiatal munkavállalók akár egy szakítás vagy egy háziállat halála miatt is kivesznek betegszabadságot.


"A hosszú ideje gyógyító orvosok szerint az 1970-es években elképzelhetetlen lett volna, hogy valaki beteget jelentett volna a háziállata halála miatt" - mondta Koukkanan.


A kutató szerint a változás jól türközi azt, ahogy a fiatal alkalmazottak a munkához viszonyulnak.


"Nagyobbak az igényeik a munkával és a munkahelyi elégedettséggel kapcsolatban" - tette hozzá.


Másfelől azonban hajlamosabbak arra, hogy szakemberhez forduljanak a lelki gondjaikkal, mielőtt a probléma komolyra fordul.


"Ez kedvező változás, ám új igényeket vet fel a munkaadókkal szemben" - jegyezte meg Koukkanan.


Finnországban a munkavállaló általában maga dönti el, hogy egy - vagy akár három nap - betegszabadságra megy, az üzemorvosi igazolást elég később is beszerezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!