Életstílus

2015.09.22. 21:15

Durva: 55-szeresére drágult az egyik AIDS-gyógyszer

Kétségbeesett emberek millióin szeretné még nagyobbra hizlalni vagyonát Martin Shkreli egy volt befektetési alap-menedzser, miután cégén keresztül megvásárolta a Daraprim nevű, HIV-pozitív betegeknél alkalmazható gyógyszer gyártási jogát - az esetről a The New York Times is beszámolt.

Munkatársunktól

Nem lehet tudni, hogy Martin Shkreli a túl sok Facebook-rajongóját szeretné csökkenteni, esetleg a Wall Street farkasa című film folytatásához kíván forgatókönyv-ötletet adni, az viszont biztos, hogy jelenleg kevés üzletembert utálnak nála jobban a világon.


Shkreli ugyanis úgy érezhette, hogy túlságosan alacsony a legjobban talán a HIV-vírushordozókat veszélyeztető megbetegedés, a toxoplazmózis ellen javallott Daraprim nevű szer pirulánkénti mintegy 13,5 dolláros, azaz nagyjából 3700 forintos ára, ezért 750 dollárra, nagyjából 210 ezer forintra emelte. Tehette mindenzt azért, mert startup cégével sikerült felvásárolnia a szer előállítási jogát.  Az ügy még a szabad piaci verseny mindenhatóságán nevelkedett ízig-vérig versenypártiaknál is kiverte a biztosítékot.


A toxoplazmózis egy parazita, amely élelmiszerekkel, szennyezett vízzel, hússal, mosatlan gyümölccsel és zöldségekkel kerül a legkönnyebben az emberi szervezetbe. A legtöbb állat is megfertőződhet a parazitával, de csak a macskákban szaporodik, ezért sok esetben macskaürülék útján kerül az emberbe. 


 

Remek ember lehet ez a Martin Shkreli.

Amerikában 60 milliónál is többen hordozzák a betegséget, többségük nem is tud róla. A toxoplazmózis elsősorban a legyengült immunrendszer miatt okozhat problémát: a parazita megtámadja az agyat, rohamokat, vakságot, vagy idegrendszeri károsodást okoz.


A jól bevált ellenszernek számító Daraprimet még 1953-ban engedélyezték. Előbb a GlaxoSmithKline nevű cég adta el a gyártási jogot 2010-ben a CorePharmának, amely tavaly továbbadta az Impax Laboratories-nek. Ettől a cégtől vette meg Shkreli Turing Pharmaceuticals nevű cége, amely felverte a készítmény árát.


A gond az, hogy a magas ár miatt a kórházak különböző, alternatív gyógymódok kikísérletezésére kényszerülhetnek, mert a betegek biztosítása ritkán elegendő a drága gyógyszer megvásárlására.


Az eset miatt a HIV Orvostudományi Egyesület és az Amerikai Fertőző Betegségekben Szenvedők Közössége levélben kérte a Turingot, hogy vizsgálja felül az árképzési stratégiáját. Mint írták: a gyártó ilyen mértékű költségei nem igazolhatók az orvosilag veszélyeztetett betegcsoportot érintő gyógyszer kapcsán, és így nem fenntartható az egészségügyi rendszer. 


A 750 dolláros, azaz nagyjából 210 ezer forintos pirulánkénti ár 634.500 dolláros, azaz 177 millió forint körüli éves költséget jelent páciensenként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!