Életstílus

2015.07.07. 11:10

Allergiás? Íme, néhány egyszerű trükk

Szemviszketés, orrfolyás, könnyek és kaparó torok - ismerős tünetegyüttes, amely a nemkívánatos "családtagra" az allergiára illik. Családtagról van szó, hiszen kis túlzással nincs olyan magyar család, ahol legalább egy valaki ne lenne allergiás.

Munkatársunktól

Mi az allergia?

Az allergia nem más, mint a szervezet túlzott reakciója különféle anyagokra. Az allergia kialakulhat pollenektől, portól, penészgombától, poratkától, fémektől, ételtől, gyógyszertől és rovarok mérgeitől is.

A száraz időjárás kedvez a pollenek felszaporodásának. Júniusban jellemzően a pázsitfűfélék pollenjei és a hárs is keserítik az allergiások életét. A szakemberek azt mondják, érdemes a szezon előtt két héttel megkezdeni az antihisztamin vagy a kalcium szedését, de soha nem késő elkezdeni annak érdekében, hogy elviselhetőbb legyen az élet.

 

Egyre csak fújja? Van megoldás!

 

Bevethető trükkök

Milyen trükköket vethetünk be a pollenallergia ellen? Ügyelni kell a szellőztetésre: ha nagyon fúj a szél, az ablakok maradjanak inkább csukva. A napi hajmosás és a zárt térben szárított ruha is segíthet elkerülni a polleneket. Az sem árt, ha a legkritikusabb időszakban kerüljük a házi kedvenceket, mert a szőrükön sokféle allergén megtapadhat. A gyakori takarítás is beválhat.

A környezeti hatások elkerülése mellett táplálkozási szokásaink megváltoztatásával is segíthetünk kordában tartani az allergiás reakciókat. Érdemes rendszeresen fogyasztani tormát, fokhagymát, gyömbért, ezek segítenek tisztán tartani a légutakat, vagy petrezselymet, amely csökkenti a köhögési és tüsszentési ingert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!