Életstílus

2016.10.24. 00:00

Egy ház áráért kelt el a Titanic szekrénykulcsa

A kis kulcs egy mentőmellényt tartalmazó szekrényt nyitott, és a szerencsétlenségben odaveszett Sidney Sedunary harmadosztályú utaskísérőé volt.

Egy szombati árverésen 85 ezer fontért (30 millió forintért) talált gazdára az 1912-ben elsüllyedt luxus óceánjáró, a Titanic egy rozsdás szekrénykulcsa a hozzá való réz bilétával együtt.

A kis kulcs egy mentőmellényt tartalmazó szekrényt nyitott, és a szerencsétlenségben odaveszett Sidney Sedunary harmadosztályú utaskísérőé volt. Andrew Aldridge kikiáltó hangsúlyozta, hogy a kicsiny Titanic-relikvia egy olyan emberé volt, aki mások életét mentette, a vártnál jóval magasabb eladási ár pedig a tárgy "jelentőségét és egyedülálló voltát" tükrözi.

Mintegy 200 emléket bocsátottak áruba a Henry Aldrige & Son aukciósház szombati devizesi árverésén, amely hosszú évek óta a legjelentősebb volt Titanic-ereklyékből.


Az elsüllyeszthetetlennek mondott Titanic kora legnagyobb és legmodernebb hajója volt. 1912. április 14-én, röviddel éjfél előtt ütközött jéghegynek, és kevesebb mint három óra alatt, másnap hajnali 2 óra 20 perckor süllyedt el. A fedélzetén tartózkodó 2210 ember közül 1500 veszett hullámsírba.

Az aukción 19 ezer fontért (6,6 millió forintért) kelt el egy képeslap a Titanic hősiesen viselkedő főtávírászától, a 25 évesen odaveszett Jack Phillipstől, aki fáradhatatlanul adta le a vészjelzéseket a hajó elsüllyedése közben is. A túlélők által mindannyiuk megmentőjeként tisztelt férfi arról számol be a képeslapon, hogy milyen volt az idő, amikor elhagyták Wight szigetét.

Ötezer fontot (1,7 millió forintot) ért meg egy gyűjtőnek a katasztrófában szintén odaveszett Henry Wilde főtiszt leveleinek egy kollekciója. A gyűjtemény darabja egy levél, amelyet Wilde a Titanic fedélzetén írt, az utolsó, írországi megállóban adott fel, és amelyben a hajóval kapcsolatos "furcsa" érzéseiről ír.

A Titanic-relikviák egyre magasabb áron kelnek el az utóbbi években. 2013-ban több mint egymillió fontot adtak egy hegedűért, amelyen állítólag az utolsó pillanatig játszottak a hallban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!