Életstílus

2016.10.25. 18:36

A városi légszennyezés magas vérnyomást okozhat

Fokozottabb a magas vérnyomás kialakulásának kockázata azoknál, akik hosszú ideig vannak kitéve a szennyezett városi levegőnek - állapították meg a kutatók egy több mint 41 ezer európai városlakó bevonásával készített tanulmányban.

A European Heart Journal című folyóiratban közölt eredmények szerint az állandó - különösen a közlekedésből származó - zajszennyezés ugyancsak növeli a hipertónia kockázatát. A szakemberek szerint a magas vérnyomás a legjelentősebb rizikófaktora bizonyos betegségek idő előtti kialakulásának és a korai halálozásnak. 


A düsseldorfi Heinrich-Heine Egyetemen dolgozó Barbara Hoffmann vezette 33 fős kutatócsoport Norvégiában, Svédországban, Dániában, Németországban és Spanyolországban élő több mint 41 ezer ember egészségi állapotát követte nyomon 5-9 éven keresztül. 


Ezzel párhuzamosan 2008 és 2011 között a kutatók évente három alkalommal, két héten át vizsgálták a levegőminőséget az érintett területeken, a légköri szálló porra koncentrálva. 


A szálló por azoknak a levegőben eloszlott finomszemcsés szilárd vagy folyékony halmazállapotú anyagoknak a gyűjtőneve, amelyek apró méretüknél fogva mélyen behatolnak a tüdőbe. Egyik legfőbb forrásuk a közlekedés, de a gyár- és fűtőtelepek is jelentős hatással vannak az emberek egészségére. 


A tanulmány kezdetekor a résztvevők egyike sem szenvedett magas vérnyomástól, ám az idő előrehaladásával 6207-en, vagyis 15 százalékuk jelezte, hogy hipertónia alakult ki nála, vagy elkezdett vérnyomáscsökkentőt szedni. 


A szakemberek kimutatták, hogy a legkisebb átmérőjű porrészecskék légköri koncentrációjának minden 5 mikrogrammnyi emelkedésével ötödével nőtt a hipertónia kockázata azoknál, akik a legszennyezettebb területeken éltek. 


A zajszennyezettség hatásait vizsgálva a kutatók megállapították, hogy a hangos éjszakai közlekedéssel terhelt zajos utcákban élők esetében átlagosan hat százalékkal volt magasabb a hipertónia kialakulásának kockázata, mint azokon a területeken, ahol legalább 20 százalékkal alacsonyabb volt a zajszint. 


"Eredményeink azt mutatják, hogy a szálló por okozta légszennyezettségnek való hosszú távú kitettség növeli a hipertónia előfordulásának kockázatát" - mutatott rá közleményében Hoffmann, hozzátéve, hogy az összefüggés a zajszennyezés kizárásával is kimutatható maradt. 


"A jelenlegi törvényi szabályozás nem biztosít kellő védelmet az európai lakosságnak a légszennyezettség hatásaival szemben" - hangsúlyozták a kutatók, megjegyezve, hogy Spanyolországban és Németországban magasabb volt a légszennyezettség a vizsgált időszakban, mint az északi országokban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában