Életstílus

2017.05.18. 09:00

Nálunk félig üres a pohár

Hazánkban a felnőtt lakosság több mint 10 százaléka szenved depressziótól. Egy új kezdeményezéssel tennének ez ellen, 10 év alatt a legboldogabb 10 nemzet közé hoznák fel országunkat. Nagykövete Lackfi János író, aki szerint a hétköznapi boldogság lényege, hogy a belső tüzet ne hagyjuk kialudni.

Pavló Péter

 

– Depressziós még nem voltam, de nagyon szomorú és kétségbeesett már igen. Bár valószínűleg a kettőt csak egy hajszál választhatja el egymástól – mondta Mariann, amikor a depresszióról kérdeztük olvasóinkat. A kétgyermekes anyuka néhány évvel ezelőtt vált el férjétől, nem sokkal később pedig a munkáját is elveszítette. Ahhoz pedig már kisebb csoda kellett, hogy végül a lakásukból nem kellett kiköltözniük.

– Nagyon nehéz időszak volt az az életemben, amivel egyedül valószínűleg nem lettem volna képes megbirkózni. Szerencsére ott voltak a szeretteim és a barátaim, akiktől mindig a legjobbkor jött a segítség – mondta olvasónk.


Az internet nem ad megoldást


Hazánkban az Eurostat legfrissebb felmérése szerint a felnőtt lakosság 10,5 százaléka szenved depressziótól, az Európai Unió országai közül pedig Magyarországon a legelkeseredettebbek az emberek. A statisztika végtelenül elszomorító, olvasóink szerint azonban nem véletlen, hogy épp nálunk a legrosszabbak az eredmények: okozhatja a kilátástalanság, az alacsony jövedelmek vagy épp a megbecsültség hiánya – csak hogy a leggyakrabban említett okokat soroljuk fel.


Nemrég azonban elindult egy önszerveződő kezdeményezés, a Be Positive Way, ami nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy 10 év alatt hazánk a világ 10 legboldogabb országa közé kerüljön. A szakemberek úgy látják, a probléma valós, ezért minden hasonló kezdeményezés üdvözlendő, sokszor azonban mi magunk is tehetünk a depresszió ellen.


– Sokan attól lesznek depressziósak, mert eleve depresszív a gondolkodásuk. Vagyis náluk a pohár nem félig tele van, hanem félig üres – véli Benák-Tömöri Judit. A pszichológus szerint ehhez meg kellene tanulnunk másként gondolkodni, sokan azonban ott rontják el a dolgot, hogy a problémáikra nem egy szakembertől, hanem az internetes keresésektől várnak segítséget.


– Ők azok, akik rendszerint rossz forrásokhoz nyúlnak. Tipikusan ilyen eset, amikor valaki a „jövőbe lát", és tudni véli, milyen negatív dolgok következnek az életében – majd rövid nyomozás után azt találja, hogy fordítani kell a dolgon, és „pozitívan kell a jövőbe látni". Rossz hírem van: a módszer nem fog működni, hiszen senki sem tudja, mit tartogat számára a jövő – teszi hozzá Benák-Tömöri Judit.

Rajtunk is múlik, hogy melyik irányba billen a hangulati mérleg. Fotó: Dreamstime

Rajtunk is múlik, hogy melyik irányba billen a hangulati mérleg. Fotó: Dreamstime

Tudatosan kell gondolkodnunk


Olvasónk, András állítja, nem csak a negatív dolgoktól lehetünk depressziósok. Számára a felesége jelentett óriási segítséget, mint mondja, nélküle nem tudott volna kikerülni „a gödörből". – Megvolt mindenünk: autó, ház, gyerekek, jó állás. Egyik napról a másikra viszont ürességet éreztem, és semminek nem láttam az értelmét. Nagyon nehéz időszak volt – emlékezett vissza. Mint mondja, újra meg kellett tanulnia megélni azokat a pillanatokat, amik pozitívvá tudták tenni az életét.


– Erre van szükség a mindennapokban is: megkeresni azokat a dolgokat, amik jók, és boldogabbá tehetik a hétköznapokat. Például ha szép az idő, örüljünk neki, és sétáljunk egyet a szabadban. Az ilyen apróságok nagymértékben befolyásolhatják a gondolkodásunkat is – véli Benák-Tömöri Judit.


A megbékélést keressük


Hasonló véleményen van Lackfi János író, a Be Positive Way nevű kezdeményezés nagykövete is. Mint mondja, a boldogság nem az égből pottyan alá (néha onnan is tud persze), ezért nem árt munkálkodni rajta.

– Próbálok nagyon ügyelni, hogy a belső tűz ki ne aludjék bennem. Ha érzem, hogy elfásulok, akkor kell valamit tenni ellene. Nemrég Amszterdamban elmentem misére, utána kiültem a padra, sütött a nap, csobogott a víz, hápogtak a kacsák, és én elmerültem ebben. Egyik nap pedig déli egy órakor pizsamában talicskáztam körbe a kertben a kétéves kislányomat. Aki látja, hülyének néz, én viszont jól érzem magam. Sokkal jobb, mintha felnéznek rám, de én rémesen vagyok – árulta el Lackfi János.


Az író szerint jogunk van sírni, ebben nincs semmi rossz, csak aztán el kell végeznünk a gyászmunkát is – érezzük át a fájdalmat, és köszönjünk el tőle. – Mi, magyarok mint társadalom a kelleténél több jajgatás helyett valami hasznosat is tehetünk. A nemzeti és magánéleti traumákban érdemes nem az igazságot keresni, hanem a megbékélést. Így volt, rossz volt, rendes jóvátétel sem történt, de mi mégis továbblépünk. Mert élni akarunk, és nem tetszhalottan punnyadni – tette hozzá az író.

Pozitív hatása is van a depressziónak?

A Journal of Abnormal Psychology című szaklapban közölt vizsgálatban Bettina von Helversen (Baseli Egyetem, Svájc) és munkatársai azt találták, hogy a depresszióban szenvedő emberek jobban teljesítenek a többlépcsős döntési folyamatokban, mint nem depressziós társaik. A depresszió javíthatja a helyzetelemző készséget és a kitartást, vagyis olyan tulajdonságokat, amelyek komplex feladatok esetén hasznosak lehetnek.

 


Cikkünket a Kisalföld hetente csütörtökön megjelenő Bizalmasan mellékletében olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában