Életstílus

2017.04.25. 09:00

Elnöki bizottság az egészségért

Az egészségügyről sokat lehet hallani és mindenkinek van róla véleménye, mint a fociról. A működés szempontjait főleg a minőség oldaláról célszerű vizsgálni, erre vállalkozott a Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztálya is. A XXI. század egészségügyi helyzetét vizsgáló elnöki bizottságot hozott létre április 18-án. Főleg a hazai egészségügy helyzetét ellenőrző tevékenységre koncentrálnak, 15 szakember segítségével. Döntésüket megalapozza az a konferencia, melyről már tavalyi cikkünkben is beszámoltunk.

 

Válaszok és megoldások

A Magyar Tudományos Akadémia szellemiségével csatlakozik a világ orvosi akadémiáit összefogó szervezet ajánlásaihoz. Programjával válaszokat és megoldásokat keres egy új társadalmi egyetértés előkészítésére a jövő egészségügyi rendszerében.


Fontos a fejlődés

Több tudományág együttműködésével a fő cselekvési irányokat próbálja modellezni és kijelölni. A teljesség igénye nélkül, talán a legfontosabbak az orvosi kutatások, az orvosi technológia fejlődése, az egészségügyi oktatás, a népegészségügyi trendek és ami talán a legfontosabbnak tűnik, az egészségügyi szükségletek racionalizálása. A tudományterületek összefogása (informatika, közgazdaság, orvostudomány) a jövő biztonságának egy egyik feltétele.


Globalizációs tünetek 

Az exponenciálisan fejlődő ismeretek és eszközök versenyében az egészségügy finanszírozása is egy professzionális ismeretanyagot feltételező tényező lett. A rendelkezésre álló gazdasági keretek nincsenek egyensúlyban az elvárt produktummal, sokszor ez feszültségek forrása lehet. Világméretű probléma körvonalazódik a horizonton. 

A felvételen protézisműtétet hajt végre dr. Gunther Tibor  a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban. Fotó: Kisalföld-archívum

Korosodó társadalom

Az időskori egészségproblémákkal foglalkozó tudományágra egyre nagyobb szükség lesz. 

A fokozatosan elöregedő társadalmak ellátása egyre nagyobb kihívást jelent. Érdekellentétek feszítik a jelen és a jövő generációit a kollektív felelősségvállalás elfogadásában. Csak a befizetett adókból és járulékokból lehet az ellátórendszert táplálni, ez tény.


Értelmezési „hasadék" a fogalmak között

Az egészség és a betegség közötti érzékeny határvonal elmosódott, a felhasznált költségek pontosan nem prognosztizálhatók, mert az egészségügyi kiadásokat az egészséges emberek is elkezdték fogyasztani (szűrőprogramok, egészségmegőrző tevékenységek).


Dr. Pellek Sándor PhD


Cikkünket a Kisalföld hetente kedden megjelenő Gyógy-ír mellékletében olvashatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!