Életstílus

2015.05.18. 19:50

Online elérhetőek a Grimm-fivérek levelei és dokumentumai

A Grimm-fivérek több ezer levele és dokumentuma vált elérhetővé bárki számára az interneten.

A Kasseli Egyetem hétfői közlése szerint a Grimm család hagyatékából 37 ezer írásos anyagot digitalizáltak a marburgi Hesseni Városi Archívum közreműködésével.

Az archívum a negyvenes évek végén kapta meg Wilhelm Grimm (1786-1859) dédunokájától, Marco Plocktól az 1698 és 1949 közötti időkből származó iratokat.

A digitalizált iratok között megtalálhatóak Wilhelm Grimm egyik fia, Herman Grimm (1828-1901) berlini művészet- és irodalomtörténész tudományos és magániratai, Jacob és Wilhelm Grimm írásai, köztük például a négyéves Jacob és a hároméves Wilhelm által apjuknak, Philipp Wilhelm Grimmnek 1789-ben írt születésnapi levele. Olvasható Jacob Grimm (1785-1863) levele, amelyben az alkotmányok jelentőségéről formált véleményét fejti ki 1837-ben, valamint Wilhelm Grimmnek szintén 1837-ben fogalmazott írása, amellyel a göttingeni heteknek a hannoveri királyság elleni tiltakozásában való részvételét indokolja.

A mesegyűjtő és nyelvkutató Jacob és Wilhelm Grimm 1798 és 1841 között - megszakításokkal - Kasselben élt és dolgozott. Már életükben sok nyelvre átültették történeteiket. Kasselben kezdtek hozzá fő művük, a Német szótár és a Német nyelvtan megírásához, ezek mellett jog- és kultúrtörténeti kutatásaik is nagy jelentőséggel bírnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!