Életstílus

2015.08.17. 02:31

Eldőlt, hogy zsír vagy a szénhidrát csökkentésével könnyebb fogyni

Régóta vita van arról, hogy az alacsony zsírtartalmú vagy a szénhidrátszegény diéta a hatékonyabb. Egy amerikai kutatás pontot tett az ügy végére.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet a Cell Metabolism nevű szakfolyóiratban publikáltatott egy tanulmányt, amely szerint a kevesebb zsírfogyasztás hatékonyabb a fogyókúrázók számára, mint a szénhidrát megvonása.

A kutatás során 19 elhízott felnőttet vizsgáltak kéthetes időszakonként több éven át: minden táplálkozásukat ellenőrizték. Az első kéthetes szakaszban 30 százalékkal csökkentették a kalóriabevitelt szénhidrát megvonásával, miközben a zsírbevitel mértékét meghagyták. A következő két hétben fordítottak a metóduson: a szénhidrátot vonták meg és a zsírt hagyták meg.

 

Az olajban sült krumpli sok zsírt és szénhidrátot tartalmaz, ezért csak mértékkel szabad fogyasztani.

 

Az eredmény szembetűnő volt: a kutatók azt látták, hogy az alacsony szénhidráttartalmú diéta esetén a résztvevők átlag 245 gramm testzsírt vesztettek, míg az alacsony zsírtartalmú étrend 463 gramm testzsírvesztéssel járt.

Egyszerűsítve ez nagyjából azt jelenti, hogy a leginkább hizlaló zsír és cukor párosból elsősorban a túlzott zsírfogyasztást érdemes elhagyni az étrendből. Ez persze nem azt jelenti, hogy cukorból, keményítőből és cellulózból sokat lenne szabad fogyasztani. Kevin Hall, a tanulmány vezető szerzője fel is hívta a figyelmet, hogy mielőtt bárki étrend-változtatásról hozna döntést, vegye figyelembe, hogy csupán 19 pácienst vizsgáltak.

A témával foglalkozó kutatók és szakértők egyöntetű álláspontja szerint, aki komoly fogyókúrába kezd, mindig kérje dietetikus segítségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!