Életstílus

2015.07.07. 14:55

Ölhet is az illegális fogyasztószer

A figyelmeztetések ellenére a mai napig virágzik a gyógyszerek internetes feketekereskedelme. Az utóbbi hetekben több mint száz olyan weboldalt találtak, a magyar hatóságok, ahol illegális szereket árultak. Pedig szedésük halállal is végződhet.

Pavló Péter

– Korábban rengeteget küszködtem azzal, hogy a rajtam lévő felesleges 20-30 kilótól megszabaduljak. Mivel a sokadik próbálkozásra sem sikerült 2-3 kilogrammnál többet leadni, ezért más módon próbálkoztam a fogyással. Én nem az internetről rendeltem, hanem nagymamám cukorbetegségére kapott gyógyszerét kezdtem el szedni. A kívánt hatás helyett viszont rosszul lettem tőle, így azóta sem nyúltam hozzá – osztotta meg velünk tapasztalatát egyik olvasónk, aki kérte, ne áruljuk el a nevét. Az ő története nem egyedi, az orvosok nagyon sok ilyen esettel találkoznak. De mit nevezhetünk illegális fogyasztószernek?

A legálisnak is vannak veszélyei

Nemrég az összehangolt PANGEA akcióban száznál is több weboldalról rendeltek gyógyszert a magyar hatóságok, ám mindegyikről kiderült: hatóanyag nélküliek, vagy illegálisak. Ezeket hamarosan lekapcsoltatják a nyomozók, ám nemcsak így juthat valaki a fogyasztópirulákhoz.

– Az illegális fogyasztószereknek alapvetően három típusát különböztethetjük meg. Az egyik, amikor valamilyen kétes eredetű weboldalról rendel valaki egy ismeretlen készítményt. A másik, amikor olyan szert szed az illető, ami bizonyos betegség kezelésében engedélyezett, de nem szenved abban a kórban. A harmadik, amikor a szer már valahol a világon forgalomban van, de az adott országban az adott indikációban nem rendelkezik engedéllyel – mondja dr. Csajbók Éva, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ I. számú Belgyógyászati Klinikájának klinikai főorvosa.

A szakember szerint számos hatóanyagnak van testsúlycsökkentő hatása, ezek közül Magyarországon csak egy rendelkezik engedéllyel fogyasztószerként. Az orlistat a bélrendszerben gátolja a zsírok felszívódását, igaz, ezzel a zsírban oldódó vitaminok felszívódását is, aminek hosszú távon súlyos következményei lehetnek.
Mint az orosz rulett

– Korábban hazánkban is használtunk engedélyezett készítményeket, mint például a szibutramin vagy a rimonabant, de ezeket a súlyos mellékhatások miatt kivonták a forgalomból. A tiltólistán szereplő régi szerek mellett vannak olyan újak, amelyek rendelkeznek ugyan súlycsökkentő hatással, de nem engedélyezettek fogyókúrás szerként. A 2-es típusú cukorbetegség kezelésben több olyan áll rendelkezésre, mely kifejezetten előnyös hatást gyakorol a testsúlyra, ilyen például a liraglutide, de itthon csak a kisebb adag adható és csak cukorbetegek kezelésére. Fontos tehát tudnunk, hogy mit és mire szedünk, mi a hatása és mellékhatása, hiszen egy rosszul megválasztott szer vagy adagolás akár végzetes következményekkel járhat. Olyan ez, mintha orosz rulettet játszanánk – mondja Csajbók Éva.

 

Sokan egészségüket is kockáztatják a gyors fogyásért.

 

Szívmegállást is okozhat

Az interneten kínált illegális fogyasztószerekkel kapcsolatosan az egyik legnagyobb probléma, hogy az embernek fogalma sincs róla, hogy honnan származik, és a különböző hatóanyagok mekkora dózisban kerülnek bele. – Hallottam már olyan esetről, amikor a páciens maga vitte be a megrendelt gyógyszert a rendelőbe, hogy vizsgálják be azt. Volt olyan, hogy nem is azt a hatóanyagot tartalmazta az adott készítmény, mint amiként árulták. Ha valaki mégis úgy dönt, az internetről rendel ilyen szereket, mindenképpen konzultáljon az orvosával, hogy egyáltalán indokolt-e annak szedése, használatának mik lehetnek az előnyei és hátrányai, vagy, hogy a kinézett forrás vajon mennyire megbízható – hangsúlyozza Csajbók Éva.

A túlsúlyos emberek a legtöbb esetben bármit megtennének annak érdekében, hogy valahogy megszabaduljanak fölös kilóiktól. A szakértők úgy látják, pont ez okozza a legnagyobb problémát, sokan ugyanis akár az illegálisan forgalmazott szerekhez is hozzányúlnak a remélt végeredmény érdekében. A főorvos szerint azonban a legfontosabb dolgot ilyenkor sokan elfelejtik: az orvosi konzultációt.

Ha egy kórosan elhízott ember fogyókúrába akar kezdeni, mindenképpen ajánlott, hogy előtte orvoshoz forduljon, nem tudni ugyanis, hogy a szervezete milyen állapotban van. Ha egy meglévő betegségre még egy illegális fogyasztószert bevesz, az akár végzetes is lehet. A fenterminnek a magas pulzust, a szibutraminnek a szívbillentyű-betegséget, a rimonabantnak az öngyilkossági hajlamot fokozó hatása vezethet fatális következményekhez – mondja a főorvos.

Segítenek a patikusok

A hazai patikákban számos olyan gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményt árulnak, amelyeket fogyasztó hatásukkal reklámoznak a készítők. A szakember szerint ezektől nem kell tartani, amennyiben azokat a megfelelő adagban (az ajánlottat nem túllépve), a megfelelő  ideig,  nagy odafigyeléssel szedik. Használatuk megkezdése előtt nem árt azonban a gyógyszerészt is megkérdezni, melyikben milyen hatóanyag van, az hogyan hat a szervezetre és milyen mellékhatásokkal kell számolni.

– Amit ma Magyarországon patikai forgalomban árulnak, az megbízható. Az utóbbi időben több olyan készítményt is törzskönyveztek az EU-ban, amit kifejezetten fogyasztószernek szánnak a hatóságok. Ezeket hamarosan idehaza is meg lehet kapni, így a saját biztonságunk érdekében azt javasolnám, mindenki várja meg, amíg ezek elérhetőek lesznek, és ne próbálkozzon kétes szerekkel – hangsúlyozza Csajbók Éva.

77 éve betiltott szer jelent meg ismét

Nemrég az Interpol és a WHO is figyelmeztetést adott ki a 2,4-dinitro-fenol (DNP) nevű vegyület miatt, amelynek alkalmazását 1938-ban már betiltották. A szer ugyan fogyaszt, ám kis mennyiségben is súlyos, akár halálos mérgezést okoz. Jelentések szerint azonban az elmúlt 2-3 évben újra észlelték a szer fogyasztását.
Minden negyedik ember elhízott

Egy 2015 januárjában kiadott, világméretű felmérés szerint a magyar lakosság 27,6 százaléka elhízott, amivel a kövérségi lista 37. helyére kerültünk. A csehek (21.) és a szlovének (33.) még nálunk is rosszabb helyzetben vannak, a szlovákok (54.), a lengyelek (56.), a szerbek (63.), a horvátok (66.), az ukránok (89.) és az osztrákok (93.) viszont egészségesebbek nálunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!