Életstílus

2016.11.18. 17:04

Sokan tüdőbetegek, de nem tudnak róla

Tavaly a tüdőgondozó hálózatok 184 ezer beteget tartottak gondozásban, de a becslések szerint ennél jóval több, 500-600 ezer a betegek száma.

Tavaly a tüdőgondozó hálózatok 184 ezer krónikus obstruktív légzőszervi betegségben (COPD) szenvedőt tartottak gondozásban, de a becslések szerint ennél jóval több, 500-600 ezer a betegek száma, csak nincs minden érintett tisztában a betegségével - mondta a Magyar Tüdőgyógyász Társaság (MTT) elnökségi tagja pénteken egy szakmai szimpóziumon, Budapesten.

Horváth Ildikó a COPD világnapja (november 16.) alkalmából tartott rendezvényen előadásában felhívta a figyelmet arra is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint 2020-ra ez a betegség a harmadik vezető halálok lesz.

Kiemelte a MTT által létrehozott regiszter fontosságát, amelyben a betegség főbb jellemzői, a diagnóziskor felállított súlyosság, a gyógyszerelési igény részletesen látható, elemezhető.

A regiszterbe bekerült adatok alapján a betegek kétharmada már légszomjjal küzd, amikor a betegségüket felismerik, körülbelül egyharmaduknál már a légzésfunkció fele elveszett, és a betegek kétharmada dohányos volt.

A szakember hozzátette, ez a részletes, szervezett adatgyűjtés olyan kutatható adatbázist eredményez, amely a későbbi egészségpolitikai döntéshozatalt, a dohányzásról leszoktatással kapcsolatos fejlesztéseket, gyógyszerár-támogatási politikát, a prevenciós-rehabilitációs erőfeszítéseket, valamint a végstádiumú COPD-s betegek ellátásának fejlesztését támogathatja.

Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár arról a Magyarországra jellemző demográfiai helyzetről beszélt, amelynek alapján néhány évtizeden belül hárommillióra tehető majd a krónikus betegségben szenvedők száma.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány célul tűzte ki az egészségben eltöltött évek számának két évvel történő emelését, és ezzel összefüggésben szerinte nem lehet elégszer hangsúlyozni a népegészségügyi programok fontosságát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!