Életstílus

2015.07.20. 13:52

Harminc év után először ment ki az utcára Nepál legidősebb élő istennője

Harminc év után először kényszerült a földrengés miatt az utcára saját lábán kimenni Dhana Badzsracsarja, Nepál legidősebb kumarija, azaz élő istennője.

A 63 éves nő a Nepálban április 25-én bekövetkezett, 7,8 erősségű földrengés miatt volt kénytelen "megtenni az elképzelhetetlent": megszakítani harminc éve tartó elszigeteltségét és elhagyni az otthonát. Azelőtt csak gazdagon díszített gyaloghintókon jelent meg a nyilvánosság előtt.

A himalájai országban fiatal, serdülőkor előtti lányokat választanak ki, hogy pár évig az isteni női energia megtestesítőiként imádhassák a hindu és nepáli buddhista hívők. Hitük szerint a szigorú fizikai feltételeknek megfelelő lányokban reinkarnálódik Teludzsa istennő. A néhány évig vallási szolgálatot teljesítő lányok elszigetelten élnek, a nyilvánosság előtt csak fesztiválok idején és más különleges alkalmakkor jelennek meg. Nemcsak a hívők látogatják meg őket, hogy imádkozzanak hozzájuk, hanem kedvelt turistalátványosságok is.


Dhana kumari kivételt képez, mert a hagyományok szerint a lányokat menstruációjuk kezdetekor elhagyja az istennő. A vérveszteség vagy a betegség az isteni jelenlét eltávozásának a jele. Dhana azonban állítólag sohasem menstruált, ezért egészen 30-as éveiig megmaradhatott az élő istennő tisztségében. Végül a nyolcvanas években, 32 éves korában "leváltották", mert az akkori uralkodó túl idősnek találta.

Az akkor is már szokatlanul túlkoros élő istennő viszont nem értett egyet a döntéssel, ezért otthon folytatta vallási feladatát. Ezt azért is tehette meg, mert - ellentétben a fővárosi kumarikkal, akiknek a világtól elzártan, az óváros palotatemplomaiban kell élnük - Dhana születési helyén, Patan történelmi városban - és más vidéki településeken - az élő istennők otthon maradhatnak családjaikkal a vallási szolgálattétel ideje alatt.

Dhana annak ellenére fogadja a híveket otthonában, hogy hivatalosan már nem kumari, vagyis istennő. Úgy fogalmazott: bár a papok az uralkodó parancsára "nyugdíjazták", ő továbbra is eleget tesz kötelességének. Minden nap felöltözik és kifesti magát a hagyományoknak megfelelően, a különleges alkalmakkor pedig piros és sárga porokból egy harmadik szemet fest a homlokára és elfoglalja bronz kígyófaragásos fatrónját.

Dhana 2001-ben ugyancsak kumarinak választott unokahúga azt mesélte, hogy a földrengés óta nagynénje leginkább csak imádkozik, olyannyira megviselte a természeti katasztrófa. "Lehet, hogy az istenek haragszanak, mert az emberek már nem tisztelik annyira a hagyományokat" - mondta a leghosszabb ideje élő istennőként szolgáló nő.

Címkék#Lilla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában