Életstílus

2016.08.24. 09:50

Fantasztikus programokkal csalogat a Furmint Ünnep Mádon

Csodás táj, zamatos borok, talpalávaló muzsika, sőt érdekes előadások. Dióhéjban egyebek mellett ezt kínálja a Mádi Furmint Ünnep, amelyet idén szeptember 2-án és 3-án tartanak a Tokaji borvidék egyik legjobb fekvésű dűlőiről is híres településen.

kisalfold.hu

Ha valaki meghallja az a szót, hogy Mád, talán elsőként egy jellegzetes magyar szőlőfajta, a legjobban aszúsodó Furmint jut eszébe. Nem véletlenül.
 

Mádi Furmint Ünnep



– A Tokaji Borvidék ötöde Mádhoz tartozik, ráadásul itt találhatóak a legjobb fekvésű dűlők is a borvidéken – mondja a Dubóczki Dorina, a Mádért Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezetője.  A fesztivál szervezője azt is elárulta: a néhány éve Szepsy István elnökletével alakult Mádi Kör Egyesület is jelen lesz az eseményen. Céljuk a mádi bor önálló, egyedi karakterének kiemelése Tokaj-hegyalján.

Szepsy István

 

Fellép a Csík Zenekar és Zséda is

A talpalávalót  egyebek mellett a Csík Zenekar szolgáltatja, de fellép Rúzsa Magdi, a Parno Graszt, Zséda és a Kvartett, a Bürkös Zenekar, a Karakter Zenekar és a Hegyalja Folk is.
A vendégsereggel együtt pedig a Göncöl és a Bodrog Néptáncegyüttes ropja majd.
Kalandos dűlőtúrára is lesz lehetőség, a nyitott pincék pedig igazán minőségi és zamatos borokkal várnak mindenkit.

Dubóczki Dorina szerint a Mádi Furmint Ünnep lényege, hogy a Mádon készült magas minőségű borokat helyi környezetben tudják bemutatni minél több embernek.
 

Csodarabbik útja

A Mádi Furmint Ünnep első napján, vagyis szeptember 2-án a Csodarabbik útja című kiállítást tekinthetik meg a látogatók a Rabbiházban idegenvezetéssel, sőt lesznek „Zsidomságok" is: Fűszeres Eszter kóser sóletje, flódni, bor és pálinka csalogatja a látogatókat a Rabbiház kertjében. Másnap ugyanezek a programok megismétlődnek, ráadásul egy rendkívül érdekesnek ígérkező előadás is várja az érdeklődőket Így éltek a mádi zsidók: az illatszergyártástól a csodatévő forrásig címmel.

– Ha el tudjuk érni, hogy erre a csodálatos vidékre valaki ellátogasson akár a bor, a táj, vagy éppen a minőségi programok miatt és ezek az emberek később már a családjukkal, a barátaikkal jönnek ide vissza, akkor azzal nemcsak mi, hanem meggyőződésem szerint ők is sokat nyernek – mondta az ügyvezető.

Mádi Furmint Ünnep

 

Ondolál a borbély

A Mádi Furmint Ünnepen olyan mesterségek művelőivel is találkozhatnak az ide látogatók, mely szakmák korábban rendkívül népszerűek és elterjedtek voltak. Bárki betérhet majd a borbélyhoz, aki kívánságra ondolál, szakállat igazít, vagy éppen borotvál. Vagy a szatócshoz. Ez a foglalkozás főleg a zsidó népesség körében volt nagyon kedvelt a második világháború előtti időkben. A mesterség gyakorlói, akik vegyesáru boltjukban élelmiszert , háztartási kellékeket, sőt italokat is árusítottak, a betérő gyerekeknek gyakran cukorkát is adtak. És a sor ezzel még nem ér véget. A cipőpucoló legény ugyanis kívánságra minden kedves látogató cipőjét, vagy csizmáját fényesre törli majd.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!