Életstílus

2017.03.02. 08:00

Trükkös hétköznapokkal egyszerűbb az élet

A hétköznapi életben számos apró trükköt alkalmazhatunk, amelyekkel könnyebbé tehetjük a napjainkat. A szakemberek szerint nincs olyan rossz szokás, amit 2-3 hét alatt ne tudnánk levetkőzni, cserébe felszabadultnak érezzük majd magunkat.

Pavló Péter

Elég lenne csak 5 perccel hamarabb indulni reggel a munkába. Vagy már este elkészíteni a másnapi szendvicset. Felírni, hogy a vacsoránál már fogyóban volt a kenyér, másnap pedig hazafelé menet még beugrani érte a boltba – nem pedig otthon szembesülni a ténnyel, hogy már megint nem lesz elég.


Ezek azok a dolgok, amik külön-külön első ránézésre talán nem tűnnek nagyon fontosnak, összeadva azonban jelentős mennyiségű időt tudnánk megspórolni velük. Elárulunk néhány olyan trükköt, ami könnyebbé teheti a hétköznapi életünket.


A titok: nem majd, most


A „life hack" kifejezésre keresve számtalan olyan fórumot találni az interneten, ahol a felhasználók elárulják, kinek milyen trükkel sikerült hasznosabbá, eredményesebbé tennie az életét.


„A kulcscsomómon legalább 20 kulcs található, így sokszor percekig pepecseltem, mire ki tudtam nyitni a lépcsőház ajtaját. Egy hete a házhoz tartozó összes kulcsot körömlakkal festettem be, így azonnal tudom, melyik ajtót nyitják" – írta az egyik ötletelős fórumban Petra. A kétgyermekes Horváth Anna viszont nem festett, hanem ragasztott, és nem a kulcsot, hanem a cipőket. „Egy szimpla matricát vágtam ketté ollóval: a jobb cipőbe az egyik felét, a balba a másikat ragasztottam be, így rögtön látni lehet, az ikreknél melyik cipő kié. Mert persze le nem mondanának az egyforma öltözködésről" – írta Anna.


– Valójában nem az a nagy dolog, hogy ezeket a trükköket valaki kitalálja, hanem az, hogy rávegye magát a változásra – mondja a pszichológusként dolgozó Kovács Patrícia. A szakember szerint a legfőbb probléma a halogatás. – Majd a jövő héten pakolom rendbe a garázst, majd holnap felhívom a redőnyöst, majd holnap elkezdem a fogyókúrát. A legtöbbször csak „majdban" gondolkodunk, holott a probléma orvoslása azonnal is elkezdhető lenne – teszi hozzá.

Egy apró trükkel az is elkerülhető, hogy elaludjunk reggelente.

Egy apró trükkel az is elkerülhető, hogy elaludjunk reggelente.


Egyszerűbb felöltözni


Ahhoz, hogy könnyebb legyen az életünk, nem kellenek világmegváltó ötletek, és szerencsére ezzel egyre többen vannak tisztában. Nem reprezentatív felmérésünk szerint körülbelül az olvasóink kétharmada alkalmaz valamilyen „life hacket".


A 24 éves Tarlós Ádám az öltözködését egyszerűsítette le. – A téli és a nyári ruháimat mindig külön polcon tárolom, így biztos, hogy nem kell összevissza kutakodnom. Az éppen aktuális szezonnak megfelelő darabokat mindig szemmagasságba teszem, így esély sincs arra, hogy összekeveredjenek – árulta el a titkát Ádám.


Írjunk listát, segíthet


Bár sok hasznos tippet kaptunk olvasóinktól, hogy ki mivel könnyít a saját életén, nem mindenki alkalmazza ezeket.


– Mindennap megfogadom, hogy aznap fogyókúrázom. Ez azonban ott csúszik el, hogy képtelen vagyok lemondani a reggeli, éhgyomorra elfogyasztott kávéról. Pedig az orvosom szerint csak segítene, ha kihagynám – mondta olvasónk, Aradi Tamás.


A szakemberek szerint nincs olyan rossz berögződés, amit ne lehetne megváltoztatni, csak kellő kitartás kell ahhoz (általában 2–3 hét), hogy a helyébe lépő jó rögzüljön.


Kovács Patrícia pszichológus szerint érdemes listát írnunk a problémákról, és a könnyebbtől a nehezebb felé haladva megoldani ezeket. Aki például sokszor lenyomja az óráját, cserélje le egy olyan alkalmazásra, ami akkor némul el, ha megoldunk egy logikai feladatot.


– Ezek a dolgok még csak pénzbe sem kerülnek, hosszú távon azonban sokkal felszabadultabbnak érezhetjük magunkat – véli a pszichológus.


Időskorban változni

– Nem a kortól, a személyiségtől függ az, hogy képesek vagyunk-e szakítani a rossz berögződéseinkkel. A kor előrehaladtával sokkal nagyobb súlya van a felelősségvállalásnak, hiszen sokkal több mindennel kellene szembenéznünk, mint fiatalon. A szembenézés viszont fájdalmas és minél idősebb az ember, annál nehezebb lehet – mondja Bús Tímea coach.

Life hack

A life hack kifejezés kitalálója az angol Danny O'Brien informatikai újságíró, aki 2004-ben tanulmányt készített a programozók munkájáról. Manapság minden olyan tevékenységet így hívunk, ami az élet produktívabbá tételét szolgálja. Lehet az egy módszer a tonnaszám érkező e-mailjeink szelektálására vagy egy olajfolt eltávolítása egy ingből.

Dolgok, amiket jól is csinálhatunk

Gyűjtsük külön a fehér és a színes szennyest, gyorsabb lesz tőle a mosás.

Készítsük el már este a másnapi uzsonnát.

Termékek szerint írjuk össze a bevásárlólistát.

Fogyókúrázáskor szedjük kisebb tányérra az ételt, így többnek tűnik.

Tegyük a bejárati ajtóhoz a kidobandó dolgainkat, így biztosan nem felejtjük el levinni őket a kukába.

Állítsuk 10 perccel korábbra az ébresztőórát, mint amikor kelni akarunk.

Készítsük elő már este a másnapra szánt ruhákat.

Rendszerezzük, melyik héten milyen takarítanivaló van, így nem kell egyszerre az egész házzal bajlódnunk.

Kávézás helyett dőljünk le 15 percre aludni, sokkal hatásosabb lesz az eredmény.

Munka közben 50 percenként engedjünk meg magunknak 10 perc internetezést, így elkerülhetjük, hogy „egész nap a neten lógjunk".

Amiket rosszul csinálunk

1. Nem rendszerezzük a tennivalóinkat.

2. Reggelente többször lenyomjuk az ébresztőórát.

3. Nem válaszoljuk meg azonnal a kapott e-maileket.

4. Az öltönyt tisztíttatás nélkül tesszük el, amivel csak a következő használatkor szembesülünk.

5. Sokszor intuícióból vásárolunk.

6. Nem teszünk rendet az irodai asztalon, így nehezebb a munkavégzés.

7. A televízió előtt eszünk, így többet fogyasztunk, mint kellene.

8. Az ágyba is magunkkal visszük a mobilt, így nehezebben alszunk el.

9. Átlagosan félóránként megszakítjuk a munkavégzést, így több időt veszítünk, mint kellene.

10. Az elintézendő teendőket nem útvonal szerint rendezzük sorba.

 

 Cikkünket a Kisalföld hetente csütörtökön megjelenő Bizalmasan mellékletében olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában