Életstílus

2017.03.28. 12:47

Csoboth Edina nyerete el a Nemzeti díjat a Sony World Photography Awardson

Egy ilyen rangos pályázaton elsőnek lenni a magyarok között hatalmas büszkeség és boldogság - nyilatkozta a díjnyertes fotós.

A 2017-es Sony World Photography Awards szakmai zsűrije a mai napon bejelentette, hogy Csoboth Edina “Oliver" című fotómunkája nyerte a magyar Nemzeti díjat az idei évben.


A Nemzeti díj a világ legnagyobb fotóversenyének, a Sony World Photography Awards-nak egy globális programja, amely – szakmai tudástól függetlenül - minden fotós előtt nyitva áll. Célja, hogy a nevezett 65 ország fotósainak fényképeiből kiválassza a legjobb, egyetlen képből álló munkát.


Csoboth Edina így foglalta össze győztes, „Oliver" című fotójának történetét:

Úgy gondoltam, hogy egy tiszta és szuggesztív portréképet készítek Oliverről, az ő egyedi karakterisztikáját csak természetes fények és az analóg technológia segítségével tudtam a legjobban kiemelni. A tökéletes atmoszféra megteremtéséhez szükségem volt egy külső helyszínre, valamint egy középformátumú fényképezőgépre.

Csoboth Edina győztes képe az Oliver

Csoboth Edina 2006-ban kezdte a fényképezést, tehetségére már tanulmányai alatt több fotóművész felfigyelt. Már a pályája elején is a portréfotózás vonzotta leginkább, azonban egy évvel később részt vett élete első divatfotózásán, amely biztos alapot nyújtott ahhoz, hogy munkássága során saját koncepcióit kövesse. „Punk City" című munkája 2011-ben elnyerte a Sony World Photography Award Divat kategóriájának díját.


„Egy ilyen rangos pályázaton elsőnek lenni a magyarok között hatalmas büszkeség és boldogság. Nem hittem volna, hogy a 2011-es győzelmem után újból sikerülhet." – mondta Csoboth Edina.


A magyar Nemzeti díj további helyezéseinek alakulása a következő:


2. helyezést ért el: Csoboth Edina "Invisible Soul" című munkájáért

3. helyezést ért el: Csákvári Péter "X-flys" című munkájáért

 

A 3. helyezett, Csákvári Péter "X-flys" című munkája


Mind a 65 nevezett ország Nemzeti díj győzteseinek és dobogósainak névsorát a mai napon jelentették be, munkáik megtekinthetők itt.


A győztes fotópályázat a többi kiválasztott, elismert és nyertes alkotással együtt megtekinthető a Sony World Photography Awards és Martin Parr életművének közös kiállításán április 21. és május 7. között Londonban, amelyek helyet kapnak a díjátadó hivatalos évkönyvében is.

Sony World Photography Awards


A World Photography Organisation 2017-ben fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli a Sony World Photography Awards-on névadó szponzorával, a Sony-val, mellyel partneri együttműködése szintén tíz éve tart. A fotóverseny minden évben a legjobb kortárs fotográfusok munkásságát ismeri el az előző évben készített, és a fotópályázat négy kategóriájába – Professzionális, Nyílt, Ifjúsági és Diák Fókusz – beküldött pályázatok értékelésével. A 2017-es Sony World Photography Awards nyerteseinek névsorát április 20-án hirdetik ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában