Életstílus

2015.06.22. 00:57

10 figyelmeztető jel, ami Alzheimer-kórra utalhat

Az agyszövet elsorvadásos betegsége az Alzheimer-kór, amely az időskori szellemi leépülés egyik velejárója lehet. A kór kezelésére nincs elfogadott terápia, de az életminőséget tudják javítani az orvosok. Az alábbi tünetek, jelek gyakori előfordulása utalhat a betegségre.

Munkatársunktól

1. Memória problémák

Ha egyre többször vesszük észre magunkon, hogy elfelejtünk dolgokat, találkozókat, megbeszéléseket mulasztunk el, megfeledkezünk egy határidős munkáról akkor vagy túl sokat dolgozunk, de ha nem így van, akkor a memóriánkkal van valami baj.

2. Szokásos életvitel megváltozik

Korábban soha nem bírt egy helyben maradni, hobbijának élt, barátaival találkozott? Mostanra pedig képes órákat ücsörögni egy fotelban vagy a tévé előtt? A megszokott életstílus megváltozása is jel lehet. Az elzárkózás mindig valamilyen pszichés, mentális vagy idegrendszeri problémára utal.

3. Időbeli vagy térbeli tájékozódás elvesztése

Ha egyre többször téved el, azt veszi észre, hogy el kell gondolkodni korábban ismert útvonalakról is, akkor baj lehet. Ugyanez az időre is érvényes, ha korábban félórás-órás közelítéssel meg tudta mondani, hogy mennyi az idő, most pedig örül, ha napszakot eltalálja, az nem sok jót jelent.

 

 

4. Vizuális-térbeli nehézségek

Nehezen egyensúlyozik a lépcsőn, több lépésből tud csak megfordulni? Esetleg csoszogóvá vált a járása? Mind utalhat az Alzheimerre. Az is jel lehet, ha nehézséget okoz elvenni egy poharat az asztalról, mert gyakran mellényúl.

5. Gyengülő írásbeli vagy szóbeli kommunikációs képesség

Az Alzheimer-kórban szenvedők a korábbinál jóval kevesebbet beszélnek. Igaz, ezt nagyon nehéz önmagunkon megfigyelni, de a környezetünknek feltűnhet, hogy míg korábban szívesen beszélgettünk, most órákig csak hallgatunk egy társaságban. A megszólalásokon is láthatók jelek, a lelassult, vagy akár oda nem illő megnyilatkozások is árulkodó jelek lehetnek. Mint ahogy ha egyszerű szavak, tárgyak elnevezése egyre sűrűbben nem jut eszünkbe.

6. Kihívások a problémamegoldás és tervezés terén

Ha egy egyszerű problémát is nehezen old meg, akkor baj van. Ugyanígy, ha nem tudja megtervezni a napját, logikusan, időrendbe tenni a teendőket, szintén utalhat valamilyen idegrendszeri rendellenességre, így Alzheimerre is.

7. Személyiség- és a hangulatváltozások

A gyakori hangulatváltozások lehetnek a bipolaritás, vagy mániás depresszió jelei is, de sajnos benne van a pakliban az Alzheimer is. Ez is olyan tényező, amelyet inkább a közvetlen környezetünkben lévő emberek vehetnek észre, de, ha valaki figyeli a jeleket, akkor beláthatja, hogy baj van.

8. Elhagy, elpakol dolgokat

A leggyakoribb jel, ha nem emlékszik, hogy hová tette el dolgait. Nyilván nem egy tízévente használt útlevélre vagy a harmincadik fülbevalóra kell gondolni, de ha mindennapi használati tárgyak tűnnek el, vagy kerülnek egyre lehetetlenebb helyre (például a tévé távirányítója a hűtőben, lakáskulcs a ruhásszekrényben), mind a betegség jelei lehetnek.

9. Csökkenő ítélőképesség

Az ítélőképesség csökkenése egyértelműen árulkodó jel lehet. Elég tág fogalomról van szó, ugyanakkor ez a legveszélyesebb, mert közlekedéskor, vagy veszélyhelyzetben tragikus eredménye is lehet, ha nem tudunk jó döntést hozni.

10. Egyszerű feladatok sem mennek

Ha egyre több az olyan feladat, amelyet korábban nevetve megoldott, most pedig nem megy, menjen orvoshoz. Ha dolgozik, ez egyre több munkahelyi hibát jelent, de akár a házimunka vagy főzés kapcsán is megtapasztalhat hasonló jeleket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!