Életstílus

2016.10.11. 13:27

A gyermekházasság ellen szólalt fel Emma Watson

A Harry Potter-filmek sztárja az ENSZ jószolgálati nagyköveteként emelte fel a szavát Malawiban a gyermekházasság ellen.

Emma Watson brit  színésznő, a Harry Potter-filmek sztárja az ENSZ jószolgálati  nagyköveteként a gyermekházasság ellen emelte fel a szavát hétfőn  Malawiban, felszólítva az illetékes afrikai hatóságokat, hogy  számolják fel a gyakorlatot, amely kockára teszi a fiatal lányok  életét és megfosztja őket az oktatás és a jobb jövő lehetőségétől.     

   

A 26 éves Watson a nemek egyenlőségével és a nők  felemelkedésével foglalkozó UN Women nevű szervezet jószolgálati  nagyköveteként látogatott el a délkelet-afrikai országba, egy  nappal a Lánygyermekek világnapja előtt.   

   

Malawiban tavaly fogadták el azt a törvényt, amely 18 évre  emelte a házasságkötés alsó korhatárát. A UN Women munkatársai  pedig a helyi törzsi vezetőkkel együttműködve próbálják felszámolni  a gyakorlatot. A berögzült hagyományok ellen azonban nehéz felvenni  a harcot.


"Fiatal lányokkal találkoztam, akik az országukban élő többi  társukhoz hasonlóan szegénységben élnek és fiatalon kényszerítették  őket házasságba, és ez ráébresztett annak rendkívüli fontosságára,  hogy a nőknek lehetőségük legyen saját döntéseket hozni"

- húzta  alá a színésznő egy közleményben. Hozzátette: "Nagyon lelkesítő azt  látni, hogy a közösségek összefogása révén igenis le lehet számolni  egy ilyen ártalmas gyakorlattal".   

   

Az ENSZ adatai szerint a fejlődő országokban - kivéve Kínát -  élő lányok egyharmada 18 éves kora előtt megy férjhez, ami azt  jelenti, hogy megtagadják tőlük a gyermekkor és az iskolába járás  jogát. A Girls Not Brides nevű brit csoport szerint évente 15  millió lánygyermek megy férjhez világszerte.   

   

Az aktivisták szerint a gyermekházasság megfosztja a lányokat a  tanulás lehetőségétől, növeli a családon belüli erőszak kockázatát  és a súlyos sérülések, valamint a korai halálozás esélyét, ha a  lányok az előtt szülnek gyermeket, hogy a testük készen állna rá.   

   

Néhány társadalom azonban anyagi teherként tekint a  lánygyermekekre, míg mások úgy vélik, hogy a lányokat minél előbb  férjhez kell adni, hogy teljes mértékben kihasználják a  termékenységüket. Az ENSZ október 11-ét nyilvánította a Lány  gyermekek nemzetközi világnapjának.

Címkék#Lilla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában