Életstílus

2017.01.18. 17:52

Extrém dolgokra is képesek vagyunk a szépségért: vérfürdőtől a csiganyálig - fotók

Cukros vízzel fixált haj és vérrel bekent arcbőr - csak két extrém példa abból a több tucatból, amit az évszázadok során a szépségápolásban alkalmaztak. A szemet kábítószerrel tették ,,vonzóbbá", a fűző viselése pedig egy magyar királyné életébe került.

Pavló Péter

Az okoshajkefe a fésülködésről, azon keresztül pedig a hajunk egészségéről tájékoztatja azt, akinek megér nagyjából 60 ezer forintot. Csak az elmúlt száz évben olyan hatalmas fejlődésen ment keresztül a szépségipar, hogy ma már rá sem ismernénk azokra a módszerekre, amiket elődeink használtak. Kim Kardashian és az ókori asszonyok gyakorlata is azt mutatja: ősi az igény a szépre, meg a meggondolatlanság a kivitelezéskor.

 Kim Kardashian a saját vérét kenette az arcára, hogy feszesebb legyen a bőre. Fotó: Dreamstime

Kim Kardashian a saját vérét kenette az arcára, hogy feszesebb legyen a bőre. Fotó: Dreamstime

Modern katasztrófák


– Gyerekkoromból anyukám hajápolási praktikáira emlékszem a legjobban – mesélte Juhászné Marika, amikor arra kértük olvasóinkat, mondják el, ki milyen extrém dolgot próbált már ki a szépészeti praktikák közül. Amikor szülei színházba mentek, édesanyja gyakran sörrel vagy cukros vízzel próbálta meg tartóssá tenni a frizuráját. – Végül is sikerült, azt leszámítva, hogy a ragacsos haj vonzotta a muslincákat, de gyakran még a darazsakat is – tette hozzá olvasónk.


– Az interneten olvasott házi praktikák alapján próbáltam a fogfehérítést – teafüggő vagyok, ami sajnos elszínezte a fogaimat. Sajnos nem jártam sikerrel, a végén a fogorvosnál kötöttem ki, mert több helyen szinte eltűnt a fogzománcom – mondta egy másik olvasónk, a 26 éves Tarnai Éva.


– Én az intim területek gyantázásával próbálkoztam, de egy-két alkalom után rá kellett jönnöm, hogy ez nem az én műfajom. Máshol hajlandó vagyok elviselni a fájdalmat, ott nem – osztotta meg tapasztalatait Anikó nevű olvasónk. Gábor Renáta sminktetoválást csináltatott magának, de utólag már nagyon megbánta.


– Egy időben nagy divat volt szemöldököt tetováltatni, én is ilyet akartam magamnak. Csak miután megcsináltattam, láttam meg, hogy az én arcomhoz egyáltalán nem való, ráadásul nem is olyan lett az alakja, mint amit eredetileg kértem. Ma már szerencsére alig látszik – mesélt rossz döntéséről Renáta. De nem csak a mai kor találmányaitól esik le az állunk, vérre menő furcsaságok gazdagítják a szépségipar történetét.


Nadragulya és maszlag


– A nők mindig is igyekeztek mindent elkövetni annak érdekében, hogy felhívják magukra a figyelmet a csiganyál alkalmazásától a szőrös manikűrig – mondja Bárkányi Cecília sminkes. – Az egész szépítkezés Rómából és Görögországból származik. Az ókorban először a szobrokat „festették ki", hogy minél élethűebbek legyenek, később viszont már a saját arcukon is használni kezdték a szereket a nők. Mindez társadalmi rangot is szimbolizált, de praktikus haszna is volt: a szemre kent festékkel például a bogarakat próbálták meg távol tartani – tette hozzá a szakember.

