Életstílus

2015.09.21. 20:04

Kicsi a különbség az antibakteriális és a hagyományos szappanok között

Egy friss amerikai tanulmány szerint az antibakteriális szappanok semmivel sem pusztítanak el több baktériumot, mint a hagyományos szappanok.

Munkatársunktól

Az antibakteriális szappanok egyik leggyakoribb összetevője egy triklozán nevű kémiai anyag. Az ilyen szappanokból emberek milliói vásárolnak csak az Egyesült Államokban, mintegy 1 milliárd dollárt, azaz 280 milliárd forint értékben. 


Több tanulmány is született már árról, hogy az antibakteriális szappanok miatt a használók idővel fogékonyabbá válnak a bakteriális fertőzésekre, illetve egyes szerek hormonális rendellenességeket is előidézhetnek. Nem véletlen, hogy az amerikai élelmiszer és gyógyszer-engedélyeztetési hatóság, az FDA korlátozni szeretné az ilyen tisztítószereket.


A Journal of Antimicrobial Chemotherapy tanulmánya szerint a baktériumölő hatás tekintetében "nincs szignifikáns különbség" a sima és antibakteriális szappanok között. Hogy értékeljék a triklozán csíraölő képességét, a kutatók 20 veszélyes baktériumtörzsön - köztük lisztérián és szalmonellán is - tesztelték a hagyományos és az antibakteriális szappanokat.


 

A hagyományos szappan is éppúgy megfelelhet, a víz hőmérséklete sok esetben fontosabb.

A mintákat 22 és 40 fok közötti hőmérsékletűre melegítették, így szimulálva az Egészségügyi Világszervezet által tanácsolt meleg vízben, legalább 20 másodpercig történő kézmosást. A kutatók ezután baktériumokat juttattak 16 olyan felnőtt kezére, akik legalább egy hete nem használtak antibakteriális szappant. Ezt követte a kézmosás: 30 másodpercen keresztül 40 fokos vízben antibakteriális és hagyományos szappannal. A kutatók által használt antibakteriális szappan 0,3 százalékban tartalmazott triklozánt. Ez a legnagyobb megengedett érték például az Európai Unió területén is.


Miután nem találtak jelentős különbséget a két kéz "tisztasága" között, megnézték, mi kell ahhoz, hogy látható legyen a különbség a két szappan között. Megállapították, hogy a triklozán tartalmú szer a baktériummal történő "szennyezés" után 9 órával már jobb eredményeket produkált - igaz ehhez, valószínűtlenül sokáig kellett kezet mosni.


- Meg kell tiltani, hogy eltúlozzák az antibakteriális szappanok hatékonyságát. Sok esetben olyan termékekről van szó, amelyek összezavarják a fogyasztókat - mondta Min Suk Rhee a szöuli Koreai Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője, aki hozzátette: több szappangyártó már nem is használja a triklozánt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!