Életstílus

2015.05.13. 13:42

Rekordáron kelt el egy ritka burmai rubin Svájcban

A ritka "galambvérvörös" kőért kemény csata folyt két telefonos licitáló között.

Rekordáron, 28,25 millió svájci frankért (8,3 milliárd forintért) kelt el egy 25,59 karátos burmai rubin a Sotheby's keddi genfi árverésén, amelyen Matild hercegnő gyémántját is jó áron adták el.

A Sunrise Ruby elnevezésű, ritka "galambvérvörös" kőért kemény csata folyt két telefonos licitáló között. A Cartier cég kollekciójából eladásra kínált rubint - amely egy gyűrűt díszít - előzőleg 12-18 millió svájci frank értékűre becsülték.

Az aukciót levezénylő David Bennett, a Sothebyís nemzetközi ékszerdivíziójának elnöke szerint új rekord született a rubineladások terén. "Nem emlékszem, hogy az elmúlt negyven évben láttam volna ilyen kivételes méretű burmai rubint, amely ilyen rendkívüli színben pompázik" - jelentette ki az árverés előtt.


Az aukción 14,8 millió svájci frankot (4,3 milliárd forintot) fizetett ki egy vásárló egy rendkívül ritka rózsaszín gyémántért, amely egykor Napóleon unokahúgáé volt. A 8,72 karátos élénk fantázia rózsaszín drágakő a várakozásoknak megfelelő összegért kelt el. Sem az eladót sem a vásárlót nem nevezte meg a Sothebyís.

A gyémántnak nem csak Matild hercegnő volt az egyedüli híres gazdája, későbbi tulajdonosai között szerepelt a 105 éves korában, 2007-ben elhunyt Huguette Clark amerikai filantróp, a "remete örökösnő". Az 1940-es évektől egy bank széfjében őrzött és csak a közelmúltban előkerült kő eredete ismeretlen, jellegzetességei alapján elképzelhető, hogy Indiából, Golkonda híres bányájából származik.

"A színes gyémántok és az értékes drágakövek piaca még sohasem volt ilyen erős, a rózsaszín gyémántok pedig mind közül a legritkábbak" - ismertette az árverési ház.

Egy ritka kétsoros, 78 természetes igazgyöngyből álló nyaklánc szintén rekordáron, 6,5 millió svájci frankért (kétmilliárd forintért) talált gazdára Genfben, ahol félévente rendeznek ékszerárverést. Kedden a 484 kikiáltási tárgy közül 453 kelt el 149,85 millió svájci frank (44 milliárd forint) értékben.

Címkék#Lilla
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!