Életstílus

2015.09.24. 23:18

Franciaország kész 80 millió eurót fizetni egy Rembrandtért

A Louvre esetében az egyetlen műtárgyért kifizetett legmagasabb összeg eddig 19 millió euró volt.

Franciaország kész 80 millió eurót (25 milliárd forint) fizetni, hogy megszerezze a Rotschild-család által eladásra kínált egyik Rembrandt-képet a Louvre-nak - közölte csütörtökön a kulturális minisztérium.


Az ajánlatot továbbították a tulajdonosoknak, a vásárlásban a Banque de France (a francia jegybank) mecénásként vesz részt - közölte a tárca.


A Marten Soolmans németalföldi kereskedőt és feleségét, Oopjen Coppitot ábrázoló esküvői portrékat 160 millió euróért (50 milliárd forint) kínálja eladásra a franciaországi Rothschild-család, amely több mint egy évszázada birtokolja az 1634-ben készült festménypárost.


Fleur Pellerin francia és Jet Bussemaker holland kulturális miniszter korábban azt javasolta, hogy két nagy múzeum közösen vásárolja meg a két festményt - az egyiket a Louvre, a másikat a Rijksmuseum - és együtt, felváltva tegye közszemlére azokat a két országban.


Hétfőn a holland kormány közölte, hogy kész részben finanszírozni a két portré megvásárlását, hogy kiállíthassák Hollandiában, de Párizs ajánlatáról nem tett említést.


A BFM Business francia tévécsatornának nyilatkozva Jean-Luc Martinez, a Louvre igazgatója szeptember elején elmondta, hogy a tulajdonosok 2013 tavaszán ajánlották fel megvételre a Louvre-nak a Rembrandt-remekeket, de ez az ár még a világ leglátogatottabb - évente több mint 9 millió látogatót fogadó - múzeuma számára is megfizethetetlen. Egy évig tartó tárgyalások után végül lemondtak a vásárlásról.


A párizsi intézmény később a holland nemzeti múzeumhoz, az amszterdami Rijksmuseumhoz fordult, hogy esetleg közösen találjanak megoldást, így Európában maradhasson - mint a Louvre-igazgató fogalmazott - "egy 17. századi európai géniusz két remekműve".


A Louvre esetében az egyetlen műtárgyért kifizetett legmagasabb összeg eddig 19 millió euró volt, Dominique Ingres francia klasszicista festő Molé gróf portréja című művét vásárolta meg ennyiért 2009-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!