Életstílus

2015.11.12. 08:39

Mennyi Facebook-felhasználó után kutakodtak? A magyar hatóságok is kértek adatokat

Jelentősen nőtt a közösségi oldalhoz benyújtott adatigénylések száma. Ugyanakkor a Facebook állítja: nincs "hátsó ajtó" a kormányzat számára.

Az idei év első felében jelentősen nőtt a Facebook közösségi oldalhoz benyújtott kormányzati adatigénylések száma - derült ki a cég által helyi idő szerint szerdán közzétett jelentésből.


Az amerikai cég összesítése szerint a világ kormányai 2015 első hat hónapjában 41 ezer 214 olyan adatigénylést adtak be, amelyekben Facebook-felhasználók után kutakodtak. Ez 18 százalékkal magasabb, mint az előző év második felében benyújtott 35 ezer 51 kérelem.


A Facebook jelentéséből az is kiderül, hogy az idei év első felében 20 ezer 568 bejegyzést töröltek a közösségi hálóról törvénysértés miatt, ami mintegy kétszerese az előző fél évi adatnak.


Az adatigénylések nagy része, több mint 60 százaléka az Egyesült Államok hatóságaitól érkezett, de a francia, a német és a brit hatóságok is relatíve gyakran kértek információkat a közösségi oldaltól. A legtöbb adatigénylés bűnügyekhez kapcsolódik - közölte a cég.


A magyar hatóságok a Facebook által közölt összesítés szerint 185 esetben, összesen 224 felhasználó adatait kérték ki, a cég ezen igénylések 36 százalékában szolgáltatott információt.


A törvénysértés miatt a legtöbb posztot - 15 ezret - India vetette le a Facebookról, míg a második legtöbbet Törökország, amely 4,5 ezer bejegyzést töröltetett.


A Facebook közleményében leszögezte azt is, hogy egy kormányzat számára sem tart fent "hátsó ajtót", azaz nem biztosít közvetlen hozzáférést a felhasználók adataihoz, csak megalapozott adatigénylés esetén szolgáltat információt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában