Életstílus

2017.03.03. 15:24

A legveszélyesebb trójai vírusok mobil hirdetésnek álcázzák magukat

Tavaly közel háromszorosára emelkedett a mobil kártevők száma az előző évhez képest - összesen 8,5 millió rosszindulatú programot azonosítottak. Ez azt jelenti, hogy az egy év alatt regisztrált kártevők száma majdnem 50%-a az azt megelőző 11 év összes regisztrált kártékony programjának (2004-2015 között összesen 15,7 millió malware-t észleltek).

A kibercsapdák listáját a mobil készülékekre specializálódott trójai hirdetések vezetik, idén 20 kártékony programból 16 trójai, míg 2015-ben ez az arány 12/20 volt. Ezek a megállapítások a Kaspersky Lab éves Mobile Virusology jelentésében találhatóak, amely elemzi a mobil banki trójaiak fejlődését. Az INTERPOL Global Complex for Innovation részleg szakértői is hozzájárultak a jelentés elkészítéséhez.


2016-ban a Kaspersky Lab mobil készülékek számára fejlesztett biztonsági termékei az alábbiakról jelentettek:

 • Közel 40 millió támadás-kísérletet észleltek, több mint 4 millió felhasználó Android-alapú védett készülékén (2015-ben ez a szám mindössze 2,6 millió volt)
 • Több mint 260.000 trójai zsarolóprogram telepítő csomagot találtak (ez csaknem 8,5-szeres növekedés)
 • Több mint 153.000 egyedi felhasználó elleni célzott zsarolóprogramos támadást tapasztaltak (2015-höz képest ez 1,6-szoros növekedés)
 • Több mint 128.000 mobil banki trójai parancssort detektáltak (közel 1,6-szer több, mint 2015-ben)
 • Mobil zsarolóprogrammal megtámadott felhasználók földrajzi eloszlása (Kép forrása: https://securelist.com)

  Mobil zsarolóprogrammal megtámadott felhasználók földrajzi eloszlása (Kép forrása: https://securelist.com)

   

  Hirdetésnek álcázott trójaiak: talán már eleve rendszergazda jogokkal rendelkezik a készüléke?


  A legelterjedtebb trójai típus 2016-ban a hirdetések egy formája volt, 20 kártékony programból 16 hirdetésnek álcázott trójai volt.


  Ezek a trójai programok képesek felülírni az alapbeállításokat, köztük a rootolási folyamatokat, így ezek a kártékony programok nemcsak agresszív hirdetéseket jelenítenek meg a fertőzött készüléken, hanem gyakran ellehetetlenítik a használatát és nagy valószínűséggel titokban más alkalmazásokat is telepítenek. A rootolás folyamán a felhasználó root user-ré/superuser-ré válik, vagyis egy olyan felhasználóvá, akinek teljes hozzáférése van minden utasításhoz és fájlhoz az operációs rendszerben. Ezek a trójaiak képesek akár vásárolni is a Google Play Áruházban.

  Sok esetben ezek a trójaiak képesek voltak kihasználni a korábban foltozott biztonsági réseket, mivel a felhasználó nem telepítette a legújabb frissítést.

  Továbbá ezek a malware-k modulokat telepíthetnek a rendszer főkönyvtárába, ami nagyon megnehezítheti a fertőzött készülék javítását és kezelését. Néhány trójai hirdetés még arra is képes, hogy megfertőzze a helyreállítási lehetőségeket, és ilyen módon gátolja a készülék gyári beállításainak visszaállítását és a probléma megoldását.  

  Ilyen rosszindulatú szoftvert már többször találtak a hivatalos Google Play Áruházban, például Pokemon GO leírásnak álcázva magukat. Ezt az alkalmazást több mint 500.000 alkalommal töltötték le, és Trojan.AndroidOS.Ztorg.ad néven regisztrálták.

   

   Kép forrása

  Kép forrása: https://securelist.com


  Mobil zsarolóprogramok fejlesztései

  2016-ban összesen 153.258 egyedi felhasználó elleni trójai zsarolóprogram támadást észleltek összesen 167 országban – ez 1,6-szor több mint 2015-ben.


  A modern zsarolóprogramok felugró ablakokkal teszik lehetetlenné a készülékek használatát. Ezt az elvet használta a legnépszerűbb mobil zsarolóprogram, a Trojan-Ransom.AndroidOS.Fusob nevű trójai.


  Ez a trójai elsősorban Németországban, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban volt aktív, és elkerülte a FÁK és a környező országok felhasználóit. A program elindulása után  ellenőrizte a készülék nyelvi beállításait és némi eredmény elérése után, leállította a készüléket. A kiberbűnözők általában 30.000-60.000 Ft összegért oldották fel a készülékek blokkolását. A váltságdíjat gyakran előre feltöltött iTunes kártyák segítségével kellett fizetni.


  Mobil banki trójai: égbeszökő fenyegetések

 • Tavaly több mint 305.000 felhasználót összesen 164 országban támadtak meg a mobil banki trójaiak, míg 2015-ben csupán 56. 000 felhasználót ért pénzügyi támadás mobil készülékén keresztül 137 országban
 • Oroszország, Ausztrália és Ukrajna vezeti a leginkább érintett országok listáját

 • A mobil banki trójai programok tovább fejlődtek az év folyamán, például sokan közülük képesek megkerülni az új Android rendszer biztonsági mechanizmusait és ekképpen folytatták a felhasználói adatok lopását. Ugyanakkor a mobil banki trójaiak programozói új képességekkel egészítik ki kártékony programjaikat. Például a Marcher program-család amellett, hogy felülírja a szokásos banki alkalmazások végrehajtásait, átirányítja a felhasználókat a pénzügyi intézmények honlapjáról adathalász oldalakra.


  A Dark Web illúziója


  Az INTERPOL Global Complex for Inovation részlegének szakértői szerint – akik egyébként közreműködtek a jelentés elkészítésében – a sötét web továbbra is a legvonzóbb platform az illegális üzleti tevékenységekre. Tekintettel arra, hogy biztosítja a névtelenséget, alacsonyak az árai, ügyfélorientált, a sötét web kiváló felület a bűnözők számára, hogy kommunikáljanak akár az ügyféllel, akár egymással, valamint különböző termékek és szolgáltatások árusítására, beleértve a mobil kártevő készletek eladását is. A kártékony programokat szoftver csomagokként értékesítik (például távoli hozzáféréssel működtethető trójai programok – RAT-ok, azaz remote access Trojans), vagy személyre szabott egyedi megoldásokat, kifinomult eszközöket is vásárolhatunk.


  Tavaly nőtt a száma az olyan hirdetéseknek álcázott trójai programoknak, amelyek képesek rendszergazda szintu jogokat szerezni.  A tavalyi év során ez volt a leggyakoribb fenyegetés és nem látjuk a jelét a tendenciaváltozásnak. A kiberbűnözők kihasználják azt a tényt, hogy a legtöbb készülék operációs rendszere nem vagy későn kap frissítést és így a régi rendszer sebezhetőségei ismertek valamint könnyen hozzáférhetőek. Sőt, azt látjuk, hogy a mobil készülékek bűnözői világa kicsit zsúfolttá kezd válni és emiatt a kiberbűnözők új felületeket keresnek. Egyelőre úgy tűnik, hogy ez az új felület az IoT-k lehetnek

  – vonta le a következtetéseket Roman Unuchek, a Kaspersky Lab USA Senior Malware elemzője.


  Bővebb információt a mobil készülékek kártevő programjainak fejlődéséről a Securelist oldalon talál. 

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában