Életstílus

2015.07.28. 16:37

Újra közlekedik a legendás Rio de Janeiró-i villamos

Négy év után ismét közlekednek Rio de Janeiro legendás villamosai a Santa Teresa-vonalon, amely a 19. század vége óta szolgálja a brazil metropolisz lakosait.

A "bondinho" néven is ismert élénk sárga és nyitott oldalú villamosok, amelyek megjelentek az Oscar-díjas Fekete Orfeusz című filmben is, 2011-ig 134 éven keresztül járták a 45 méter magas Carioca-viaduktot magába foglaló, turisták által is igen kedvelt Santa Teresa-útvonalat.

Az 1870-es évektől kezdve kiépített, két vonalból álló hálózat a világ egyik legidősebb utcai vasútvonala, egyben Brazília utolsó nagyvárosi villamosvonala is. 2011 augusztusában azonban súlyos baleset történt a vonalon: az egyik villamos fékjei felmondták a szolgálatot, miközben egy lejtőn robogott lefelé. A jármű kisiklott, a balesetben hat ember életét vesztette, sokan megsebesültek. Azóta a városvezetés megkezdte a villamosvonal felújítását és 14 új villamost is beszerzett.

A négyéves kényszerű szünet után hétfő óta ismét közlekednek próbajelleggel villamosok a teljes 10,5 kilométeres útvonal egy rövidebb, 1,7 kilométeres szakaszán. A 20 percenként járó szerelvények a hét hat napján egyenként 32 utast szállítanak a városközpont és Rio de Janeiro "Montmartre-ja", a Santa Teresa-negyed között húzódó vonalon.

Címkék#brazilia
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!