Életstílus

2015.08.22. 22:37

Létezik az edzés hatására közérzetet javító hormon

Amerikai kutatók megtalálták az irisin nevű, edzés hatására aktiválódó jóközérzet-hormont, amelyről sokáig azt gondolták, hogy csupán mítosz a létezése.

Munkatársunktól

Bruce Spiegelman, a Dana-Farber Rákkutató Intézetben működő tudóscsoport vezetője a tömegspektrometria segítségével keresett az edzések után levett vérmintákban irisint. Az eredményt a Cell Metabolism című orvosi szaklapban tették közzé. Spiegelman megállapította, hogy az edzés-hormon megjelenése aktiválja a zsírsejtek energialeadását. Magyarán a hormon segíti a testzsír csökkenését. Hozzátette: az irisin azt is szabályozza, hogy mennyire vagyunk kitartóak edzés közben.

Az irisin nemrégiben nagy figyelmet kapott, ugyanis tudományos berkekben megoszlottak a vélemények a létezéséről. 2012-ben fedezték fel, akkor a tudósok úgy gondolták, hogy ez a hormon az egyik oka annak, hogy az edzést egészségesen tart bennünket.

 

Azt mindig tudtuk, hogy jó érzés edzeni. Mostmár azt is tudjuk, hogy miért.

 

Egerekkel történő kísérletek közben megfigyelték, hogy amikor az irisin megemelkedett az egerekben, akkor a véráramlás és az anyagcsere is felgyorsult. Az emberi vizsgálatoknál azonban vegyesek voltak az eredmények, nem volt egyértelmű, hogy milyen gyakorlatok végzésénél emelkedik az irisin szintje, de az eredmények azt mutatták, hogy a magas intenzitású edzésrendszerek a leginkább hatékonyak.

Mark Febbraio, az amerikai Sejtes és Molekuláris Anyagcsere Laboratórium és a Garvan Intézet Diabetes és Anyagcsere osztályának vezetője úgy véli, hogy a tömegspektrometria használatával a korábbinál sokkal pontosabban képesek mérni az irisin szintjét a szervezetben.

A kutató azt is kiemelte: az irisin létének igazolásával olyan terápiák születhetnek, amelyek segíthetnek az elhízástól és anyagcsere-betegségektől szenvedőkön. Mark Febbraio azonban szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy az irisin segítségével bármiféle csodagyógyszert lehetne létrehozni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!