Életstílus

2016.10.25. 21:29

Találtak egy másik képet is Kirchner tájképe alatt

Ernst Ludwig Kirchner (1880-1938) egy ismeretlen festményére bukkantak a frankfurti Städel Múzeum szakemberei, amikor megvizsgálták a néhai expresszionista német festőművész egyik tájképét.

A havas tájban lovas szánon utazó férfit ábrázoló Schlittenfahrt im Schnee című festmény alatt egy kávéházi életkép van, mindkét festmény ugyanabban a keretben volt - adta hírül a The Art Newspaper honlapja.  


A tájképet 1927-29 között festette Kirchner, és egy frankfurti üzletember, Kurt Möllgard adományozta 1987-ben a múzeumnak. A festmény Kirchner tulajdonában volt 1938-ban bekövetkezett haláláig, amikor hagyatékának gondozói eladták. 

 

Schlittenfahrt im Schnee

Schlittenfahrt im Schnee


A kávéházi életképet ábrázoló Szenen im Café festményt a szakemberek szerint 1926-ban festette a művész. 


Kirchnerről köztudott volt, hogy több mint egy vásznat gyakran tett ugyanabba a keretbe. Egy 1918-ban keltezett levelében például arra kérte Carl Hagemann műgyűjtőt, hogy két művének vásárlóitól próbálja megtudni, hogy a festmények alatt van-e másik kép is.  


Amikor nem volt keretem, gyakran feszítettem ki három-négy vásznat is egymás fölött ugyanabba a keretbe" - magyarázta. 

 

Ez a kép lapult a Schlittenfahrt im Schnee alatt.

Ez a kép lapult a Schlittenfahrt im Schnee alatt.


A Städel Múzeumnak nagy gyűjteménye van a Die Brücke (A híd) nevű expresszionista csoporttól, amelynek Kirchner vezető művésze volt. Magától a festőművésztől alig van néhány képe. Azok egy része a davosi Kirchner Múzeumban van. A német művész 1917-ben telepedett át Svájcba, és ott vetett véget önkezével életének 1938-ban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában