Életstílus

2015.07.27. 18:23

Ezek a görögdinnye egészségügyi hatásai

Hajlamosak vagyunk csak a kánikulában odafigyelni a folyadékpótlásra, pedig az enyhébb napokon sem árt akár 3 liter folyadékot is elfogyasztani. A folyadékpótlás egyik legfinomabb eszköze a görögdinnye, amelynek júliustól augusztus végéig van szezonja.

Munkatársunktól

Alig van benne kalória

Nyáron az egyik legolcsóbb finomságnak 90-95 százaléka víz, ezért bármikor jól esik és hasznos is. Amellett, hogy édes, viszonylag alacsony a kalóriatartalma, mégis telít, ezért fogyókúrázóknak is ajánlott. 100 gramm görögdinnyében 29 kalória van.

Vitaminok és antioxidánsok

Magas az A- és C-vitamin-tartalma, de B1- és B6-vitaminból, magnéziumból is sok van benne. Antioxidáns-tartalma sem elhanyagolható, nagy mennyiségben tartalmaz likopint, amely csökkenti például a prosztatarák kockázatát. A görögdinnye a likopintól vörös, ugyanez az anyag található a paradicsomban is. A görögdinnye gyulladáscsökkentő, ezért a reumatikus fájdalmakra is jó. Vizelethajtó, óvja a vesét, az antioxidáns- és a nitrogén-oxid-tartalma miatt jótékony hatással van a szív- és érrendszerre.

 

Az egyik legegészségesebb gyümölcs a görögdinnye.

Kenyérrel soha

Ugyanakkor magas a glikémiás indexe, azaz könnyen megemeli a vércukorszintet. Fruktóz- és parlagfű-allergiások sem ehetnek sokat belőle. Előbbi esetben hasmenést, utóbbinál bőrviszketést válthat ki. Fontos, hogy ne fogyasszuk magas fehérjetartalmú ételekkel vagy gabonafélékkel, mert ilyenkor azok lassítják a dinnye átjutását az emésztőrendszeren és kellemetlen puffadást, gyomorégést okozhat.

A dinnyemag

Gyermekkorban sokat hallhatjuk, hogy aki megeszi a dinnyemagot, annak dinnye nő a hasában. Természetesen ez csak mese, a dinnyemagtól nem lesz semmi bajunk. Sőt, héjától megtisztítva fogyasztva elképesztően egészséges. Nélkülözhetetlen aminosavakat, cinket, kalciumot, vasat és B-vitaminokat tartalmaz, ami kiválóan erősíti a csontokat és az izmokat. Önmagában vagy teaként is fogyasztható. 2-3 evőkanál őrölt dinnyemagot egy liter forró vízben 15 percig kell áztatni, majd hűtve elfogyasztani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!