Életstílus

2017.04.27. 09:00

Bűncselekmény az atyai pofon

<br><br>Kétéves kor alatt felesleges a nevelő célzatú verés, utána viszont nagyon is ajánlott - állítja a múlt héten nagy vihart kavart könyv. A hatalmas felháborodásból jól látszik, a magyar társadalom is elindult a verés nélküli nevelés útján. A szakértők szerint helyesen.

Trogmayer Éva


– Soha, semmilyen körülmények között nem ütném meg a gyerekemet. Nincs olyan, hogy hasznos a verés. Nem fordulhat elő olyan élethelyzet, hogy ütéssel reagáljak valamire. A szülő gyengeségét jelzi, ha nem tud másként kezelni egy problémát. Engem kiakaszt ez a téma. Persze imádkozni sem szoktunk – mondja olvasónk, Pesti Anikó a nemrégiben botrányt kavart könyvről, amely többek között azt is elmagyarázza a szülőknek, hogy imádkozás után milyen módszerekkel „érdemes" megverni a gyereket, hogy tanuljon is belőle. Az első hét év című kiadvány szerint két év alatti gyereket azért nem érdemes megverni, mert úgysem emlékszik rá. A nagyobbakat pedig fel kell készíteni a négyszemközt történő verésre, majd szeretetélményben kell őket részesíteni.


Kulcsszó a kontroll

Szögezzük le: ma Magyarországon a gyermekek nevelési célzatú verése is bűncselekmény. Már tizenkét éve tilos a pofon, mégis tartja magát a szokásjog szerinti megítélés: egy atyai, anyai füles nem árthat. A kutatás szerint, amely Magyarországon először foglalkozott a témával, a szülők nagyjából 70 százaléka értett egyet azzal, hogy joga van megpofozni a gyerekét, ha az megérdemli, és csupán 17 százaléka utasította el egyértelműen a testi fenyítést. Felmérések szerint minden második gyerek úgy is gondolja, hogy rendben van, ha a szülei megütik. Éppen ezért lenne fontos, hogy a szülő kontrollálni tudja a viselkedését, és megértse, visszafordíthatatlan károkat is okozhat a veréssel. Ha felnőttként úgy gondoljuk, hogy másnak nincs joga megütni minket, akkor a gyerekeket miért ne illetné meg ugyanez a tisztelet? – vetik fel a kérdést jogosan a szakemberek.


Olvasónk, Keszthelyi Zita ötéves volt, amikor az előzetes figyelmeztetés ellenére autók közé szaladt. – Szerencsém volt, a hajam szála sem görbült, legalábbis a helyszínen. Utána a nagymamám nagyon megvert, sosem felejtem el. Nem volt egyébként szokás a családban a nevelési célzatú verés, legfeljebb a fülemet húzták meg kicsit, de ezt megérdemeltem – folytatja.

Szalma Ibolya gyermekpszichológus szerint meg lehet érteni, hogy a szülő vagy a felnőtt, aki a felelősséget vállalja a gyermekért, ilyen helyzetben miért üti meg a gyereket. A szülőnek nincs is mintája a helyes reakcióra, éppúgy viselkedik – a pillanatnyi dühét levezetve –, mint maga a gyerek.

Sokáig tartotta magát a tévhit, hogy a gyereket csak veréssel lehet megnevelni. Fotók: Dreamstime

Sokáig tartotta magát a tévhit, hogy a gyereket csak veréssel lehet megnevelni. Fotók: Dreamstime

Nem gonosz a szülő sem

– Az ijedség és a sokk úrrá lesz a szülőn, le kell vezetnie a feszültséget, és a pillanat heve ezt hozza elő belőle. Ilyen helyzetben, de csak ilyenben – amikor szándékosan keveri magát életveszélyes helyzetbe –, egy fenékre csapást talán el lehet fogadni. De minden más esetben egyértelműen ellene vagyok a verésnek – mondja a pszichológus, és egyetért, van különbség verés és verés között is.


Élete során egy-egy ütéstől természetesen nem lesz súlyos lelki beteg a gyerek, de az nem igaz, hogy a nevelési célzatú pofonok nem hagynak semmilyen nyomot. Azok is sérülnek, akiket nagyon ritkán fenekel el a szülő, azok pedig, akiket rendszeresen vernek, egészen biztos, hogy egy életen keresztül hordozzák majd a lelki sebeket. A bántalmazott gyerekek maguk is könnyen válnak bántalmazóvá, sőt, könnyebben esnek bántalmazó kapcsolatok csapdájába is, hiszen alapélményük, hogy ők ezt érdemlik.


– Amikor a szülő megüti a gyerekét, az erőfölényét fitogtatja, és olyan megalázó helyzetbe kényszeríti a szeretett lényt, amit ő nem tud hova tenni – magyarázza a szakértő, aki azt javasolja, próbáljuk megőrizni a hidegvérünket akkor is, ha fáradtak, idegesek és nyűgösek vagyunk.


Hatásosabb út

Életkori sajátosság a dac, a hiszti, később a lázadás – létezik még hatásos út a verésen kívül is, érdemes azon járni, még ha hosszabbnak és több türelmet igénylőnek tűnik is, mert a gyerekeink tőlünk tanulják meg, hogyan kell szeretni.


Szalma Ibolya a gondolkodószoba híve. – Amikor épp kezelhetetlen a gyerek, és se hall, se lát a hisztitől, emeljük ki az adott helyzetből. Fogjuk meg, vigyük át egy semleges, játékok nélküli szobába, ültessük le, és kérjük meg, hogy gondolkodjon el a viselkedésén, majd hagyjuk egyedül. Kétszer-háromszor még ki fog jönni sírva, de vigyük mindig vissza nyugodtan, ha még nem is tudja szavakkal megfogalmazni, hogy mi történik a kis lelkében, akkor is célt érünk, elkerülve az erőszakot – tanácsolja, és hozzáteszi, hogy érdemes egyébként is sokat beszélgetve élni. Ha látunk egy hisztiző, csúnyán viselkedő gyereket az utcán, mondjuk el neki, hogy miért nem jó ez így. 


– Ettől ő még persze ugyanúgy megéli majd a saját harcait, és feszegetni kezdi a határait is, de sokat tehetünk érte, ha mindezt egy erős bizalmi viszonnyal megtámogatva teheti – magyarázza a szakértő, és hozzáteszi, a veszekedések után is mindig pontosan el kell magyarázni, mi miért történt.

Verők és megvertek

– Michael Jacksont  gyermekkorában pálcával és övvel ütötte az apja. Többször nyilatkozta is, hogy apjával szemben olyan idegességi rohamok törnek rá, hogy öklendezni kezd.

– Drew Barrymore apja drog- és alkoholfüggő volt. Gyakran megverte a lányát.

– Alain Delon legkisebb fia azt nyilatkozta, hogy apja őt és anyját is verte.

– Brad Pittet vádolták meg nemrégiben gyermekei bántalmazásával. Az esetet nem bizonyították, de továbbra is csak moderátor jelenléte mellett találkozhat gyermekeivel.


 

Cikkünket a Kisalföld hetente csütörtökön megjelenő Bizalmasan mellékletében olvashatják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!