Életstílus

2016.06.22. 16:40

Nyilvántartásba vette a pumit az amerikai ebtenyésztők klubja

Az őshonos magyar terelőkutya-fajta így versenyezhet a legnevesebb amerikai kutyakiállításon.

Nyilvántartásba vette az amerikai ebtenyésztők klubja (American Kennel Club, AKC) az egyik őshonos magyar terelőkutya-fajtát, a pumit - jelentette be a klub szerdán.


A pumi ezzel a 190. fajta lett, amely bekerült a legrégibb amerikai fajtanyilvántartásba, tehát versenyezhet a legnevesebb amerikai kutyakiállításon, a Westminster Kennel Club rendezvényén.


A rövid, göndör szőrű, lebicsakló fülű kutya tanulékony, élelmes, nagy munkabírású fajta a szakértők szerint. A 9-13 kilogrammos pumit évszázadokon át használták Magyarországon marhacsordák, birkanyájak és sertéskondák terelésére, rokona a pulinak, amelyet az AKC már elismert.

Az American Kennel Club által közreadott kép egy pumiról. A fajkutyatenyésztok legnagyobb amerikai szervezete, az American Kennel Club 2016. június 22-én bejelentette, hogy az osi magyar pásztorkutyát

Az American Kennel Club által közreadott kép egy pumiról. Fotó: MTI/AP/The American Kennel Club/Thomas Pitera

Az amerikai Magyar Pumi Klub elnöke, Chris Levy szerint ez a kutya nem annak való, aki "egész nap a kanapén ül és tévét néz". Levy, aki évtizede óta fáradozik a fajta amerikai elterjesztésén, elmondta, hogy a pumik nagyon jól teljesítenek az ügyességi versenyeken és más kutyás sportokban, Amerikában nyulakat, csirkéket, kecskéket és még macskákat is őriznek.


Ahhoz, hogy az AKC nyilvántartásba vegyen egy fajtát, egyéb kritériumok teljesítése mellett az is kell, hogy legalább háromszáz egyed éljen belőle az országban. Két másik fajtát, az amerikai meztelen terriert és az arab agarat januárban vették fel a regiszterbe, a jövő februári kutyakiállításon tehát már ők is részt vehetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!