Életstílus

2016.11.21. 19:45

Rekordáron kelt el a legrégibb Nikon-fényképezőgép

Az 1948-ban készült Nikon One fényképezőgépet a WestLicht osztrák aukciósház hétvégi árverésén bocsátották áruba.

A vártnak a duplájáért, 384 ezer eurós rekordáron (120 millió forint) kelt el az egyik legelső Nikon-fényképezőgép egy bécsi árverésen.

Az 1948-ban készült Nikon One fényképezőgépet a WestLicht osztrák aukciósház hétvégi árverésén bocsátották áruba. Kikiáltási ára 90 ezer euró volt, nem reméltek érte többet 200 ezernél, de végül 384 ezer eurónál ütötték le a licitet.

Ez a legrégebbi ismert Nikon-márkájú fényképezőgép. A Nippon Kogaru (Nikon) 1948 márciusában kezdte meg a gyártást a 60922-es sorozatszámmal, az árverésre került készülék a 60924-es sorszámot viseli, vagyis a harmadikként elkészült példányról van szó. Szato Tad híres japán gyűjtő kollekciójából került a piacra.

Érdekesség, hogy a nem sokkal a második világháború után gyártott fényképezőgépre a Made in Occupied Japan (Készült a megszállt Japánban) feliratot vésték.

Herbert Listnek, a Magnum fotóügynökség híres német fotósának fekete Leica M3 kamerája 78 ezer euróért, egy ritkaságnak számító Lumiere Cinématographe 90 ezer euróért talált vevőre a WestLicht 30. fényképezőgép-árverésén.

Élénk licit mellett, de a vártnál valamivel kevesebbért, darabonként 168 ezer euróért kelt el egy Ritoo és egy Ritel típusú puskakamera, amelyek mindegyike 1938-ban készült New Yorkban, E. Leitz gyárában.

Rekordárat ért el két ikonikussá vált történelmi fotó is a WestLicht pár nappal korábban tartott fényképárverésén. Alfred Eisenstaedt legendás V-J Day Kiss-fotójáért, amelyen egy matróz a második világháború végén megcsókolja az idén szeptemberben elhunyt Greta Friedman bécsújhelyi származású ápolónőt, 48 ezer euróért (14,8 millió forint) kelt el, míg Dennis Stock fotója James Dean hollywoodi sztárról, amint az cigarettával a szája sarkában kel át a New York-i Times Square-en, a vártat több mint hatszorosan meghaladó áron, 6000 helyett 38 400 euróért (11,9 millió forint) talált gazdára.

Címkék#árverés
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!