Életstílus

2016.07.20. 16:05

Segíthet a halevés a béldaganatos betegeken

A vizsgálat erős összefüggést mutatott ki a magasabb omega-3 zsírsavbevitel és az alacsonyabb halálozási kockázat között.

Javíthatja a béldaganatban szenvedő betegek túlélési esélyeit az omega-3 zsírsavakban gazdag halak - mint például a tonhal és a lazac - fogyasztása egy szerdán közzétett kutatás eredményei szerint.

A vizsgálat erős összefüggést mutatott ki a magasabb omega-3 zsírsavbevitel és az alacsonyabb halálozási kockázat között. A kutatáshoz több mint 170 ezer amerikai adatait vették számba, közülük 1659 páciens küzdött bélrákkal.

A Gut című brit tudományos lapban közzétett eredmények szerint azok, akik napi szinten legalább 0,3 gramm omega-3 zsírsavat fogyasztottak a diagnózis felállítása után, 41 százalékkal magasabb eséllyel élték túl a betegséget, mint azok, akik 0,1 grammnál is kevesebbet.

"Amennyiben az eredményeket más kutatások is képesek megismételni, a magasabb omega-3 zsírsavbevitel segítheti a béldaganatos betegek életének meghosszabbítását" - fogalmaz a tanulmány, amely szerint elsőként sikerült szélesebb populáció adatait figyelembe véve bizonyítékot nyújtani a halakban található omega-3 zsírsavak lehetséges jótékony hatásairól a béldaganatos megbetegedések esetében.

Ugyanakkor felhívják a figyelmet a további vizsgálatokra szükségességére is annak kizárásához, hogy nem véletlen egybeesés vezetett az eredményekhez, és az omega-3 valóban hozzájárult a túlélési esélyek növekedéséhez.

Az omega-3 zsírsav fontos szerepet játszik a növekedésben és az agyi funkciók egészséges működésében, de termelésére az emberi test nem képes. Bevitele zsíros halak és más tengeri élőlények, valamint bizonyos növények és növényi olajok fogyasztásával lehetséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában