Életstílus

2015.09.29. 12:31

Végteleníti a Google a találati listáját

Az elmúlt hetekben több olyan éles teszt került nyilvánosságra, amelyek igen beszédesek a Google rövid távú terveit illetően.

A Google újra arra készül, hogy felforgassa a találati listák megjelenését? Az elmúlt hetekben számos hír és hivatalos közlés látott napvilágot, ami a kereső óriás változtatásait helyezi kilátásba. 


A Google időről időre kisebb-nagyobb módosításokat hajt végre találati listáján annak érdekében, hogy így tegye még hasznosabbá szolgáltatását, illetve folyamatosan növelni tudja a felhasználók megelégedettségét.


Az elmúlt hetekben több olyan éles teszt került nyilvánosságra, amelyek igen beszédesek a Google rövid távú terveit illetően. Már megszokhattuk, hogy egy fejlesztés bevezetését mindig éles tesztek előzik meg, és a mostani tesztek is sokat elárulnak arról, milyen újításokra számíthatunk- olvashatjuk a kulcsszo.hu SEO blogjában.

Törölte a sárga csillagos jelölést a Facebook esetében

A Google megszüntette a Facebook értékelések által megjelenített sárga csillagocskákat. Ezek az  értékelési pontok a találati listán tökéletesen alkalmasak voltak arra, hogy feltűnőbbé tegyék a találatokat, és ezzel több átkattintást eredményezzenek. Ezt a helyzeti előnyt szüntette meg a Google; ezentúl a Facebook oldalak tulajdonosai nem juthatnak ilyen kiváltsághoz.


A szakmai fórumokon azonnali találgatások kezdődtek arra vonatkozóan, hogy vajon egy hiba áll a csillagok eltűnése hátterében, vagy pedig szándékos lépésről van szó. Utóbbira enged következtetni a Google azon törekedése, hogy igyekszik megnehezíteni a kiegészítő információk megjelenését a találati listákon. 


Ma szinte minden találati oldalon láthatunk néhány hozzáadott információt; sárga csillagokat, amelyek látogató vagy adminisztrátori értékeléseket jelentenek, ételreceptek fotóit, webshopban szereplő termékek paramétereit vagy árait... A webmesterek egyre ügyesebben és céltudatosabban használják ezeket, hiszen lehetőséget jelentenek az átkattintások számának növelésére. Ám úgy tűnik, a Google igyekszik megakadályozni, hogy karácsonyfa legyen a találati oldalaiból, ezért időről időre szigorít a játékszabályokon.

Előnyben a Twitter bejegyzései

A Twitter üzenetek bevezetése kétségtelenül egy jól kitervelt stratégia része. Az év első felében a mobil felhasználók szembesülhettek azzal, hogy tweet-ek is helyet kapnak a találati listán, majd a tesztüzem a desktop számítógép felhasználókkal folytatódott, „természetesen" mindez az angol nyelvű keresések színterén. Várhatóan egyre több nyelv esetében jelennek majd meg a Twitter üzenetek, míg végül teljesen elfogadottá válnak.

Végtelenítve lesz a Google találati lista

Mindezek a változások eltörpülnek a Google azon törekvése mellett, hogy a rendes találati listát végteleníteni igyekszik. A gyakorlatban ez úgy valósul meg, hogy amikor a felhasználó az oldal aljára görget, akkor automatikusan betöltődnek az új találatok. 


Néhány nappal ezelőtt szemfüles felhasználók tetten érték a Google ilyen irányú tesztjeit. Számos képernyőmentés készült, ami azt bizonyítja, hogy a Google komolyan dolgozik egy ilyen jellegű fejlesztésen. Ha megvalósul, eltűnnek a számozott találati oldalak, helyette a végtelenített találati lista olyan elven fog működni, ahogyan a képkereső esetében megszokhattuk. A megvalósulásig várhatóan még sok éles tesztet láthatunk, amelyek egyértelműen megválaszolják a Google arra vonatkozó kérdését, hogy a felhasználók miképpen értékelik az új fejlesztést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!