A középkorban a hófehér bőr volt a vonzó - aki gazdag volt, a napra sem kellett kimennie. Fotóforrás: Jan van Eyck: Arnolfini házaspár című festményének részlete

A középkorban a hófehér bőr volt a vonzó – aki gazdag volt, a napra sem kellett kimennie. Fotóforrás: Jan van Eyck: Arnolfini házaspár című festményének részlete

Persze ez nem volt olyan egyszerű művelet, mint napjainkban: ecset helyett egy pálcát először rózsavízbe mártottak, majd fekete porba, és azt próbálták meg a szemöldökükre, szemükre kenni. A hajhullás nyomait a fejbőrre kent hajszínű festékkel kísérelték meg eltüntetni, a hajfestéket pedig vasból és hennából készítették. Utóbbit a köröm festéséhez is felhasználták.


A középkort a száraz bőr uralta, mert úgy tartották, a nedves bőr vonzza a betegségeket. A szemnek azonban csillognia kellett, ennek érdekében olyan hallucinogén szereket fogyasztottak, mint a nadragulya vagy a maszlag. A bőrnek mindemellett fehérnek kellett lennie, mert ez szimbolizálta a státuszt, így tetőtől talpig bepúderezték magukat.


 

Botox 

A botox hatóanyaga 6–36 órával a beadás után kezd hatni, 1 hét múlva van a csúcspontja. Ez az állapot 4 hétig megmarad, majd ezután a hatása csökken. A következő injekció beadása kb. 3–4 hónap után válik szükségessé.

Vér, fűző


A legismertebb történet – vagy inkább legenda – a magyar grófnőhöz, Báthory Erzsébethez kötődik. A leírás szerint szűz leányok véréből készült fürdővel tüntette el az öregedés nyomait. Ugyanakkor napjaink legismertebb celebnője, Kim Kardashian nemrég azzal sokkolta a világot, hogy saját vérét kenette rá az arcára, hogy fiatalosabb, feszesebb legyen a bőre.

Erzsébet császárné halálához is köze volt a fűzőjének. Fotó: Wikipédia, Franz Xaver Winterhalter festménye

Erzsébet császárné halálához is köze volt a fűzőjének. Fotó: Wikipédia, Franz Xaver Winterhalter festménye

A szépészet történetének egyik legnagyobb vitáját furcsa módon a mai fehérneműboltokban is fel-feltűnő ruhadarab, a fűző váltotta ki. A nők sokszor egészségügyi kockázatot is vállalva hordták azt a ruhadarabot, amelynek az egyik legkedveltebb magyar királyné, Sissi halálához is köze van. Az uralkodónőt szívtájékon szúrták, de a sebesülést senki sem vette észre, csak jóval később, amikor a hajóra felszállva rosszul lett. A sebesülését csak akkor észlelték, amikor meglazították a fűzőjét, ekkor viszont már késő volt.

Óriási divat a botox, csak épp a végeredmény nem mindig esztétikus. Fotó: Dreamstime

Óriási divat a botox, csak épp a végeredmény nem mindig esztétikus. Fotó: Dreamstime

Arzén a hajra


Az 1900-as évek elején robbanásszerű fejlődésen ment keresztül a szépségipar, a nők bármit hajlandóak voltak kipróbálni. Egy időben nagy divatja volt az arzénnel kevert hajpakolásnak, mert tökéletesen fixálta a frizurát. Más kérdés, hogy hasfájás, hányás és a bőr elváltozása volt ennek az ára.


Legőrültebb trendek


Csiganyál: az elmúlt években Ázsiából érkező trend szerint a csiga nyálából készült krémek jótékony hatással vannak a bőr szépségére.

Csiganyállal a szebb bőrért. Kipróbálná? Fotó: Dreamstime

Csiganyállal a szebb bőrért. Kipróbálná? Fotó: Dreamstime

Szőrös manikűr: míg valaki minden szőrszálat el akar tüntetni magáról, a tavalyi év egyik legsokkolóbb divatirányzata a szőrös manikűr lett. Igen, ez az, aminek tűnik, pihe-puha vagy erősebb pamacs kerül általa a női ujjak végére.


Botox: régóta használják az idegméregnek számító szert a ráncok eltüntetésére. 


Cikkünket a Kisalföld hetente csütörtökön megjelenő Bizalmasan mellékletében olvashatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!