Életstílus

2017.01.24. 08:00

Téli teendők - A favágó munka veszélyei

A téli időszakban végzett famunkák során gyakoriak a kisebb-nagyobb szúrt, vágott sérülések, melyek általában durvák és nagy kiterjedésűek, a betegek a balesetet követően gyakorlatilag azonnal jelentkeznek ellátásra.

kisalfold.hu

 

Korai sebzáródás 

Ilyen esetben többször kerül a seb mélyébe kórokozó, illetve törmelék, majd a seb felső rétege záródik, azonban a bőr alatti tasak kiváló helyet szolgáltat a kórokozók elterjedéséhez. A vaskos alvadék miatt a felgyülemlő váladék, benne a kórokozókkal, nem tud a külvilág felé távozni, így a kisebb ellenállás irányába, azaz a bőr alatti laza szövetek felé terjed, ezáltal halad előre a fertőzés. Más esetben a sebben maradt idegen test okoz reakciót, mely szintén jó forrása a baktériumoknak. 


Szöveti károsodások

Sokszor mire a bőrön látható jele lesz a gyulladásnak, a mélyebb szövetekben már jelentős károsodás jöhet létre. Amennyiben ez létrejött, akkor műtéti feltárással és a seb kitakarításával lehet megállítani akórkép előrehaladását. Sok esetben ekkor hosszadalmas sebkezelés, nemegyszer többszörös műtéti feltárás indokolt. Sajnos nemegyszer látjuk, hogy a kiterjedt gyulladás miatt az inak és az ínhüvelyek, valamint ízületek is károsodnak. 

A téli időszakban végzett famunkák során fontos az elővigyázatosság. Fotó: Dreamstime

A téli időszakban végzett famunkák során fontos az elővigyázatosság. Fotó: Dreamstime

Súlyosbító tényezők

Még fogékonyabbak a betegségre a cukorbetegségben szenvedők, szteroidkezelésben részesülők, valamint immunrendszeri defektussal rendelkezők. Ennek megelőzése céljából ildomos a bőrön keresztül behatoló szúrt, mély metszett-vágott sérülések esetén felkeresni a sürgősségi osztályt a megfelelő sebellátás és a szövődmények megelőzése érdekében. Szerző: dr. Schendl Roland ortopéd-balesetsebész szakorvos   


Aranyszabályok a megelőzéshez

A korrekt sebellátás mellett jelentősen csökken a fertőzés és a következményes károsodások aránya. Természetesen a felszínes, karcolásszerű sebek házilag is kezelhetők, de itt is alapvető a megfelelő sebellátás, azaz a fertőtlenítés, majd steril fedőkötés. 7–10 nap alatt a sebek általában gyógyulnak, azonban a sebszélen megjelenő vörösség, duzzanat, nyomásérzékenység, melegség kezdődő gyulladásos elváltozás jele. Ilyen esetben szintén orvosi beavatkozásra van szükség. 

Tudta? 

A bőr legfelső rétegében helyezkedik el a legtöbb fájdalomérző idegvégződés, emiatt a felületes sebek és horzsolások kezdetben  akár nagyobb fájdalmat okozhatnak, mint a súlyosabb sérülések.

 

Cikkünket a Kisalföld hetente kedden megjelenő Gyógy-ír mellékletében olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!