Életstílus

2016.01.09. 14:49

22 ezer kilométert repült egy kétfedelű géppel

Tracey Curtis-Taylor brit pilóta a repülés egyik női úttörőjének útját járta végig több mint három hónap alatt.

Munkatársunktól

Huszonkétezer kilométer megtétele után Sydney kikötője fölött átrepülve érkezett meg szombaton kétfedelű, nyitott pilótafülkés repülőgépével az ausztrál metropolisz nemzetközi repülőterére Tracey Curtis-Taylor brit pilóta, aki a repülés egyik női úttörőjének útját járta végig több mint három hónap alatt.

Az 53 éves pilóta október elsején indult az angliai Farnboroughból Spirit of Artemis nevű régi repülőgépével Amy Johnson legendás brit pilóta útvonalát követve, ő volt az első nő, aki egyedül repült Nagy-Britanniából Ausztráliába 1930-ban.

ddddddddddd

Tracey Curtis-Taylor brit pilótanő az Ausztrália közepén fekvő Uluru (Ayres)-sziklatömb előtt száll 1942-es Boeing Stearman típusú, Spirit of Artemis nevű kétfedeles, nyitott pilótafülkés repülőgépével 2016. január 9-én, Sydneybe érkezése előtt.
Fotó: MTI/EPA/Bird in a Biplane
Curtis-Taylor 23 országon átrepülve 54 leszállással és üzemanyag-felvétellel tette meg az utat. Sydneybe érkezve a Twitteren adta hírül, hogy befejezte a "hatalmas kalandot" és köszönetet mondott mindenkinek, aki támogatta őt. Bár a pilótafülkében egyedül ült, egy támogatást biztosító repülőgép követte őt.

Az 1942-ben készült, renovált, kétfedelű Boeing Stearman típusú repülőgép nyolcezer liter üzemanyagot fogyasztott el az út során.

Mint a pilótanő megpróbáltatásairól elmondta, útja során nehezen sikerült repülőbenzinhez jutni, mivel számos modern repülőtéren már nem tartanak ilyen üzemanyagot. Ausztrália egyik elhagyatott vidékén a helyi őslakosok segítségével sikerült üzemanyagot szereznie. Egy napig tartott, amíg lekaparták a tengervízből a propellereire rakódott sót, azután, hogy átrepülte a Timor-tengert. Októberben a rossz időjárás napokig akadályozta a felszállásban Romániában, és a háború miatt el kellett kerülnie a szíriai légteret.

Jordániából az Egyesült Arab Emírségekbe vezetett útja, majd Pakisztán, India, a Fülöp-szigetek és Indonézia fölött haladt.

ddddddddddddd

Tracey Curtis-Taylor brit pilótanő a sydneyi repülőtéren 2016. január 9-én, miután leszállt 1942-es Boeing Stearman típusú, Spirit of Artemis nevű kétfedeles, nyitott pilótafülkés repülőgépével.
Fotó: MTI/EPA/Bird in a Biplane
"A világ legjobb látványa, amikor eléd tárul az összes ikonikus vidék, geológiai képződmény, növényzet. Nagyon kevés embernek adatik meg, hogy úgy repüljön, ahogy én tettem" - mondta Curtis-Taylor.

Ezen a héten volt Amy Johnson halálának 75. évfordulója, a brit pilóta 37 évesen egy angliai légi balesetben vesztette életét a második világháborúban.

Tracey Curtis-Taylor kétfedelű, nyitott pilótafülkés repülőgépét Fertőszentmiklóson újították fel - derül ki az iho.hu cikkéből. A Spirit of Artemis nevű gép felújításról ide kattintva tudhat meg többet!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!