Életstílus

2017.03.30. 09:00

Trauma volt a gyerekeknek Antall József halála

A napfogyatkozás 1999-ben, Antall József halálhíre, amivel megszakították a délutáni mesét, vagy épp a szeptember 11-i terrortámadás olyan emlék, amely egy-egy generáció emlékezetébe beég. Közös pont, beszédtéma és egyben orvosi vizsgálat tárgya is.

Pavló Péter

– Sírva kiabáltam a kanapéról anyának, ő pedig még a fazekat is eldobta, úgy rohant be a konyhából a szobába – emlékszik vissza még ma is tűpontosan olvasónk, a 31 éves Lászlófi Éva 1993. december 12-ére. És nem ő az egyetlen. A szakértők szerint az 1980-as években született magyarok számára generációs "élményt" jelentett Antall József halála, amivel a pszichológiai szaklapok is részletesen, a vakuemlékezet címszó alatt foglalkoztak.


Jackson vagy Diana hercegnő halálhíre


– Mindegy, hogy mi történik, a lényeg, hogy ilyenkor ezek az emlékek "beégnek", ezért is hívják ezt vakuemlékezetnek – magyarázza Benák-Tömöri Judit pszichológus. A szakember szerint az elménk rögzíti az olyan körülményekre vonatkozó emlékeket, amelyek egy meglepő, fontos vagy érzelmileg meghatározó eseményhez köthetők.


Ilyen esemény lehetett például az 1999-es teljes napfogyatkozás, amit a legtöbben akkor láttak életükben először. – Én például pontosan tudom, mit és hogyan csináltam abban a pillanatban, de lehet, hogy másnak ez kevésbé fontos emlék, így másként is élte meg – tette hozzá a pszichológus. Sokaknak hasonlóan heves érzelmeket és a vakuemlékezet kialakulását okozta Diana hercegnő, Michael Jackson vagy a Republic egykori frontemberének, Cipőnek a halálhíre is.


– A konyhaasztalnál ültem, amikor bemondta a rádió, hogy meghalt Cipő. Egy falat se ment le utána a torkomon – emlékezett vissza olvasónk, Szabó Petra. Számos hasonló esemény létezik, mint a Challenger űrhajó katasztrófája, a Kennedy-gyilkosság, a 2001. szeptember 11-i merénylet vagy épp Donald Trump elnökké választása. – A kisöcsémet fürdettük, amikor először meghallottam, mi történt a World Trade Centerrel. Késő estig a tévé előtt ültünk, másnap pedig az iskolarádióból is a hírek szóltak – mesélte egy másik olvasónk.


Nem Dagobert bácsiról volt szó


Mindezekhez egy magyar esemény is társul: Antall József halálának bejelentése. – Fogalmam sem volt róla, hogy mi történik, csak anyáéktól hallottam, hogy "meghalt". Azt hittem, Dagobert bácsira gondolnak – emlékezett vissza a ma már 33 éves olvasónk, Rácz Ádám.


A szakemberek szerint azért is emlékeznek ennyire pontosan az élményre az akkori gyerekek, mert az 1990-es évek elején még csak nagyon kevés családnak volt arra lehetősége, hogy külföldi televízióadókat, azon belül is rajzfilmcsatornákat fogjanak. Éppen ezért a gyerekek számára a Walt Disney bemutatja egy nagyon fontos műsor volt, emiatt pedig az ehhez kötődő "élmény" is jóval élesebb.


– Ez valóban egy generációs emléknek tekinthető, amit sem az előtte, sem az utána születettek nem értenek meg igazán. Ez tipikusan az a helyzet, amit hiába magyaráz el egy szülő a gyermekének, az emlék valószínűleg élete végéig el fogja kísérni – fejtette ki Benák-Tömöri Judit.


A szaklapok is jegyzik


Hogy ez mennyire így van, azt remekül mutatja, hogy az egyik legnagyobb videómegosztó oldalon ma is a legnépszerűbb videók között van a "megszakított Kacsamesék", az ott olvasható hozzászólások pedig mind arról árulkodnak: még több évtized távlatából is éles az emlék.


"Én 11 voltam, a húgommal és a bátyámmal néztük a televíziót és nagyon dühösek voltunk. Mintha tegnap történt volna. Emlékszem, azt kiabáltam, kit érdekel, hogy meghalt, a Kacsameséket akarom" – írta le gondolatait Kovács István.


"Kilencéves voltam akkor. Emlékszem, hogy én is fel voltam háborodva, amiért nem folytatták. Illetve frusztrált voltam, nem értettem. A bejelentés után esetleg folytathatták volna, vagy inkább el se kellett volna kezdeni a mesét" – írta a zizkany nevű felhasználó.


Az eseményt az Ex Symposion című folyóirat egy, a rendszerváltással és azon belül is az akkori gyerekekkel foglalkozó tematikus kiadványában mint "generációs élményt" említik, amely "kohéziós erővel bír a nyolcvanas évek szülöttei számára".


Mi történt pontosan?


1993. december 12-én, vasárnap este éppúgy 18 órakor kezdődött a Walt Disney bemutatja című műsor, mint bármelyik másik hétvégén, 18 óra 8 perckor azonban hirtelen elsötétült a képernyő. Antall József miniszterelnök halála miatt megszakították a Kacsameséket, helyette Chopin Gyászindulója volt hallható. Pálfy G. István, a Magyar Televízió híradójának akkori főszerkesztője már korábban, a Walt Disney bemutatja című műsor előtt be akarta jelenteni Antall József halálát, de várni kellett, amíg a kormányülésről megérkezik az MTV-be Boross Péter belügyminiszter.


A pápa beszédére nem emlékszünk


Két évvel korábban, 1991. augusztus 18-án II. János Pál pápa Máriapócson tartott beszédének élő közvetítése miatt hasonlóan megszakították a Walt Disney bemutatja adását. Akkor a Csipet Csapat Újabb kalózkaland című epizódja maradt félbe, hasonló módon, mint Antall József halálakor a Kacsamesék. Érdekes módon ez az esemény nem alakult vakuemlékké. Az elménk rögzíti az olyan körülményekre vonatkozó emlékeket, amelyek egy meglepő, fontos vagy érzelmileg meghatározó eseményhez köthetők. Ilyen esemény lehetett például az 1999-es teljes napfogyatkozás.

Vakuemlékezés


A pszichológia szerint az élénk emlékezés hátterében az élmények állnak. Nem a hír ténye, hanem egy fényképhez hasonlóan annak a megélése vésődik bele az emlékezetünkbe.


Cikkünket a Kisalföld hetente csütörtökön megjelenő Bizalmasan mellékletében olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában