Életstílus

2015.09.24. 22:03

Nem sikerült Mona Lisa modelljének azonosítása

Akadnak, akik szerint férfi volt a modell, és olyanok is, akik azt állítják, hogy voltaképpen saját arcmása alapján festette meg a Mona Lisát Leonardo, esetleg több modellje is volt.

A tudományos vizsgálat nem tudta megállapítani, hogy valóban a Mona Lisa című Leonardo da Vinci-festmény egykori modelljének maradványai-e azok a csontok, amelyeket egy firenzei kriptában találtak.


A rejtély megoldásán dolgozó kutatók tavaly áprilisban a Giocondók családi sírboltját tárták fel a firenzei Santissima Annunziata-bazilika egyik kápolnájában. Korábban felmerült, hogy bár a firenzei selyemkereskedő, Francesco del Giocondo felesége, Lisa Gherardini - akit hagyományosan a Mona Lisa modelljének tartanak - férje halála után kolostorba vonult, és a Szent Orsolya kolostorban temethették el, maradványait a Giocondók sírboltjába helyezhették át a kolostor 17. századi átépítése miatt.


A kutatók csütörtökön számoltak be arról, hogy a sírboltban talált csontok vizsgálata nyomán nem jutottak dűlőre a kérdésben. A művészettörténészek szerint, ha sikerült is volna igazolni, hogy Gherardini maradványait találták meg, az még nem bizonyítja, hogy valóban ő volt a világhírű festmény modellje.


Akadnak, akik szerint férfi volt a modell, és olyanok is, akik azt állítják, hogy voltaképpen saját arcmása alapján festette meg a Mona Lisát Leonardo, esetleg több modellje is volt.


A tudományos vizsgálat során szénizotópos kormeghatározással próbálkoztak: csonttöredékekből próbálták megállapítani, hogy valóban a kérdéses korszakból származnak-e. Gherardini 63 éves korában hunyt el 1542-ben. A kutatók a sírboltban talált maradványok közül csak egy olyat tudtak azonosítani, amely a 16. századból való.


Silviano Vincenti, a kutatás vezetője arról beszélt, hogy a sír feltárása során sajnos nagyon csekély maradvány került elő, a koponyát nem találták meg, pedig annak rekonstrukciója segíthetett volna az évszázados rejtély megoldásában.


"Az volt a legnagyobb problémánk, hogy a maradványok nagyon töredezettek és szétszóródtak" - mondta el Giorgio Gruppioni, a Bolognai Egyetem halottkémi antroploógiai laboratóriumának vezetője. Mint hozzáfűzte: ez megnehezítette a maradványok nemének, a halál beálltának meghatározását, valamint a DNS-vizsgálatot is.


Gherardini rokonainak maradványai nem kerültek elő, így az azokkal való DNS-összehasonlítás nem lehetséges.


Vincenti azonban továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy "nagyon nagy esély van arra hogy a csontok Gherardini maradványai".


Giorgo Vassari 16. századi művész és életrajzíró számolt be arról, hogy Leonardo a firenzei kereskedő, del Giocondo feleségéről festette a Mona Lisa-portrét, amelyet Itáliában La Gioconda néven ismernek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!