Életstílus

2017.03.31. 22:05

Kiállítás - 1917. április 6-án üzent hadat a Német Birodalomnak az USA - Fotók

Centenáriumi kiállítással emlékeznek a hadba állás napjára.

Annak alkalmából rendeztek kiállítást a Virginia állambeli arlingtoni nemzeti temetőben, hogy az Egyesült Államok száz éve, április 6-án kezdte meg részvételét az I. világháborúban.


Az Egyesült Államok hadbalépésével megkezdődött az I. világháború utolsó szakasza.

Centenáriumi kiállítás - Az USA belép az I. világháborúba


A háború kitörésekor, 1914. július 28-án az USA még egyértelműen semleges álláspontra helyezkedett. A mindkét féllel kereskedelmileg erős  kapcsolatokat ápoló Washingtonnak nem volt érdeke, hogy beszálljon.

Akkor változott meg a helyzet, amikor Nagy-Britannia blokád alá vonta a német partokat, és ez az Egyesült Államokat is kedvezőtlenül érintette. Ekkor - 1915 februárjában -, a németek korlátlan tengeralattjáró-háborút hirdettek, vagyis minden minden hajót megtorpedóztak, ami behatolt a Brit-szigetek háborús övezetébe.


Az amerikai közvélemény még egészen 1915 végéig úgy tekintett az Egyesült Államokra, mint az egyetemes béke letéteményesére, de 1916-ban már megkezdődött annak népszerűsítése, hogy az államok vegyen részt a háborúban.


Wilson elnök április 2-án elmondott kongresszusi beszédében a semlegesség feladására buzdított. A szenátus április 4-én, majd április 6-án a képviselőház is megszavazta a hadüzenet elküldését. Az Egyesült Államok ezen a napon jelentette Berlinnek a hadiállapot beálltát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában